fbpx
3.8 C
София

Как активистите доведоха до това Apple да предложи независим ремонт на устройствата си?

Най-четени

В сряда сутринта миналата седмица Apple обяви, че компанията скоро ще започне да продава части и да предлага ръководства за ремонт на устройствата си, които да бъдат достъпни за широката общественост, обръщайки политиките си в коренно различна посока, след като години наред компанията се славеше като такава, която ограничава възможностите за ремонт. Новата политика представлява началото на един процес по даване на възможности за независим ремонт, за който много активисти от индустрията се борят от години. Въпреки това, компанията оставаше сравнително устойчива на призивите за промяна на политиките си, като през годините активно ограничаваше достъпа до части, ръководства, диагностични инструменти и всякакви други важни средства за извършването на ремонти, като в същото време проектираше продукти, които са трудни за поправка, и лобираше активно срещу закони, които биха подкрепили правото на ремонт.

Но Apple не променя настоящите си политики от добро сърце. Съобщението, което стана ясно по-рано, а именно, че ще започне да осигурява компоненти и ръководства за самостоятелен ремонт на Mac и iPhone, идва след като месеци наред активисти от бранша настояваха за въвеждането на правото за ремонт, а мнозина регулатори дори обмисляха законови промени, които да принудят Apple да започне да се съобразява с това право. През изминалите дни дори може да се каже, че настъпи един ключов и повратен момент в диалозите между регулатори, активисти и Apple, като само преди броени дни защитници съобщиха, че са готови да отнесат въпроса до Комисията по ценни книжа и борси, за да бъде разрешен.

Представителят на Apple Ник Лийхи каза пред The Verge, че програмата „се разработва повече от година“, описвайки я като „следващата стъпка в увеличаването на достъпа на клиентите до оригинални части, инструменти и ръководства на Apple”. Лийхи отказа да каже дали времето на обявяване е повлияно от натиска на акционерите на компанията за това тя да започне да приема такива правила.

Не е случайно, че Apple променя политиките си точно сега

Акционерите и активистите смятат, че наистина фактът, че Apple съобщи едва сега, че е готова да промени политиките си, не е случаен. Така смята и Аналиса Тарицо, защитник на правото на ремонт от Green Century, компания за взаимни фондове, която подаде молба до Apple с настойчиви искания компанията да започне да работи по приемане и гарантиране на правото на ремонт на потребителите и да оцени ползите от това да направи предлагането на части и инструменти по-достъпно за потребителите.

Точно това изглежда е готова да направи Apple с новата си програма за самостоятелни ремонти. Обявена тази сутрин, програмата ще позволи на широката общественост да поръчва оригинални части на pple, за да прави основни ремонти по устройствата iPhone и Mac дори в домашни условия – нещо, което Apple отдавна твърди, че е прекалено опасно, за да бъде разрешено. Според информацията, която Apple даде, тя първоначално ще се фокусира върху това потребителите да могат да сменят компоненти като дисплея, батерията и камерата при моделите iPhone 12 и iPhone 13. Лицата, които се интересуват от правото на ремонт за екрани или смяна на батерии за тези модели в домашни условия, ще могат да направят поръчка за оригинални части на Apple чрез нов онлайн магазин за ремонтна самообслужване, като ще имат възможност и да изпратят старите си части до компанията, за да получат нови.

В съобщението, което компанията е дала до момента, не става ясно колко ще струват различните компоненти и дали в крайна сметка планира да увеличи обхвата на програмата за самостоятелен ремонт и да даде възможност потребителите да правят и други ремонти по устройствата си. Въпреки че съобщението на Apple предполага, че това ще бъде така, Leahy отказа да потвърди, че програмата в крайна сметка ще бъде разширена до други модели iPhone, но поне можем да очакваме, че ще обхване бъдещите модели, които компанията ще представи. Все пак съобщението ефективно изпълнява искането на Green Century Apple да направи значителни промени в своите политики за ремонт, за да улесни независимия ремонт – ако приемем, че технологичният гигант го следва.

Първоначалният отговор на Apple на резолюцията на Green Century беше далеч от удовлетворителен. Тарицо казва също, че на 18 октомври, 30 дни преди обявяването на новата кампания за ремонт на самообслужване на устройствата, Apple е подала „оплакване за бездействие“ до Комисията по ценни книжа и борси, която е поискала от органа за надзор на инвеститорите да блокира предложението. Според Тарицо аргументът на Apple за това е бил, че компанията ще изготви в близко бъдеще доклад за екологичните и социалните ползи от улесняването на поправянето на нейните устройства, като иска насоките на акционерите да бъдат оставени без разглеждане, тъй като нарушават нормалните бизнес операции.

Въпреки това, по-рано този месец, SEC издаде нови насоки към компанията, които повдигат „значими въпроси“. Накратко обобщено, новите разпоредби гласят, че акционерите могат и имат правото да вземат решения, които засягат ежедневните бизнес операции на компанията, ако тези предложения повдигат проблеми със значително обществено въздействие. Тарицо вярва, че SEC би била много по-склонна да застане на страната на Green Century, а не на Apple, особено след като мнозина анализатори казват, че откриват пряка връзка между утвърждаването на правото на ремонт на устройствата и борбата срещу изменението на климата. Използването на едно устройство по-дълго време чрез поддръжка и ремонт е един от най-добрите начини за намаляване на въздействието върху климата от страна на потребителската електроника, тъй като по-голямата част от вредните емисии, свързани с нашите джаджи, възникват по време на производството им, а не по време на тяхната експлоатация. От друга страна, сервизирането може драстично да удължи жизнения цикъл на устройствата.

„Нямаше гаранция, че действително SEC ще застане на наша страна, но новите насоки показват, че е много вероятно нашето мнение да надделее“, казва Тарицо. „Това на практика отне голяма част от влиянието на Apple в процеса.“

Сега изглежда, че Apple е готова да сътрудничи, след като обяви новата си програма за ремонт на самообслужване, като в същия ден, в който обяви приемането на новите си политики за доставка на инструкции и компоненти за ремонт на избрани устройства, от Green Century решиха да оттеглят цялостната си резолюция срещу компанията.

Компании като Apple рутинно игнорират препоръките на външни настоятели, граждански организации и понякога дори на акционерите и мнозина предполагаха, че Apple ще отговори на резолюцията на Green Century по този начин отново – но в крайна сметка се оказа, че цялата кампания и гласността около нея дадоха уникален тласък за каузата за правото на ремонт. Тази година рекордните 27 щата са разгледали правото на ремонт и са проучили възможностите да се даде на потребителите повече гъвкавост да поправят устройствата си, а през месец юни в Конгреса беше представена първата национална стратегия за поправяне на потребителските устройства. Досега не беше приет закон в тази насока, но тези правни и законодателни действия все пак дадоха едно категорично и еднозначно послание за компании като Apple, но и не само: Ограничителните практики за ремонт на устройствата, които потребителите са купили, може да не са законни, като това може да се случи много скоро.

През месец май тази година Федералната търговска комисия решително се обяви в полза на независимото право на ремонт с публикуването на доклад, в който се намират „оскъдни доказателства“, които оправдават ограниченията, наложени от компании като Apple. През юли самият президент Байдън подписа изпълнителна заповед, насърчаваща Федералната търговска комисия да изработи нови регулации, които ще ограничават възможността на производителите на мобилни телефони да забранят устройствата им да бъдат ремонтирани в стил DIY – т.е. при домашни условия или в неспециализирани сервизи. Тези правила все още са много далеч от това дори да бъдат гласувани, но призракът на задаващите се сериозни регулации със сигурност е фактор, който Apple не може да пренебрегне.

Някои от най-големите конкуренти на Apple вече са приели политиките за право на ремонт, което само по себе си увеличава натиска върху компанията. Миналия месец Microsoft се съгласи да се съобрази с първото си по рода решение за даване на право на ремонт, предоставено от екологичната нестопанска организация As You Sow през юни. Резолюцията поиска от Microsoft да проучи екологичните и социалните ползи от увеличаването на достъпа до ремонт – Microsoft не само не се съгласи да проведе такова проучване, но и да действа въз основа на тези констатации до края на 2022-ра година. В крайна сметка обаче компанията изглежда реши да склони, след като нейните акционери и активисти като Green Century приложиха своя натиск, така както се случва това в момента спрямо Applе. Така активистите спекулират, че създаването на една цяла вълна от такива промени, които поетапно да станат задължителни за технологичните производители по света.

Резултатът от подобни действия в крайна сметка е голяма победа за Green Century потвърждение за активизма на акционерите като цяло. Тарицо казва, че докато новата програма на Apple „не стига чак до там, че да отиде, където искаме, смятаме, че компанията прави достатъчно значима стъпка, за да започне една вълна от промени. Фактът, че ще започнат да се продават свободно оригинални резервни части и инструменти, че ще се създават ръководства за ремонт – всичко това много силно кореспондира с духа на това, върху което се опитваме да работим.“

Докато Тарицо смята, че момента на обявяването на новите политики и програми на Apple e пряко свързан с резолюцията на акционерите и активистите от Green Century, още се споделя, че нагласите на компанията за независим ремонт наистина „са продукт на комбинирания натиск от всички страни на движението за право на ремонт“ – от федерални действия към законопроекти и застъпничество на организации от обикновени хора.

Нейтън Проктър, старши директорът на кампанията за право на ремонт в американската обществена изследователска група, е напълно съгласен с това мнение.

„Бих рискувал уверено да предположа, че цялата компилация на кампанията е променила успешно позицията на Apple”, казва Проктър пред The Verge. „Не мисля, че можем да посочим някакво конкретно нещо, което да се е случило, за да е накарало Apple да промени политиките си. Мисля, че действията и индикациите, които компанията дава сега, са в резултат на всичко, което се случи.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини