Какво ще е бъдещето на TikTok в САЩ през 2021?

1
152

Администрацията на все още действащия президент на САЩ Доналд Тръмп натрупа известен опит, претърпявайки неуспех след неуспех, в това число и скорошна загуба в съда, в опити да защити позицията си, че социалната мрежа за споделяне на кратки забавни видеа TikTok, трябва да бъде забранена в САЩ. И все пак преследването на социалната мрежа от страна на Тръмп продължава. В понеделник Министерството на правосъдието на САЩ подаде жалба срещу съдийското решение, което отменя влизането в сила на ограниченията на TikTok в САЩ.

Американският окръжен съдия Карл Никълс издаде заповед на 7 декември, която отменя ограниченията на Министерството на търговията на TikTok, които биха предотвратили нови изтегляния на приложението от американските магазини за приложения, каквито са Play Store и App Store, съответно за мобилните ОС Android и iOS. Заповедта на Никълс последва заповед от октомври от окръжния съдия на САЩ Уенди Бийтълстоун в Пенсилвания, която издаде разпореждане срещу забраната. В рамките на това дело са изслушани и трима създатели на съдържание в TikTok, които твърдят, че забраната на социалната мрежа ще има отрицателен ефект върху доходите им, както и могат да направят генерално твърдение, че нещата стоят по същия начин и за всички други популярни създатели на съдържание в платформата. И в понеделник DOJ обжалва решението на Никълс пред Апелативния съд на САЩ.

Сагата TikTok срещу Тръмп започна още през август, когато президентът на САЩ издаде заповед, в която обявява социалната мрежа за заплаха за националната сигурност, заедно с WeChat –  и двете базирани в Китай приложения. Тогава Тръмп се позова на Международния закон за извънредни икономически правомощия (IEEPA), който позволява на президента да забрани транзакции между американски и чуждестранни контрагенти. След това президентът Тръмп издаде заповед на 14 август, която два на компанията майка ByteDance срок от 90 дни, в който може да продаде американските операции на социалната мрежа в САЩ, или да ги прекрати. Тази заповед трябваше да влезе в сила на 12 ноември и щеше да спре операциите на приложението в САЩ.

На 18 септември Министерството на търговията на САЩ издаде заповед за блокиране на изтеглянията на приложението в САЩ. Но два дни по-късно Тръмп заяви, че „одобрява като концепция“ офертата на технологичния гигант Oracle, лидер в облачните изчисления, да стане „доверен технологичен партньор на TikTok в САЩ“. Тази сделка призовава за създаване на нов юридически обект, TikTok Global, който ще бъде базиран в САЩ и ще поеме обработката и съхранението на съдържанието, генерирани от всички намиращи се в САЩ потребители на TikTok.

Но тогава администрацията на Тръмп… сякаш забрави за цялата тази работа. TikTok подаде петиция на 10 ноември с искане за 30-дневно удължаване на крайния срок от 12 ноември и компанията заяви, че от известно време не е получавала „никакви съществени отзиви“ от администрацията на Тръмп. Администрацията от своя страна удължи крайния срок първо до 27 ноември, а след това до 4 декември.

Все още предстои да се определи каква ще бъде формата на обжалването в последните дни на администрацията на Тръмп, но американската забрана на социалната мрежа, с всеки изминал ден изглежда все по-малко вероятна. TikTok не отговори веднага на искането за коментар от понеделник.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари