Какво става с роуминга в ЕС след 15 юни – всичко, което трябва да знаете

33
550

Месец преди въвеждането на новата регулация на роуминга в ЕС, според наблюденията ни, сред хората цари сериозно объркване. То до голяма степен се дължи на малкото конкретна информация, пространните изявления на различни представители на държавни институции, които хората просто спират да слушат, както и на не малкото оферти, с които мобилните оператори заливат пазара в момента.

От Теленор днес разпространиха в официално съобщение отговори на най-важните въпроси, на които трябва да получим отговор. Информацията важи всъщност за всички мобилни оператори и техните абонати. Ето ти и тях:

Какво се случва с роуминга в Европейския съюз след 15 юни? Отпада, така ли?

Не. Роумингът не „отпада“,a просто ще се таксува по различен начин, така че да бъде по-евтино и удобно за потребителите докато пътуват. Иначе казано, докато пътувате в Зона ЕС, ще можете да ползвате мобилния си телефон и включеното в абонаментния си план като в България, макар и с някои условия.

Това само за нови абонати ли важи и важи ли за предплатени карти?

Важи за всички клиенти, на договор и с предплатена карта.

А трябва ли да си преподписвам договора или да си сменям абонаментния план, за да се възползвам от новите условия за роуминг?

Не, не се налага. Промяната на цените се въвежда автоматично от Теленор и не се налага да правите нищо.

Ако имам включени национални минути в плана, колко от тях ще мога да ползвам в роуминг?

Всичките. Ако например имате в абонаментния си план неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, ще можете да се обаждате на всеки номер от мрежа на оператор в Зона ЕС без ограничения. Ако имате ограничен брой минути, също ще можете да ги ползвате, а когато свършат, Теленор ще ви таксува за всяка допълнителна минута разговор съгласно абонаментния ви план в България.

Ами ако имам само минути в мрежата на Теленор?

Ако не сте в България, разговорите ви ще се таксуват като разговори към други национални мрежи съгласно абонаментния ви план в България.

Как стои въпросът с SMS-ите?

Както с минутите. Ако имате включени национални SMS в плана, можете да ги ползвате без ограничения към всички номера от мрежите в Зона ЕС. Ако нямате включени SMS-и, Теленор ще ви таксува съгласно абонаментния ви план в България.

Входящите обаждания и SMS-и по колко ще се таксуват?

По николко. След 15 юни ще са безплатни в ЕС.

Ами с мобилния интернет какво се случва?

Това е малко по-сложно. Ако в плана ви има включени национални МВ, ще можете да ги ползвате и докато пътувате в Зона ЕС, но са възможни ограничения. Теленор ще ви предостави определено количество МВ или ще можете да ползвате всички текущо включени МВ за ползване в роуминг без допълнително заплащане. Информация с конкретното количество МВ за ползване в Зона ЕС, ще бъде достъпна за всеки клиент след 15 юни 2017 г. в приложението MyTelenor или на мобилния портал за управление на роуминг lp.telenor.bg.

Ами ако превиша това количество?

Тогава Теленор ще ви таксува по 1,7 стотинки с ДДС за всеки допълнителен МВ. Освен това Теленор ще ви извести, когато достигнете 80% от МВ за роуминг, както и когато ги изчерпите напълно.

Кои страни са в Зона ЕС?

Това са всички страни от Европейския съюз, плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и някои отвъдморски територии на Франция.

А ако съм чужбина и се обаждам на номер извън Зона ЕС?

Това е роуминг извън Зона ЕС и се таксува по тарифата на Теленор.

Ако съм в България и звъня на номер от мрежа в Зона ЕС, това обаждане роуминг ли е?

Не, това е международно обаждане и ще се таксува като такова по тарифата на Теленор.

Ако реша да остана в чужбина повече време ще мога ли да си ползвам българския абонаментен план? Например, за постоянно?

Не. Идеята на новата регулация е да бъде по-евтино и по-удобно докато пътувате. Ако прекарвате повече време в друга страна, отколкото в България, Теленор ще започне да таксува потреблението Ви.

Това важи ли ако живея в район на границата със страна от ЕС и телефонът ми често се включва към мрежата на чужд оператор?

Достатъчно е поне един път дневно да се регистрирате в мрежата на Теленор и ще знаем, че не сте постоянно живеещ извън България и ще можете да се възползвате от новата регулация.

Всичко това не е ли малко сложно?

И да, и не. Можете да ни попитате за всичко неясно и ще го обясним подробно. Задайте въпросите си в коментари след тази статия и ще получите отговор възможно най-бързо

33
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
17 Коментари
16 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Петър Атанасов
Петър Атанасов

На мен нещо не ми стана ясно обаждането отвътре навън. Да предположим следния сценарий: Аз съм от Русе. Имам приятел в Германия. Ако се обадя от Русе на приятеля си е международен разговор и се таксува като такъв. Ако мина през Дунав мост, закача се на румънски оператор (към който реално мога да се закача и от Русе, но това е друга тема) та мина моста и се обадя тогава това вече не е международен разговор и ще се таксува като част от националните ми минути така ли? Тоест на оператора ми му е по-евтино да се обадя от румънския… Виж още »

Красимир Банев
Красимир Банев

В роуминга става въпрос за обаждане от, а не към други страни от ЕС. Ако се обадиш от Румъния към Германия ще ти е все едно се обаждаш от България към Германия. Идеята е, че няма да те таксуват с допълнителни такси за това, че си в Румъния. Роуминга важи за обаждания към собствената страна (по някой път и към страната, в която си).

Николай Ганчев
Николай Ганчев

Красимир Бонев, съгласно този цитат, нещата стоят малко по-различно или са некоректно изказани (записани): „Ако имам включени национални минути в плана, колко от тях ще мога да ползвам в роуминг? Всичките. Ако например имате в абонаментния си план неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, ще можете да се обаждате на всеки номер от мрежа на оператор в Зона ЕС без ограничения. Ако имате ограничен брой минути, също ще можете да ги ползвате, а когато свършат, Теленор ще ви таксува за всяка допълнителна минута разговор съгласно абонаментния ви план в България.“ От това изречение “ Ако например имате… Виж още »

djagi
djagi

Ясно е написано, че когато си в роуминг, само тогава няма да те таксува, независимо на кой се обаждаш от ЕС. Ако си в Б-я и следователно не си в роуминг, ще те таксува, както и до сега. Освен това, ако живееш в чужбина и искаш да говориш без пари с българска карта, плащайки такса на български оператор, няма да мине номера… Тоест, предвиден е някакъв разумен срок, а от там нататък – ще плащаш.

tw1ngo
tw1ngo

Не вярвам таксата към чуждия оператор да е много по-висока, все пак новите правила важат не само за България, а за целия ЕС.

djagi
djagi

Таксите за обаждане в чужбина/ЕС са си според тарифите на телекомите и нямат общо с новите правила.

ERR
ERR

С една дума ако си по работа в Германия и се обадиш на комшийката (Германка) от горния апартамент да намали музиката си е международно обаждане нищо че ви делят 2 метра 🙂 Такава простотия могат да измислят само много големи идиоти … респект.

хах
хах

Ами освен да се качиш по стълбите до горния етаж или да пишеш до ЕК, за да се занимаят с жалбата ти. Ако не си разбрал – ироничен съм, тъй като бележката ти е смехотворна.

Ангел
Ангел

Ако си в Германия си в РОУМИНГ и обаждане към Германски номер е безплатно в рамките на националните минути на плана ти. Няма как да е международно след като си в Роуминг. Но ако си В БГ и звъннеш на каката пак .. ще ти е международно.

Ангел
Ангел

Нещата са много лесни и правилно написани. Ако си в Русе и си на БГ оператор и набереш Германски номер това е МЕЖДУНАРОДЕН РАЗГОВОР. Когато си в Русе и си на Румънски оператор и набереш Германски номер , това е обаждане в РОУМИНГ и се черпят от националните минути. Колкото и да изглежда странно и нелогично според директивата е така. Това което казвам е тествано и е така. Поздрави.

Иван
Иван

С две думи – ще е много по-евтино да имаш чужд номер за да звъниш в България, няма да има таксуване на минимум 60секунди. Имам два номера – бг и фр, ползвайки и двата винаги на бг номера ми е по-обемна сметката и то за разговори в България… reste à voir!

djagi
djagi

А ще ми кажеш ли кой френски оператор дава 16гб., неограничени разговори и тв за 26 лв.? Да кажа на моя близка която е там да мине на твоя план.
Все едно да кажеш, че ще ти е по-евтино да си във Франция и да звъниш от българския ти номер на френските ти приятели… Евтино ти е толкова, за колкото си плащаш.

Ангел
Ангел

За разговорите си прав. МБ не са така. Ако имаш 16 000MB за БГ в роуминг ще са ти безплатни около 8000. като от тях не всичките ще са на максимална скорост.

Кортес
Кортес

Работата е повече от ясна, теленор бг, клон на чужд оператор в който са замесени българи, това е достатъчно за да ви светне реотана че ще бъдете изклатени, не си чешайте езиците ами си отваряйте очите и ушите когато карат зорлем да преподписвате договора, ТЕЛЕНОР БГ се превърна за много кратко време в голям менте оператор с служители които най нагло ви лъжат при подписването на договорите!

ERR
ERR

То това важи за всички оператори в България.

Ангел
Ангел

Промяната в Таксуването на роуминга никога и по никакъв начин не те задължава да преподписваш или подписваш нов договор. Можеш спокойно да си ползваш стария като направиш проста сметка какво ще използваш в Роуминг и какво не…

Sara
Sara

Теленор мошенници само заблуждават хората уж БЕЗПЛАТНО НО НА ВИСОКА ЦЕНА

nortel
nortel

Ключовото изречение: „Достатъчно е поне един път дневно да се регистрирате в мрежата“
И като ти дойде дебелата сметка и питаш защо?, ще ти извадят разпечатка, че не си се регистрирал този ден в мрежата им и всичко свършва.

хах
хах

Това с регистрирането ще става предполагам след 5-ти или 10-ти ден в роуминг. Иначе половин милиард европейци ще дойде да подпише евтини договри с БГ-оператори да си говорят в безплатен роуминг.
Въпросът не е толкова важен за българите, защото ние на практика нямаме т.нар. трансгранични работници – такива, които живеят в една страна, но работят в друга. По тази причина всеки ден минават границата.

Georgiev
Georgiev

Izvinyavam se che pisha na Latinica: Ne e po evtino ot BG operator. Imam i BG karta i Nemska karta. Ot nemskata karta govorq neograncheno v Rouming za 12.99 EUR. napravi si spravka sam kolko po evtino e. https://www.premiumsim.de/

Анонимен
Анонимен

Както винаги за всички други европейци, всичко ще си е наред, само българите си оставаме прецакани от мошеническите ни телекоми.

Ангел
Ангел

Директивата е на ниво ЕС. Така че България като страна членка трябва да е спазва. Ако някой оператор не я спазва винаги може клиента си търси правата. За жалост БГ- потребителя ще вика в офиса ще пише коментари в фейса но няма да иде да подаде жалба и да си оправи полужението.

жоро н
жоро н

След 15ти трябва ли да се обаждам на оператор,за да ми пусне роуминг?

Н.Тодоров
Н.Тодоров

Добър ден аз съм международен шофоьр и работя в европа по 3 месеца ще могали дасе въсползвам от новостите
Благодаря

Тошко Сапа
Тошко Сапа

Бас хващам, че нашите оператори ще се опитат да на минат по някакъв начин времето го е доказало. Няма друга по крадлива нация от нашата, хора отваряйте си очите.

Митко
Митко

Какво става в следните два случая: 1. Аз съм в страна от Евросъюза и се обаждам (от моя български телефон) на български номер, който обаче също е в някъде в страна от евросъюза? Пример: от моя бг-номер (в Германия) звъня на бг-номер, който се намира в Испания? 2. Какво става, когато от България звънна на бг-номер, който е в страна от Евросъюза?