Какъв ще бъде Неом: технологичният рай на брега на Червено море

7
1511

Саудитска Арабия строи в пустинята до бреговете на Червено море футуристичен мегаполис с цена $500 милиарда. Неом е град с изкуствен дъжд, собствена луна, холографски учители и роботи-динозаври.

Според проектната документация, публикувана от Wall Street Journal, първият етап от строителството на бъдещия Неом в провинция Табук на Саудитска Арабия, трябва да бъде завършен през 2020 година. Лентата трябва да бъде прерязана през 2025 година, каза принцът Мохамед бин Салман. Според ръководителите на проекта, никъде по света не се строи нещо дори приблизително амбициозно.

Името „Неом“ е хибрид, съставен от гръцката дума „Неос“, което означава нов, и арабската дума „Мустакбал“ – бъдеще. Площта на този град е 26,5 хиляди квадратни метра. Инвестиционният фонд на Саудитска Арабия вече вложи в проекта почти $500 милиарда. Има и чуждестранно участие в размер на няколко стотици милиона долара.

Неом ще бъде част от програмата Vision 2030 – планът на Саудитска Арабия за намаляване на зависимостта си от нефта и превръщането на държавата в световен технологичен център. Консултанти на проекта са трите най-големи компании в тази област: McKinsey & Co, Boston Consulting и Oliver Wyman.

За Неом се предвижда:

  • Използване на нови технологии за образуване на дъждовни облаци, за да може над пустинята да вали дъжд
  • Създаване на прогресивна образователна система, в която учителите са заменени с холограми
  • Остров в стил „Юрски парк“ с роботи-динозаври
  • Всяка нощ ще излита флот от дронове, които ще създават илюзията за огромна луна
  • Въздушни таксите за туристите
  • Промяна на плажовете край брега на Червено море чрез добавяне на светещ в тъмнината пясък

Вече е готово международното летище на Неом.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари