Какво ще стане, ако в целия свят бъде изключен интернет и дали е възможно това?

7
2957

За мнозина изчезването на интернет за няколко часа или денонощия не е критична, но осезаема неприятност. С помощта на Глобалната мрежа ние общуваме с приятели и роднини, получаваме важна информация, плащаме стоки и услуги. В глобален мащаб интернет е много по-ценна структура, която е директно свързана със съвременната икономика, търговията и финансите. А какво ще стане ако в целия свят някак бъде изключен интернет? Възможно ли е това?

През 2008 година в 12-я сезон на американския анимационен сериал „Южен парк“ излезе серията Over Logging, посветена на загубата на интернет. В абсурдно сатиричния сериал бе осмяна зависимостта на хората от Глобалната мрежа. Семейство Марш всяка вечер е в уеб пространството. Ученикът Стан непрекъснато сърфира в Глобалната мрежа, а неговата сестра непрекъснато чати със своя приятел от друг щат, а бащата обича тайно да посещава порно сайтове.

А когато една сутрин интернет достъпът изчезва, техният живот кардинално се променя. Интернет връзка няма нито вкъщи, нито в съседите, нито в заведенията с безплатен Wi-Fi. В целия град няма интернет. Опитът да се върнат към древния начин за гледане на новини по телевизията е безуспешен, понеже тя също получава всички новини от Глобалната мрежа.

Интернет бежанци от цялата страна се устремяват в Силициевата долина, където според слуховете все още има интернет, работещ при съвсем ниска скорост. В същото време правителството на САЩ се опитва да „поправи“ интернет, който във филма е огромен маршрутизатор, скрит в планините. На специалистите помага малко еврейско момченце, което изключва захранването на маршрутизатора, изчаква няколко секунди, и отново го включва. Интернет връзката се възстановява и Америка е спасена.

Това е един съвсем опростен сюжет, събран в 20-те минути на телевизионния клип. Но той доста точно показва Голямата депресия, който ни очаква, ако интернет изведнъж изчезне.

Как може да бъде унищожен интернет?

Веднага трябва да кажем, че цялостното изключване на интернет в целия свят е титанична задача, която е от областта на фантастиката. Единствено мощна геомагнитна буря от мащабно слънчево изригване може да направи подобно нещо. Но и пандемия от нов вирус, който може да постави под карантина цялата планета, се считаше работа само като на кино. Но ето, пандемията е пред нас в тази твърде странна и учудваща 2020 година. Но може ли това да бъде доказателство, че жителите на Земята не са застраховани от глобални катастрофи?

Авариите

Да започнем от най-малкото – с местните аварии на критичната инфраструктура. През 1975 година в зданието на телефонната централа на New York Telephone Company избухва пожар, който спира обслужването на 175 000 клиенти в 300 квартала на Манхатън. Сред пострадалите са три болници, три полицейски участъка, два университета и централния офис на голяма компания.

Огънят унищожава 488 кабела, както и цялото оборудване на първия и втория етаж. От дима и корозията е повредено цялото комуникационно оборудване чак до последния етаж на сградата. Повредените щекери и милионите отделни проводници се почистват и запояват на ръка. Върху отстраняване на последствията непрекъснато работят 5 000 души. Възстановяването работата на телефонната централа става след 23 дни.

Направеното след ремонта изследване показа, че на 80% от местните жители телефонът им е липсвал много. Особено за да се чуят с приятелите и семействата си. Те са се почувствали откъснати и изолирани.

Днешните съвременни центрове за обработка на данни разполагат с мощни системи за защита на сървърите от пожар, от спиране на електрическия ток и т.н. Но все пак аварии има.

Така например, през месец март 2018 година в дата центъра на авиопревозвача KLM спира подаването на електрическа енергия. А мощността на резервните дизелови генератори се е оказала недостатъчна за коректната работа на оборудването. Част от сървърите автоматично се изключва и няколко десетки полета се налага да бъдат отменени или отложени.

През месец април същата година фондовата борса Nordic NASDAQ спира търговете в Северна Европа, понеже в използвания в този регион дата център се задейства противопожарната система и автоматично се изключва каквото и да било захранване на сървърите.

През месец юли се срива дата центърът на международната платежна система Visa във Великобритания. „Рядък дефект“ в един от големите рутери става причината за спирането на милиони транзакции по кредитните карти в продължение на 10 часа.

Скъсванията

През месец януари тази година възникнаха големи проблеми заради скъсването на ключови подводни кабели, които съединяваха част от Южна Африка със световния интернет. Близо до крайбрежието на Габон се скъсаха два кабела, което доведе до проблеми с достъпа до Глобалната мрежа на четири държави и 120 милиона души. Разбира се, те не останаха в пълна изолация. Сателитният интернет успя да осигури работата на най-важните потребители на интернет. Две години по-рано аналогична авария доведе до това, че Мавритания за два дни остана без интернет.

„Големият червен бутон“

Дори и малък, на пръв поглед незначителен срив, може да доведе до сериозни загуби и нарушения в работата на редица икономически сфери. Но много по-мащабни изключвания на интернет стават след натискането на „големия червен бутон“.

През 2011 година, по време на Арабската пролет, египетските власти изцяло спряха интернет достъпа на гражданите. Всички големи провайдъри на страната едновременно спряха да поддържат протокола за динамична маршрутизация. В резултат от това изчезнаха домашния и мобилния достъп до интернет. Това бе сериозен удар върху гражданското общество, както и върху бизнеса, базиран на интернет комуникациите.

Още по-големият „червен бутон“

Ако се прехвърлим от частните случаи към глобалните заплахи, то си струва да споменем за руската риторика относно изграждането на суверенен сегмент на интернет. Руските власти се опасяват, че организацията ICANN, която се грижи за коренните DNS сървъри и е пряко свързана със САЩ, един ден може да стане инструмент за политически натиск и да изключи Русия от Глобалната мрежа. Коренните DNS сървъри преобразуват имената като например, kaldata.com в IP адреси и по този начин осигуряват работата на целия интернет и удобно сърфиране по глобалните мрежови ресурси.

Но ако един ден американското правителство реши да да изтрие файловете от домейнната зона .ru, то ще трябва да направи това в 13 коренни сървъра, както и в техните стотици огледални сървъри. Включително и разположените в Русия. Тоест, няма какъвто и да било единен изключвател на интернет.

Слънчева супербуря

Къде по-сериозни нарушения в работата на Глобалната мрежа може да нанесат не човешките, а космическите събития – необичайната активност на Слънцето, слънчевите изригвания и геомагнитните бури след тях.

През 1859 година Земята регистрира най-мощната геомагнитна буря за цялата история на астрономическите наблюдения. Събитието бе наречено „слънчева супербуря“. В края на месец август и началото на месец септември са наблюдавани огромни петна на Слънцето, както и мощни изригвания, а точно на 1-ви септември протича изключително мащабно слънчево изригване.

Слънчевата материя само за 18 часа достига Земята, където започва най-голямата в близката история геомагнитна буря. Хората от целия свят наблюдават в небето „северни сияния“ които се виждат на всички географски ширини. На повърхността на планетата отказват всички телеграфни системи – „викторианският интернет“ от това време. Тази слънчева буря срива енергийната система на канадския Квебек и прекъсва всички високочестотни връзки.

През 2012 година на всички нас ни провървя, понеже на 23 юли имаше гигантско слънчево изригване от мащабите на супербурята. Земята се размина с него с девет дни, понеже областта на слънцето с изригването не бе насочена към нашата планета.

Изригването бе регистрирано от сондата STEREO-A, благодарение на която стана възможно да се оцени мащабите на тази слънчева буря и нейните потенциални последствия за глобалната икономика. Само за САЩ възстановяването на нанесените щети би струвало около $2,6 трилиона. А китайските учени пресметнаха, че за възстановяване на инфраструктурата към предишното ниво ще са необходими около 6 години.

Подобен удар върху съвременния технологичен свят би бил ужасяваща катастрофа: радиовръзката би била тотално унищожена, ще изчезне и GPS, понеже електрониката на сателитите за глобално позициониране щеше буквално да изгори. Щеше да има тотални изключвания на електроенергията.

Може би е хубава новината, че на преди 8 години това изригване ни се размина. Лошата е, че през следващите 10 години вероятността за слънчева супербуря е 12%. Това всъщност са изчисленията на физика Пийт Райли, който ги публикува в Space Weather. Ако нещо подобно се случи, сериозно ще пострада не само глобалния интернет, но и целият наш съвременен високотехнологичен живот.

Какво все пак ще стане, ако се изключи целия интернет?

Нищо хубаво. Интернет е нервната система на съвременната глобализация.

Няма да можем да разкажем за хилядите хора по улиците и милионите в градовете, които шокирано ще гледат празните екрани на своите смартфони. Всички блогъри, отдалечено работещите служители и специалисти на медиите и IT компаниите моментално ще останат без работа. Те ще трябва да се преквалифицират. Напълно е възможно в подобен случай фермерството да стане едно от най-престижните и самодостатъчни занятия. Човечеството ще се завърне с векове назад в своето развитие.

Обширни региони няма да имат електрически ток, преди всичко защото доставчиците на електрическа енергия няма да могат да получават информация от сензорите в електрическите мрежи и домовете и няма как да управляват подаването на електричество в различните региони. Аналогични проблеми можем да очакваме и във водоснабдяването, което последно време значително поумня.

Има и още. Финансовите центрове няма да има как да извършват транзакциите, поръчките ще спрат в глобален мащаб, заплащанията, а и заплатите ще секнат, договорите ще увиснат във въздуха. Шофьорите на тирове ще останат без навигация. Магазините ще изгубят връзка с доставчиците. Логистиката ще се срине, сложните световни логистични системи ще бъдат бързо разрушени.

Банкоматите ще престаната да дават пари в брой, понеже няма как да се свържат с финансовите центрове и ще загубят връзка със собствените си бази данни. Разбира се, терминалите в магазините ще спрат да работят.

Всичко това ще доведе до ужасяващ ръст на безработицата, проблеми с достъпа до каквито и да било пари и други финансови средства. Ще се наруши снабдяването на хората с хранителни продукти, ще започне масова миграция. Само най-изолираните световни икономики може би ще оцелеят – например, Северна Корея.

Във всички случаи рязкото изчезване на интернет връзката ще доведе до тотален шок – както социален, така и икономически. Изходът от подобна ситуация ще зависи доколко бързо светът ще се научи да използва някаква друга комуникация.

4.9 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари