fbpx
13.5 C
София

Какво стои зад технологията, която спаси YouTube?

Най-четени

Ако се върнем отново в 2010 г., ще си спомним как YouTube беше спасен от катастрофа. Платформата се разрастваше твърде бързо и нейната инфраструктура не можеше да съответства на нейния темп на набиране на популярност и редовни посетители. Увеличаването на RAM паметта и надграждането на процесорната мощ не помагаше – в крайна сметка, системите винаги се разпадаха по шевовете.

Тогава двама инженери в YouTube, още преди да бъде придобита от Google, Сугу Сугумаран и Майк Соломан решиха да направят крачка назад и да анализират проблема от различна гледна точка: „Когато всъщност седнахме и написахме огромна таблица с всички проблеми и решения и разгледахме опциите след това, беше очевидно, че трябва да изградим нещо, което се намира между приложението и MySQL слоя и да модерираме всички тези заявки“, казва Сугу по време на дискусия за TechRadar Pro в кулоарите на Percona Live Conference Europe 2019 в Амстердам.

Решението на проблема дойде в лицето на Vitess – по същество това е технология, която улеснява мащабирането и управлението на големи клъстери от MySQL бази данни. Сугу каза през технологичния портал, че проектът е нараснал доста от създаването му първоначално за YouTube. Да се върнем отново в деня, когато Vitess се занимаваше главно с проблемите с мащабируемостта – „С течение на времето, след като тази концепция видя бял свят, хората започнаха да искат повече и повече функции. И ние някак си стигнахме до това, което сме днес.“

Прозрачна маршрутизацияСугу казва, че потребителите му предпочитат Vitess пред MySQL клъстеринг поради гъвкавостта, която предлага: „MySQL клъстерирането има предизвикателства с мащаба. Така че, когато искате да увеличите мащаба, искате данните да бъдат по-добре структурирани. Но ако използвате [MySQL] клъстеринг, тогава не получавате такава гъвкавост, за да движите нещата по-лесно. Така че мисля, че това е причината, поради която Vitess е предпочитана от потребителите. „

Cloud-native решение

Vitess се представя като „облачно“ решение. Скептично, журналистите от TechRadar питат Сугу дали платформата днес се използва за други популярни и важни портали в дигиталната индустрия, а той от своя страна отговаря, че концепцията на Vitess може да бъде проследена дори до мениджъра на клъстери на всички платформи на Google, в това число и търсачката.

Първоначално Vitess е създаден да работи в центровете за данни на YouTube до 2013 г., когато Google реши да интегрира технологията и във всички останали платформи и мрежи, които притежава, след придобиването на платформата за видео споделяне

Отворен код

Подобно на всички добри инженери, Сугу и неговият съ-разработчик не са били в настроение да създадат решението си за мащабируемост от нулата. Именно поради това при създаването на проекта си, специалистите са потърсили одобрение от Google, които са приели заявката им да базират основите на технологията си на свободно-разпространим код.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини