fbpx
22.8 C
София

Какво ще се случи с роуминга във Великобритания след Брекзит?

Най-четени

Асоциация за защита на потребителските права призова правителството на Великобритания да договори разпоредби за приобщаващ роуминг при всякакви бъдещи отношения с ЕС и във всички други търговски споразумения, които се сключват след Брекзит.

Всички роуминг такси бяха премахнати в рамките на целия ЕС през юни 2017 г. след няколкогодишно прогресивно намаляване на цените, съгласно европейското законодателство, и тези разпоредби ще останат в сила за Великобритания до изтичането на споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС в края на тази година.

Ако двете страни не сключат сделка или ако роумингът не бъде включен в споразумението, европейските и британските оператори няма да бъдат задължени да предлагат безплатно използване на мобилните услуги, когато някой гражданин на ЕС отиде във Великобритания или обратното.

ЕС роуминг

На теория това означава, че от операторите вече няма да се изисква да предлагат роуминг услуги на регулирана цена и това може да се отрази най-вече на клиентите. Така вече няма да има никакви законови разпоредби, които да задължават операторите да договарят споразумения за търговия на едро с партньори от други страни.

Повечето британски оператори заявиха, че няма да има незабавни промени в предложенията им за роуминг, независимо от резултата от преговорите за Брекзит, но от асоциацията за защита на потребителските права казват, че трябва да има официална договореност.

Организацията е загрижена, че към момента няма механизъм, който да попречи на операторите да променят позицията си, налагайки допълнително неудобства и разходи за клиентите. Те отбелязват, че роуминг таксите в страните извън ЕС могат да бъдат наистина сериозни, ако потребителите не използват допълнителен пакет или добавка.

Така, ако споразуменията за роуминг в рамките на ЕС отпаднат, това ще означава, че сметките за роуминг на британските клиенти ще бъдат ограничени единствено от вътрешното законодателство на страната, което предвижда, че ползването на услугите в роуминг е обезпечено до 45 британски лири. След преминаването на тази сума, клиентите заплащат допълнителни такси – потенциално излагайки се на огромни разходи. Това може да бъде особено осезаемо, ако потребителите забравят да изключат роуминга или мобилния интернет, преди да заминат за друга страна.

Ситуацията се влошава и фактът, че обществеността е свикнала, че може да използва телефона си в чужбина без притеснения от натрупване на огромна сметка. Годините на предпазливо поведение досега бяха в миналото и някои потребители може дори да не разберат за промените.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини