fbpx
20.8 C
София

Какво ще стане с бензиностанциите, когато електромобилите се наложат?

Най-четени

Бензиностанциите са често срещана гледка в повечето страни – без тях нямаше да можем да се придвижваме. Но с нарастването на алтернативните методи за транспорт, скоро може да настъпи момент, когато търсенето на горива ще отпадне.

И така, какво ще правят бензиностанциите, когато никой не зарежда резервоара си?

По данни на Американския петролен институт в САЩ има поне 145 000 бензиностанции. Това е приблизително три пъти повече от броя на наличните в момента обществени съоръжения за зареждане на електрически превозни средства.

Това обаче ще се промени през следващите години. Белият дом е сред тези, които настояват за подобряване на инфраструктурата за електромобили.

Президентът Байдън очерта плановете за изграждане на половин милион станции за зареждане на електромобили в цялата страна до края на десетилетието. Големи компании, сред които GM, Volkswagen, Tesla, Electrify America и Siemens, също допринасят за изграждането на инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства в страната.

САЩ е пионер в този сектор, но Европа като цяло не изостава в плановете си, особено в някои държави като Великобритания и Германия.

Тази инфраструктура се изгражда по основателна причина:

През последните няколко години броят на електрическите превозни средства нарасна неимоверно и ще се увеличи още повече. Подобренията в технологиите и достъпът до съоръжения за зареждане правят притежаването на електрически превозни средства по-практично.

Консултантската фирма BCG твърди, че до 2035 г. до четири пети от сегашната мрежа за търговия на дребно с горива може да се бори за съществуването си. Фирмата също така прогнозира, че до 2030 г. се очаква продажбите на електрически превозни средства да изпреварят тези на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива.

Бензиностанциите могат да се адаптират към пазара

Подобно на повечето бизнеси, губещите бензиностанции, които не могат да променят ситуацията, най-вероятно ще затворят. Но има голяма вероятност някои бензиностанции да адаптират бизнес моделите си и да намерят начини да останат актуални.

Транспортната индустрия продължава да се развива. Например, все повече големи паркинги, включително и такива за камиони, инвестират в поставянето на клетки за зареждане с електричество.

Бензиностанциите в Германия дори нямат думата по въпроса.

През последните години беше приет закон, който ги принуждава да предлагат съоръжения за зареждане на електрически превозни средства заедно с услугите си за конвенционално гориво.

Съществува и възможността електричеството да не бъде единственият екологичен избор в бъдеще.

Въпреки че по-голямата част от предприятията и правителствата са избрали електрическите превозни средства, съществуват алтернативи. Например автомобили с водородни горивни клетки и високоефективни биогорива. Съществува вероятност пространството, което в момента се използва от бензиностанциите, да послужи за подобна цел, ако на пазара навлезе нов вид екологично превозно средство.

И накрая, много бензиностанции продават не само бензин. В много райони те изпълняват ролята на магазини, в които се продават храни, напитки и предмети от бита на местното население. В някои случаи местната бензиностанция може да е единственото място, от което някой може да си купи нещо в определен час.

Подобни обекти с магазини е по-вероятно да оцелеят, отколкото бензиностанции, разположени на магистрали, които реализират по-голямата част от приходите си от продажба на гориво.

Когато електромобилите навлязат, бензиностанциите със сигурност ще имат възможност да се адаптират. Тези, които не са в крак с времето, ще изчезнат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

23 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини