fbpx
13.8 C
София

Как ветеринарно лекарство стана популярно като „лекарство срещу COVID-19“ в социалните мрежи?

Най-четени

TikTok, Reddit и Facebook в момента са залети от вълни от съдържание, което популяризира приемането на Ивермектин – лекарствен продукт във ветеринарната медицина против паразити, който привлича вниманието сред анти-ваксърите като лечение на COVID-19. Продажбите на Ивермектин, медикамент, вече приет да се приема основно от животни, са се увеличили достатъчно, че FDA публикува официално изявление, в което обяснява защо хората не трябва да приемат препарата за лечение или предотвратяване на COVID-19.

Как възникнаха заблудите около Ивермектина?

Ивермектин е лекарствен продукт, който се използва за лечението на различни паразитни болести, като се прилага и при хора, но днес употребата му в хуманитарната медицина е станала по-рядка, като по-скоро е оставен в полето на ветеринарната медицина – където се използва за лечение и предотвратяване на различни паразитни заболявания. За откриването на Ивермектина през 2015 г. бе присъдена Нобелова награда по медицина на двамата му откриватели – учените Campbell и Omura. От откриването си през 1975-та година и даването на началото на използването му за лечение на хора и животни през 80-те години на миналия век, медикаментът е спомогнал изключително много за лечението на редица паразитни болести при хората, като например малария, слонска болест, речна слепота. И макар и лекарството да е донесло толкова ползи и все още да спасява много животи в развиващите се страни, както и да попада в списъка с критично важни медикаменти на СЗО, към днешна дата са установени редица често срещани нежелани реакции, които карат учените да избягват прилагането му върху хора, винаги когато това е възможно. Сред честите нежелани реакции са психични нарушения, диария, главоболие, покачване на телесната температура и други. Популяризаторите на лекарството като средство за лечение и превенция на COVID-19 базират твърденията си на статия от 2012 г., в която учени смятат, че освен анти-паразитни свойства, лекарството притежава и противовирусни свойства, както и че е според тях е ефективно за предотвратяването на редица РНК вируси. Оттогава обаче не са проведени допълнителни проучвания, докато не идва 2020-та, когато се провеждат десетки изследвания в различни части на света за ефективността на лекарството срещу COVID-19. Резултатите от тях обаче са далеч от еднозначни, а в научната общност няма консенсус за ефективността на лекарството срещу вируса, нито консенсус за неговата безопасност за прилагане при хора, които нямат паразитни заболявания.

В TikTok например наскоро бяха открити видеоклипове, някои от които имаха повече от милион гледания, популяризиращи Ивермектина като лечение на COVID-19 под хаштагове като #ivermectin4covid и #ivermectinworks. Оттогава социалната мрежа е премахнала видеоклиповете заради нарушаване на насоките на общността и е блокирала тагове, а представител на компанията каза, че TikTok ще продължи да премахва свързаните видеоклипове и хаштагове. Тагът #ivermectin все още е активен, въпреки че много от най-популярните видеоклипове, в които е отбелязан, всъщност са качени от здравни специалисти, които развенчават дезинформацията.

В Reddit тази седмица модераторите на няколкостотин подфорума призоваха платформата да предприеме действия срещу дезинформацията около COVID-19, включително и забрана на цели подфоруми, които разпространяват медицинска дезинформация.

Несъгласен с исканията за категорични забрани, главният изпълнителен директор на Reddit Стив Хъфман излезе с изявление, в което казва:

„Reddit е място за открита и автентична дискусия и дебат. Това включва разговори, които поставят под въпрос или не са съгласни с обществения консенсус по дадени теми.“

В неговата публикация още се казва, че Reddit ще предприеме необходимите действия, когато се разпространява измамно съдържание или се насърчат лечения и медикаменти, които могат да имат вреди върху здравето, както и ще постави „под карантина“, съгласно вътрешния речник на социалната мрежа, определени подфоруми, така че те да не се появяват при търсене и да не могат да бъдат достъпени без влизане в акаунт.

Модераторите разкритикуваха изявлението на Хъфман, като казаха, че подфорумите, които насърчават използването на Ивермектин, насърчават прилагане на медикаменти, които могат да имат сериозни последици върху човешкото здраве, но въпреки това към тях все още не са предприети мерки. Според представител на Reddit, компанията в момента разглежда общностите, в които темата за Ивермектина е обсъждана.

Хората в групи във Facebook също споделят подобна дезинформация и дори правят спонсорирани публикации, които популяризират и рекламират Ивермектина за лечение или предотвратяване на COVID-19. Facebook беше широко разкритикувана за количеството дезинформация относно COVID-19, която се разпространява в сайта.

Според представител на социалната мрежа, Facebook премахва съдържание, „което се опитва да купува, продава, дарява или иска Ивермектин“. От компанията още добавят:

„Ние също така прилагаме мерки срещу всеки акаунт или група, които нарушават нашите политики за COVID-19 и ваксините, включително и твърдения, че Ивермектин е гарантирано лекарство или профилактично средство, и не допускаме реклами, която популяризират медикамента като лечение за COVID-19.“

Въпреки това обаче, някои антиваксърски групи са измислили креативно решение да избегнат филтрите и модерацията на социалната мрежа, като използват евфемизми като „ivm“ и „moo cok“, с които назовават Ивермектин.

TikTok, Reddit, Facebook и други социални мрежи се борят през цялата пандемия, за да се справят с бързото разпространение на медицинската дезинформация. Платформите актуализираха своите политики, добавиха връзки към официална информация от сайтове на здравни власти като CDC и са премахнали милиони дезинформационни публикации от началото на пандемията досега. Но тъй като епидемията продължава и дезинформацията не спира да се развива, работата на социалните мрежи по предотвратяването на манипулациите остава дълъг и сложен процес, който не може да достигне до завършено състояние, а трябва непрекъснато да бъде наблюдаван, за да бъде успешен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини