fbpx
9.1 C
София

Как влияе Instagram върху психичното здраве на тийнейджърите?

Най-четени

Какви негативни последици може да има Instagram върху психичното здраве на по-младите потребители? Това е изключително важен въпрос, особено когато Facebook планира да пусне версия на приложението, адаптирана и насочена към деца.

Нов доклад от The Wall Street Journal предполага, че отговорът е, че негативното влияние на социалната мрежа е наистина сериозно, като се базира на вътрешно проучване, проведено от Facebook, като компанията не споделя с широката общност повече подробности за въпросното проучване. От WSJ наскоро са получили достъп за тези задълбочени проучвания, които обрисуват една наистина мрачна картина за вредните ефекти, които социалната мрежа има върху по-младите потребители, особено тийнейджърите.

За групата на юношите социалната мрежа се оказва един мощен двигател за „социални сравнения“ – феномен, при който човек преценява собствената си стойност, привлекателност и успешност на база сравнения с другите. Тийнейджърите често биват заливани от идеализирани тела в социалната мрежа Instagram, които диктуват свой собствен модел на съвършенство – тези изображения се появяват като мотиви в рекламите и обикновените публикации. Това често се отразява негативно на психичното здраве на крехките и уязвими юноши, които имат неизбежната естествена склонност да съпоставят себе си с другите, с които са заобиколени в обкръжението си, в случая с виртуалното такова, като са склонни да изпитват тревожност, болезнено усещане за малоценност и страдание, когато откриват несходствата между собствените си тела и идеализираните, често компютърно обработени тела от социалните мрежи. Това води до обтягане на вече засиленото напрежение, продиктувано от промените в тялото в периода на юношеството, сложните процеси на осъзнаване на новите функции на тялото, възприемането на тялото на подрастващия в обществото, както и динамичността и диспропорционалността, с които то се развива. Както се казва в един от слайдовете на вътрешна презентация на Facebook по повод проблема, социалната мрежа признава, че „влошава проблема с образа на тялото за всяка трета тийнейджърка“.

Докладът от The Wall Street Journal си струва да се прочете изцяло, но ето някои основни акценти от вътрешното проучване на Facebook  за ефекта, който Instagram има върху по-младите потребители:

Едно проучване на Facebook за потребителите тийнейджъри на Instagram в САЩ и Великобритания установява, че повече от 40% от тийнейджърите, които са съобщили, че чувстват себе си като „непривлекателни“, казват, че това усещане е започнало, след като са посещавали редовно Instagram.

Изследванията, прегледани от висшите ръководители на социалната мрежа, стигат до извода, че Instagram работи по такъв начин, че проектира по-голямо усещане за „социално сравнение“ от конкурентните приложения като TIkTok и Snapchat. TikTok е социална мрежа, която е по-фокусирана върху грижата за психичното здраве на потребителите, макар че също носи своите измерими негативни ефекти. В сравнение обаче с формата на TikTok, съдържанието на Instagram много по-често идва с акцент върху телата и начина на живот на потребителите.

Тийнейджърите, участвали в изследванията на Facebook, казват, че се чувстват пристрастени към Instagram и искат да проверяват какво ново става в социалната мрежа по-рядко, но признават, че нямат самоконтрол, за да овладеят използването на приложението.

„Тийнейджърите обвиняват Instagram за увеличаването на процента на тревожност и депресия“, се казва във вътрешно проучване на Facebook, представено през 2019 г. и че „Тази реакция е последователна и откриваема в различни възрастови групи“. От Facebook са установили, че сред тийнейджърите, които са съобщили, че имат самоубийствени мисли, 13% от тези от тях от Великобритания и 6% от тези от тях в САЩ, са съобщили, че тези мисли са възникнали след активно използване на Instagram и обострянето им може да бъде проследено в техния живот, до попадането на определено съдържание в социалната мрежа. Подобни констатации са важни сами по себе си, но е тревожен фактът, че Facebook рядко пожелава да ги коментира публично, нито да обявява официално мерки, които е готова да предприеме за разрешаване на проблемите. Както отбелязват от WSJ, висшите ръководители на компанията, включително и главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг, са били подложени на въпроси от политици като сенатора на САЩ Ричард Блументал за ефектите на приложенията на компанията върху по-младите потребители, но не са разкрили нищо от подробните констатации, създадени от собствените вътрешни проучвания на компанията. Според WSJ компанията е казала на сенаторите, че нейното собствените ѝ разследвания са нейна собственост и „се пазят в тайна, за да се насърчи откровен и открит диалог и вътрешен брейнсторминг“.

Сенатор Блументал каза пред WSJ в имейл: „Отговорите на Facebook бяха толкова уклончиви – не успяха дори да отговорят на всичките ни въпроси – че те наистина повдигат въпроси за това, което Facebook може да крие […]. „

Facebook направи няколко опита да се справи с тези проблеми чрез промени в потребителския интерфейс на Instagram, като в това число и проведе експеримент за скриване на брояча на харесванията на публикациите. Но компанията заяви, че тази промяна изглежда не е повлияла особено много.

„Оказа се, че това не е променило особено много относно начина, по който се чувстват хората или колко са успели да подобрят преживяването в социалната мрежа, както очаквахме да се случи. Но в крайна сметка този експеримент беше доста поляризиращ – някои хора наистина го харесаха, а някои не.“, казва директорът по потребителското изживяване на Instagram Адам Мосери.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини