Какво стои зад „безобидното“ предизвикателство за 10-годишни снимки във Facebook

11
15786
Масовото публикуване на снимки тип „преди и сега“ може да бъде използвано за обучение на изкуствен интелект

Поредната мода във Facebook се нарича #10yearsChallenge. Надали е подминала и вас. Може би вече дори участвате? Предизвикателството този път е лесно. Трябва да качим две свои снимки. Eдна от преди 10 години и една от наши дни.

За по-малко от две седмици, наглед безобидното предизвикателство, събра милиони последователи в цял свят. С всяка минута в него се включват все повече хора. Весело е, забавно е, не е имало нещо подобно до сега. Това са причините някой да се включи.

Да видим как сме се променили може да е интересно, струва ни се весело, но редица специалисти вече алармираха, че зад #10yearsChallenge всъщност може да се крие нещо много по-сериозно от просто убиване на времето в социалната мрежа.

Най-смелите предположения са, че качването на снимки всъщност е лесен начин за обучение на изкуствения интелект на Facebook, който да анализира начина, по който човешките лица се променят с годините.

Така даден софтуер би получил огромна база данни от снимки, в които да анализира как точно се променя човек с времето. Намирането им е лесно. Достатъчно е да се потърси по ключови думи или с хаштага #10yearchallenge и по този начин се достига до безброй снимки, които са публични.

В социалните мрежи има милиарди снимки. На практика обаче за почти нито една от тях даден алгоритъм не може да е сигурен кога са направени. На колко години са хората на тях и т.н.

Изкуственият интелект на Facebook, или такъв на всяка една друга компания или програмист, пуснал вирусното предизвикателство, трудно може да намери толкова голямо количество снимки с висок процент на достоверност в датата на създаването. Точно поради тази причина машинното обучение с вече съществуващите снимки не би било достатъчно ефективно. Сега на практика е лесно само да проследиш хаштага, за да получиш достъп до множеството фотоси.

Дали да качваме свои снимки и да се включим в предизвикателството?

Защо не? Ще станете част от милиони хора, които обучават „безплатно“ нечий изкуствен интелект, за да може след време той да работи по-добре. А дали тези данни ще бъдат използвани за добро, или за зло? Това няма как да знаем.

Както и в много други подобни ситуации, няма как да знаем със сигурност за какво могат да се използват тези данни в бъдеще – фантазията със сигурност може да създаде много варианти.

Полицията да речем може да използва наученото, за да разработи алгоритъм, с който да състарява снимките на издирвани с години хора. Или пък данните могат да бъдат продадени на козметични компании, които да таргетират по-добре своите клиенти, на които да продават продуктите си.

Дали не сме прекалено мнителни?

Ако това се бе случило преди години, най-вероятно на никой нямаше да му хрумне подобно нещо. Не е така обаче, след като Facebook обаче загуби доста от доверието в себе си като компания, след редицата скандали от последните години. След като за изкуствен интелект вече се говори все по-често и виждаме какво може да прави той на практика. Притеснението като че ли става все по-основателно.

Непременно трябва да отбележим обаче, че за момента няма данни нито една компания, особено Facebook, да стои зад предизвикателството. На практика това няма как да бъде и доказано за сега. Но е една напълно реална възможност.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
2 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
НормаbigbangпипиНесъмроботПалуестиниец Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Такеши Ковач
Такеши Ковач

Хаштаг „Изтрий си профила във Фейсбук“ 🙂

LTSC
LTSC

Изумително е как огромни групи хора могат да се обединят в името на тотална идиотщина…

РусХакер
РусХакер

Ново предизвикателство: „Да видим колко овце ще влезнат самички в кошарата“ (а.к.а. “ Да видим колко мишки ще се хванат в капана“)

Петър
Петър

Изкуствения интелект на Фейсбук няма нужда да се обучава чрез разпространението на подобни глупости. Защо? Ами вие сами му давате материал за обучение, като си качвате снимките. Няма никакъв проблем да се направи алгоритъм да разпознава лицата от качените снимки, да ги каталогизира по информацията от метаданните (те не се виждат от потребителите, но си стоят).
Приложието „Снимки“ на Windows 10 и Photos на iOS имат възможност за търсене на хора в масив от снимки само като им напишеш името. Показват се снимките на човека, независимо кога са заснети, как мислите, че става това 🙂

Стоян
Стоян

Петър, това няма общо. Във Фейсбук се качват всякакви снимки, стари, нови, групови, селфита, на други хора… Това в този момент може да е доста объркващо за автоматичните алгоритми. А с тази идея сега ти сам влизаш в капана (не конкретно ти, а потребителят като цяло) – качваш две портретни снимки най-често, като казваш – това съм аз преди и аз сега. Кратко и ясно. И „животът“ на AI става доста по-лесен 🙂

Петър
Петър

Може. Но мнението ми е продиктувано на базата на лично впечатление от една технология за разпознаване на лица. Бях на един семинар на Hikvision – известния производител на системи за видеонаблюение. Демонстрираха тяхната технология (AI) на извличане на лица от група хора. Бяха монтирали една камера на входа на залата, тълпата влиза а софтуера в реално време изваждаше снимката на всеки в една табличка отдясно на екрана, и я каталогизираше по разни биометрични категории – цвят на очите, цвят на кожата, дължина на косата и пр и пр. Ако човека е в базата данни, изписваше кой е. Та няма никакъв… Виж още »

Палуестиниец
Палуестиниец

Стои една голяма простотия.
Това е за хора без работа и се чудят какви простотии да правят.
Кой нормален човек ще се занимава с някакви глупави предизвикателства и то пък да си слага стари снимки…

Несъмробот
Несъмробот

Чифутчето яко мята косъма. След още 10 години челото ще му свършва на тила.

пипи
пипи

Пак има преброяване на дивите гъски!

bigbang
bigbang

гоите сами влизат във кошарата, какво има да коментираме.

Норма
Норма

Поредната тъпотия на кифлите, които по цял ден седят във Фейсбук и чакат някой новобогаташ да им се върже. Пускат предизвикателни снимки, като им пишеш стигат до това каква кола караш, аз като не карам и ме отрязват. Няма никаква романтика, всичко за тия жени е пари. Фейсбук не е място за нормални хора.