Как да гледаме GIF изображения по цял ден в помощ на науката

0
31

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) започнаха мащабно проучване на анимираните изображения познати като „gif-ове“ с цел разработването на „уникална емоционална лексика характерна за интернет пространството“. Изследователите са заинтересовани най-вече от онези GIF изображения, които представят някаква емоция била тя гняв, злоба, вина, емпатия и какво ли още не.

Според учените, преимуществото при използването на GIF изображения се крие в това, че те могат по един косвен начин да добавят контекст, който други графични изображения, като емотиконите например, не могат. Проектът на MIT се нарича GIFGIF и по идея на Травис Рич и Кевин Ху – студенти работещи към отдела Media Lab към института.

Целта на двамата учени е да създадат инструмент, който ще позволи на потребителите да търсят GIF изображения според емоцията, която те предизвикват, а не посредством ръчно набрани тагове. За да бъде успешно изследването, обаче, двамата учени имат нужда от данни. И тук се намесват онези интернет потребители, които досега може би са се чувствали виновни, че гледат gif-ове по цял ден.

Всеки, който желае да помогне на изследователите, може да се отбие в уебсайта на проекта, където ще има възможността да участва в колкото теста пожелае. Във всеки тест потребителят ще вижда две GIF изображения и ще трябва да посочи кое от тях, според него, изразява една от зададените общо седемнайсет емоции. Можете да изберете лявото или дясното изображение, а можете да посочите и нито едно от тях.

На базата на тези отговори учените ще създадат „емоционална карта на GIF изображенията“, която в бъдеще ще помага на потребителите да намират „най-щастливото“ или „най-ядосаното изображение или дори изображение съдържащо 70% вълнение и 50% злоба. В момента в сайта има общо 1024 GIF изображения, което звучи малко, но, според учените, те са специално подбрани.
 
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари