Какво ще се случи с финтех компаниите по време на пандемията?

0
500

Няма съмнение, че COVID-19 разтърсва финансовия пазар във всяка една възможна област. Големите играчи като HSBC наблюдават спад на цените на акциите от порядъка на до 30%, което е значителен спад, който не сме виждали от Световната финансова криза през 2008 г. Цените на петрола често се смятат за универсален показател и индикатор за глобалните икономически условия и за първи път в историята те добива отрицателни стойности. Финансовите пазари се сриват и както показват последните доклади за агенцията за посредничество Rosenblatt Securities, съществуват истински притеснения от забавянето на инвестициите.

Докато публичните компании за финансови технологии S&P 500 и Nasdaq значително впечатляваха със своята устойчивост до момента на удара на кризата COVID-19, в края на февруари, когато тепърва започнахме да усещаме последиците от икономическите загуби, борсовите им индекси се сринаха до най-ниските нива виждани от стартирането им досега. Финтех стартъпите по целия свят се озоваха в доста несимпатична инвестиционна среда.

Какво означава това за финансовите технологии?

Дали коронавирусната пандемия ще срине иновациите или ще им даде възможност за бърз скок, когато започнем да се възстановяваме от нея, единствено времето ще покаже. Въпреки всичко обаче, финтехът все още има доста предимства в сравнение с някои други индустрии и сектори. Повечето финтех компании са изградили иновации и са базирани на най-новите технологии в сравнение с много други действащи сектори на индустрията, което означава, че могат да бъдат много по-гъвкави, от която и да било друга дейност, което само по себе си респективно означава, че те са в по-силна позиция да се адаптират към промените на деня с висока скорост.

Повечето компании са се приспособили към нов „нормален“ режим на работа, като служителите им комуникират и работят помежду си отдалечено от своите домове, дори тези, които влизат в пряко съприкосновение с крайните потребители. Но макар способността за адаптиране в трудните пазарни условия да е от решаващо значение, следващата незабавна стъпка е да погледнат в бъдещето и да прогнозират какви ще бъдат нуждите на клиентите, когато светът започне да излиза от икономическата криза, в която изпадна заради COVID-19. Този подход на предсказания и „прозрения“ на база дългосрочни анализи е именно това, което всъщност създаде възникването на финтех индустрията.

Всяка финансова буря е еднаква като предишните

За някои от вас, навярно горното изречение може да звучи абсурдно, но е факт. Ако разгледаме Световната финансова криза от 2008 г. и дори Голямата депресия, ще забележим едни и същи пазарни и граждански феномени, които и двете споделят. Пандемията несъмнено ще доведе до промяна в поведението на клиентите, що се отнася до разходите. EY Future Consumer Index прогнозира, че 22% от потребителите ще станат по-пестеливи, а 13% ще продължат да правят сериозни намаления на разходите след COVID-19. В същото време EY определи 25% от потребителите в света като „предпазливо екстравагантни“ и очаква те да харчат повече средства във важни за тях цели в дългосрочен план. 9% от световните потребители, агенцията профилира като по-младата аудитория, която ще харчи повече във всички категории. Потребителите вярват, че начина им пътуване и ежедневния транспорт, пазаруването и дори прекарването на време със семействата им значително ще се променят в резултат на COVID-19.

Това от своя страна ще рече, че неизбежно с промяната на пазарните ни навици и потребителско поведение и нещата, за които харчим пари, ще се промени и начина, по който го правим, като най-съществени промени анализаторите очакват в разплащането на потребителите с компании от сектора на услугите. Данните от ACI Worldwide показват, че онлайн търговията е скочила със 74% през месец март – напълно разбираемо, предвид факта, че повечето търговски вериги по света останаха затворени при извънредните мерки срещу разпространението на пандемията. Този настоящ сценарий със сигурност ускори потенциала за напълно безкасово общество чрез увеличаването на приемането на цифрови разплащания. Индустрията вече е предусетила и разбрала тази необходимост и реагира на предизвикателството. Така например британските банки увеличиха лимита за безконтактни разплащания до 45 британски паунда без въвеждане на ПИН код, за разлика от редовния лимит от 30 британски паунда.

Последното само по себе си подсказва колко огромен потенциал за развитие имат компаниите, предлагащи иновативни финансови технологии точно сега. Въпреки че е вярно, че не всички потребители имат манталитет да приемат електронното или безкасовото разплащане, в света по-скоро преобладават тези, които по време на криза ще започнат за мислят за нови иновативни начини да инвестират, спестяват и най-малкото да съхраняват парите си. Инвестиционните продукти с гарантирана фиксирана ставка в страните в Азия, които тепърва започват да се възстановяват от COVID-19, са едни от най-добрите решения за гражданите, тъй като именно те са претърпели възможно най-малки щети и въздействие от вируса. Някои страни в Южна Америка също могат да предложат добри възможности за диверсифициране на риска, като същевременно гражданите получават прилична възвръщаемост, поради факта, че ставките в тези държави продължават да бъдат високи.

Говорейки за алтернативни начини за инвестиране, не бива да забравяме криптовалутите. Никога не сме изпитвали икономическа криза от този мащаб, където съществува алтернативна финансова система, но ще си струва да наблюдаваме внимателно това пространство, за да видим как се представя. След като се понижи до 4000 долара през март, биткойнът се повиши до 7 000 долара през април, като скокът започна, след като Федералният резерв на САЩ обяви неограничени количествени мерки за облекчаване, за да помогне за намаляване на икономическото въздействие на коронавирус.

Федералният резерв и други централни банки бързо разширяват балансите си чрез „печатане на пари“. Също така е вероятно да се впуснат в борсата, купувайки ETF (борсово търгуван фонд). Това обикновено води до инфлация на активите (цена спрямо реална стойност) и потенциално някаква реална инфлация. Предложените мерки за стабилизиране на американската икономика – стимулиращи пакети и други правителствени разходи, могат да помогнат на криптовалутите да покажат своята стойност благодарение на ограничения си характер на предлагане. Определен тип смели клиенти може да са склонни да изследват тази територия, за да разнообразят своя инвестиционен портфейл. Иновативните финансови технологии са да покрият пазарната пропаст в подходящия момент и да предложат убедителен криптовалутен продукт.

Ще изземат ли финтех компаниите позициите на банките?

За традиционната банка с високите стени влиянието на COVID-19 ще се отрази не само върху начина, по който работи, но и върху способността на клиентите ѝ да използват услугите ѝ. Много клонове вече са затворени, по-кратките работни часове вече са налице и много от услуги им могат да се предлагат само физически, а не дигитално или онлайн, както стоят нещата при финтех компаниите.

Една от основните причини е необходимостта от физическо идентифициране на клиентите, известно още като KYC – това представлява установяването и потвърждаването на самоличността на клиента, което всяка една банка е задължена да прави на гише.

Дистанционното валидиране на клиентите (KYC) чрез blockchain технология сега се обсъжда сериозно, тъй като предлага бърз и сигурен начин за валидиране на самоличността на клиента, без да е необходимо същия да присъства физически. Това отваря повече възможности за иновации във финансовия сектор, където може идентификацията на клиентите да се случва дистанционно, както това дори допълнително намалява риска от измамни дейности.

Когато става въпрос за „традиционните клиенти на банките с високи сгради“ и тяхното доверие, fintech компаниите ще трябва да направят нещо повече от просто да предложат приятелско обслужване на клиентите, за да ги спечелят на своя страна. Но аз вярвам, че имат добър шанс да е дошло времето на финтеха. Онези, които са в състояние да предскажат нуждите на клиентите, както и да предложат иновативни решения като отговор на текущата ситуация, ще бъдат най-добри за изграждане на дългосрочно доверие и вероятно ще са последните.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари