fbpx
9.9 C
София

Как грешните тестове на интернет скоростта имат пагубни последици

Най-четени

Въпросът колко бърза е вашата домашна интернет връзка изглежда често може да получи лесен и доста ясен отговор. За съжаление обаче, статистиката, която прави индустрията за доставяната интернет скорост често е разхвърляна и сложна и през последните няколко седмици това предизвика доста спорове в технологичните среди.

В четвъртък The Wall Street Journal публикува разследваща статия, в която обвинява няколко компании за доставка на широколентов интернет достъп, в това число и американската AT & T, че се опитват да направят услугите си по-атрактивни и да демонстрират фалшиво превъзходство чрез манипулиране на информацията в доклада на Федералната комисия за измерване на интернет скоростта на Америка, който се извършва ежегодно и трябва да констатира дали ефективността на широколентовите услуги и реалните интернет скорости съответстват на рекламираните скорости. От AT & T отхвърлиха обвиненията.

Това се случва по-малко от две седмици след като FCC преработи програмата за субсидиране за осигуряване на интернет връзка в отдалечените райони и прекрати програмата за финансиране за изграждане на 4G – LTE мрежи в провинциите и отдалечените райони, като фокусира над 4,5 милиарда долара за изграждането на мобилни мрежи от пето поколение. Освен това в същото време стана ясно, че голяма част от американските телеком оператори са подали невярна информация за своето покритие като сериозно са надценили своите мрежи. Сега става ясно, че методиките, които използват FCC за измерване на реалните интернет скорости в действителност не само са неточни и неиздържани, но често и могат да достигнат до сериозни разминавания с реалните скорости, които потребителите в крайна сметка получават.

„Това е още един пример, който обяснява защо докладите на FCC са лоши от толкова време насам. Това наистина е проблем на лисицата, която охранява кокошарника – не може FCC да продължава да разчита на самите компании и доставчици на услуги сами да предоставят данните.“, заяви Джош Стаджър, старши съветник на Института по отворени технологии в Нова Америка.

Залозите са големи. FCC използва данните, които събира, за да изготвя отчети като например ежегодния доклад „Измерване на широколентова Америка“ и отчетите за внедряването на широколентовите технологии, на база на които определя къде да влага ресурси за развитие и внедряване на широколентовите интернет връзки. Голяма част от данните, които FCC получава за попълване на тези отчети, се предоставят от самите широколентови и безжични компании или в случай на измерване на скоростта от трета страна, тя също по един или друг начин има търговски отношения с тази компании. Резултатът е информация, която често рисува розова картина за безжичните и широколентовите мрежи в САЩ.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини