fbpx
3.9 C
София

Какво ще кажете за нанотехнологични татуировки, които променят цвета си?

Най-четени

В Sci-Fi романа „Диамантената епоха“ от Нийл Стивънсън боди артът се прави с „непрекъснато променящи се медиатронни татуировки“ – нанотехнологични дисплеи в кожата, които са възможни благодарение на роботизирани биополимерни пигменти. През 25-те години от публикуването на романа нанотехнологиите са имали доста време за наваксване, а научно-фантастичната визия за динамичните татуировки започва да се превръща в реалност.

Първите примери за нанотехнологични татуировки, които променят цвета си, са разработени през последните няколко години и са предназначени не само за боди арт. Те имат и биомедицинска цел. Представете си татуировка, която ви предупреждава за здравословен проблем, за който получава сигнали от промяна във вашия биохимичен баланс, или татуировка, която сигнализира чрез промяна на цвета си за излагане на радиация в нива, които могат да бъдат опасни за здравето.

Все още не можете да влезете в лекарски кабинет и да си направите динамична нано татуировка, но те определено са на път. Ранните проучвания на концепцията предоставят убедителни доказателства, че татуировките променящи цвета си могат да бъдат проектирани не само за артистични цели, но и за информиране за здравословното състояние и предаване на биомедицинска информация, включително и за наличието на рак в начален стадий.

Сигнализиращи биохимични промени

През 2017 г. изследователите са татуирали свинска кожа, която е била отстранена от животното, в която са инжектирани молекулярни биосензори, които променят цвета си, в зависимост от нивата на натрий, глюкоза или pH-то в течностите на кожата.

През 2019 г. екип от изследователи разширява това проучване, като включва засичане на протеини и дори разработи приложение за смартфон, което помага за ориентиране в различните индикации от татуировките. Тази година те също показаха, че нивата на електролитите в течностите на кожата могат да бъдат открити с флуоресцентни сензори за татуировки.

През 2018 г. екип от биолози разработи татуировка от изкуствено създадени кожни клетки, които потъмняват, когато усещат дисбаланс на калций, причинен от някои видове рак. Те демонстрираха татуировка за откриване на рак при живи мишки.

Сензори за UV лъчение

Наскоро британска лаборатория експериментира с технологичните татуировки и различните им приложения. Изследователите се интересуват от възможността за засичане на увреждания на кожата от външни източници, като например излагането на ултравиолетово лъчение. Излагането на UV лъчите от Слънцето или солариума е основният рисков фактор за всички видове рак на кожата. Немеланомният рак е най-често срещаното злокачествени заболяване в САЩ, Австралия и Европа.

За да помогнат при решаването на този проблем, учените разработват невидимо мастило за татуировки, което става синьо само при UV светлина, предупреждавайки хората, когато кожата се нуждае от защита. Мастилото за татуировки съдържа UV-чувствително багрило затворено в пластмасова нанокапсула с диаметър по-малък от един микрон – или една хилядна част от милиметъра – приблизително със същия размер като обикновен пигмент за татуировки.

Нанокапсулата е необходима, за да направи частиците татуировки, които променят цвета си, достатъчно големи. Ако пигментите за татуировки са твърде малки, имунната система на организма бързо ги изчиства от кожата и татуировката напълно изчезва. Те се имплантират с помощта на обикновена машина за татуиране, досущ като всички обикновени татуировки, но устояват само няколко месеца, преди да започнат да се разграждат от излагането на ултравиолетови лъчи и други естествени процеси, които ги карат да започват да избледняват, което често налага повторното „освежаване“ на татуировката.

На един от първите хора, с които е проведен експеримента с тези биотехнологични татуировки, са създадени „слънчеви лунички“ на предмишницата – невидими петна, които посиняват при излагане на ултравиолетови лъчи и му напомнят кога трябва да се намаже със слънцезащитен крем. Лабораторията, за която споменахме, също работи върху невидими UV-защитни татуировки, които биха могли да поемат UV светлината, проникваща през кожата, като по този начин да имат ефект на дълготраен слънцезащитен крем точно под повърхността. Също така се работи върху татуировки тип „термометър“ с помощта на чувствителни към температура мастила. В крайна сметка учените вярват, че мастилата за татуировки могат да се използват за предотвратяване на някои кожни болести и ранното диагностициране на заболявания, които могат да засегнат различни системи и процеси от тялото, които имат ефект върху химичния баланс на веществата в кожата.

Временни високотехнологични татуировки

Временните трансферни татуировки също претърпяват високотехнологична революция. Носимите електронни татуировки, които могат да улавят електрофизиологични сигнали като сърдечна честота и мозъчна активност, или да наблюдават хидратацията, нивата на на глюкозата и потта, също са в процес на разработка. Те дори могат да се използват за управление на мобилни устройства, като например да служат за разбъркване на музикален плейлист при докосване на татуировката или за луминесцентен боди арт, което осветява кожата.

Предимството на тези татуировки за носене е, че те могат да използват електроника, захранвана от батерии. Недостатъкът е, че те са много по-малко трайни и удобни спрямо традиционните татуировки. По същия начин електронни устройства, които се имплантират под кожата, се разработват от учени, дизайнери и хора, които определят себе си като „биохакери“, но те изискват инвазивни хирургични процедури за имплантиране.

Татуировките, инжектирани в кожата, предлагат най-доброто от двата свята: те са минимално инвазивни, но постоянни и удобни. В момента се разработват нови методи за татуиране без игла, които изстрелват микроскопични капчици мастило в кожата. Веднъж усъвършенствани, те ще направят татуирането по-бързо и по-малко болезнено.

Готови ли са за ежедневна употреба и боди арт?

Променящите цвета си татуировки са в процес на разработка и също ще отворят вратата за нов вид динамичен боди арт. Сега, когато вече учените знаят, че цветовете на татуировките се променят чрез електромагнитен сигнал, скоро ще могат да предложат татуировка, която позволява „препрограмиране на дизайна“, както и възможност за контрол на показването или скриването на татуировката. Ще можете гордо да покажете татуировката си на врата на мотоциклетно състезание и да имате чиста кожа в съдебната зала.

Докато изследователите разработват динамични татуировки, те ще трябва да проучат безопасността на високотехнологичните мастила. В действителност малко е известно за безопасността на повече от 100 различни пигмента, използвани в нормалните мастила и татуировки. Американската агенция по храните и лекарствата към момента не е подложила на разглеждане динамичните нанотехнологични пигменти за татуировки, позовавайки се на това, че в момента има други конкурентни приоритетни разработки в областта на общественото здраве, които очакват разглеждане, както и липсата на доказателства за проблеми с безопасността на пигментите. Така че американските производители могат да поставят каквото си искат в мастилата за татуировки и да ги продават без одобрение от FDA на този етап.

Засега няма доказателства в полза на популярното конспиративно твърдение, че татуировките причиняват рак, а едно проучване дори установява, че тъмните татуировки дори предпазват от рак на кожата, който може да бъде причинен от ултравиолетови лъчи. И все пак много мастила за татуировки съдържат или се разграждат до вещества, за които е известно, че са опасни и са установени здравни усложнения, които могат да причинят, включително инфекция, алергия и гранулом при около 2% от татуировките. Необходими са повече изследвания, за да се разберат дългосрочните ефекти на нано и микро имплантите в кожата.

Вълната от високотехнологични татуировки бавно се надига и вероятно ще продължи да набира популярност в обозримо бъдеще. Когато пристигне обаче, ще можете да сърфирате в интернет или да гледате видео от нано татуировка на ръката ви, да проверявате телесната си температура и излагането на ултра виолетови лъчи и много други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини