fbpx
0 C
София

Как да заличим информация за себе си от интернет, която не желаем никой да вижда?

Най-четени

Ако четете това, много вероятно е вашата лична информация да е станала по някакъв начин достъпна за обществеността, при това да е налична само с едно търсене в Google, някой известен сайт или социална мрежа. И така, навярно преди всичко се питате, има ли начин да спрете компаниите, които разработват и поддържат онлайн продукти, които използвате (или в някои случаи не използвате пряко), да спрат да получават вашите данни и понякога да ги споделят публично? Краткият отговор е, че не можете. За съжаление, никога не можете да спрете да споделяте напълно информацията си с някого в интернет, нито да заличите напълно веднъж записана информация. Въпреки това, има няколко начина да сведете до минимум цифровия си отпечатък, което би намалило шансовете личните ви данни да станат достояние на недоброжелатели, или просто да бъдат публично достъпни и да бъдат използвани за вземане на преценки и решения за вас. В тази статия сме събрали няколко начина, по които можете да направите това. Преди да преминем към тях, трябва да отбележим, че в крайна сметка някои от описаните по-долу начини могат да нарушат възможностите ви за комуникация онлайн с важните за вас хора и среди, но навярно това е цената, ако искате да направите максимално възможното, за да скриете своето онлайн присъствие.

Повечето технологични компании, които оперират в ЕС, имат законовото задължение да предоставят на потребителите възможност както да проверят всички данни, които някога са били записани за тях, по време на използването на услугите, така и да дадат възможност за пълното им изтриване и получаване на копие от тях. Разбира се, все още има компании, които не спазват тези изисквания, както и такива, при които изпълнението на процедурата, с която това е регламентирано, би отнело доста усилия, а често може и нещата да са уредени така, че да отнемат прекалено много ресурси и потребителите да са по-склонни да се откажат от задачата. Въпреки това обаче, ако наистина желаете да премахнете дадена информация за себе си онлайн, съществуват много методи да направите това, като навярно няма да можем да изчерпим всички. Но все пак се постарахме да съберем най-основните стъпки, които е добре да предприемете, в случай, че имате казус, в който искате да заличите една известна част от своя дигитален отпечатък.

Изтрийте или деактивирайте вашите акаунти за пазаруване, в социалните мрежи и уеб услуги

Често е възможно да бъдат открити вашите снимки, град на местоживеене, месторабота, биографична информация и лични данни за контакт само с едно търсене в Google или в търсачките на по-популярните платформи в интернет. Това става по-лесно, ако профилът ви е сравнително известен и достатъчно стар, така че да е натрупал интернет история, която дава възможност да бъде индексиран на повече места. Ако желаете да промените това, разбира се най-лесният начин е да вземете решението да заличите една част от информацията, която е публично достъпна за вас профилите ви в големите социални мрежи като Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn, а също така и да обмислите дали не искате да ги изтриете напълно. В същото време обаче, е необходимо да си спомните дали имате по-стари, добре забравени акаунти, които някога сте използвали, но отдавна вече не го правите, но въпреки това те все още съхраняват и дават достъп до публична информация за вас. Спомнете си дали някога сте си правили профил в платформи като Tumblr например и каква информация може да сте публикували там. Или My Space? Какво ще кажете за вашия акаунт в Reddit? В кои сайтове за пазаруване сте се регистрирали и оставяли ли сте някога ревю за продукт или услуга в тях?

За да се отървете от всички тези акаунти е необходимо да приложите различни стъпки за всяка отделна платформа, но най-общо казано, е необходимо да отидете на настройките на акаунта си, след което да потърсите менюто с опции за Поверителност, Сигурност или нещо подобно. Понастоящем почти всички големи платформи дават възможност ако не за изтриване на акаунта, то поне за изтриване или скриване на цялата качена от потребителя информация.

Ако искате да се освободите от конкретен онлайн акаунт, опитайте да потърсите директно в интернет споделени указания как можете да го изтриете, като в ключовите думи от търсенето включите и името на самата социална мрежа.

Ако все пак имате акаунти, които искате да изтриете, но платформата не е предвидила такава възможност, нито можете да изтриете с един клик цялата споделена от вас информация, то това, което ви остава като възможност, е да започнете да променяте цялата лична и съществена информация, която сте публикували някога, като може дори да смените името на акаунта с фиктивно.

Премахнете данните си от брокерите на данни

Има компании, които събират постоянно вашата информация от всички възможни онлайн и понякога офлайн канали. Те се наричат брокери на данни и често това са компании като Spokeo, Whitepages.com, PeopleFinder, както и много други подобни. Те събират данни от всичко, което правите онлайн, и след това продават тези данни на заинтересовани трети страни, най-вече с цел последните да могат да ви показват по-добре таргетирана онлайн реклама.

За щастие, тези компании дават възможност да проверите доколко и каква ваша лична информация присъства в тях, както и да предприемете действия по заличаването ѝ. Проблемът е, че процедурата за отказ от използването на данните ви във всеки сайт е различна и понякога включва дори изпращане на факс и попълване на физически документи. Разбира се, тези процедури са уредени така, тъй като целта на брокерите на данни в крайна сметка е да се възползват възможно най-малко хора от опциите за премахване на данните.

Разбира се, има и по-лесни начини да направите това, но те се никак евтини. Може да използвате услуги като DeleteMe, като компанията може да извърши всички тези монотонни и понякога дълги процедури вместо вас, но по сегашните тарифи на компанията това струва 129 щатски долара на година. Със заплащането на тази такса, възлагате на платформата дори и да проверя на всеки няколко месеца, за да се увери, че името и данните ви няма да попаднат повторно в брокерите на данни.

Важно е да знаете, че ако премахнете данните си от тези сайтове брокери на данни, вие също така ще премахнете и голяма част от информацията за себе си, която излиза в резултат на търсене в Google, която не сте въвеждали лично, което може да затрудни много хора да ви намират. DеleteMe също така дава ръководство за самостоятелно премахване на личните данни от брокерите на данни, ако решите, че не искате да заплащате абонаментната такса и ще изпълните тази задача сами.

Свържете се с администраторите на сайтовете, в които присъствате

Ако искате да премахнете стара публикация, която сте писали в някой форум, или пост/коментар в някой блог, ще трябва да се свържете с неговия администратор с молба да премахне съдържанието, което вече не желаете да бъде онлайн. Обикновено контакти с администраторите на всеки сайт могат да бъдат намерени в секциите „За нас“ или „Контакти“, а ако все пак не откриете конкретни данни, може да използвате WHOIS данните за даден домейн. Това може да стане от платформи като www.whois.com, в които да потърсите адреса на сайта, за който става въпрос, а след това да прегледате кой притежава домейна, както и неговите данни за контакт.

За съжаление, собствениците на частни уебсайтове не са задължени да премахват съдържание, когато вие поискате това от тях. Така че, когато се свързвате с администраторите на тези сайтове, бъдете учтиви и ясно заявете защо дадена публикация да бъде премахната. Ако сте си свършили добре работата, навярно те ще реагират сговорчиво и ще премахнат това, което искате.

Може да се свържете с Google, за да поискате премахване на съдържание от нейните услуги

Освен че Google винаги може да помогне да бъдете намерени, компанията всъщност дава и инструменти, които да ви помогнат да запазите конфиденциалност. Така например, ако някой е качил някаква лична информация за вас, като например лични данни, идентификатор, данни за банкова сметка, видеоклип или снимка, на които присъствате, без вашето знание или съгласие, или нещо сходно, то може да поискате платформата директно да го изтрие, а ако не е качено в нейните услуги, то поне да премахне резултатите от търсенето, в които подобно съдържание може да излиза.

Процесът може да отнеме известно време и няма пълна гаранция, чe Google ще удовлетвори исканията ви, но опитът показва, че ако докажете, че дадена информация ви касае действително, то компанията следва процедурите си доста бързо.

Премахване на остарели резултати от търсенето

Тук отново става дума за услугите на Googlе. Компанията има отделен инструмент за премахване на линкове от резултатите от търсенето, в които излизат уеб страници, които искате да не се появяват, когато напишете името си.

Да приемем, че съществува уеб страница, в която има информация за вас, от която искате да се отървете – като например страницата с екипа на сайта на бившия ви работодател, месеци след като сте сменили работата си. Ако сте се обърнали към компанията, за да актуализира страницата си, тя може да го е направила, но когато потърсите името си отново в Google, то все още да излиза в резултатите линк, който води към въпросната страница. Това се случва, защото остаряла версия на страницата и данни за това какво се съдържа на нея, са кеширани на сървърите на Google.

Когато имате такъв случай, може да използвате този инструмент. С него може да изпратите искане до компанията с URL адреса, който не искате повече да излиза в резултатите от търсенето, с надеждата, че компанията ще актуализира данните на своите сървъри, изтривайки кеширания резултат от търсенето, така че вече името ви да не бъде свързвано с дадена страница. Отново няма гаранция, че Google ще удовлетвори всяко едно такова искане, но си струва да опитате да премахнете и подобни части от вашето присъствие в интернет.

Изтрийте старите си имейл акаунти

Възможно е стари ваши имейли да се разпространяват на много места в интернет или много хора вече да разполагат с тях. Няма да се спираме на възможните причини за такъв сценарий, но те никак не са малко. В зависимост от типа имейл акаунт, с който разполагате, има различни процедури, по които можете да изтриете акаунта си.

Ще трябва да влезете в акаунта си и да потърсите опцията за изтриване или затваряне на акаунта. В повечето имейл доставчици, акаунтите остават временно блокирани, когато сте подали заявка за закриването им, като има определен карантинен период, в рамките на който имате възможност да влезете в тях отново, за да прекратите изтриването им. Съответно след изтичането на този период, в случай, че не ги използвате, те ще бъдат напълно изтрити.

Наемете експерт

Разбира се, този съвет не е насочен към всички, както и не е приложим във всички случаи. Но ако имате наистина ценна информация, на която държите, която по някакъв начин присъства онлайн, и не сте успели да заличите по никой от гореописаните начини, или пък има статии и материали за вас в интернет, които смятате, че би било по-добре да ги няма, или поне да не излизат на челните места в резултатите от търсенето за вас в Googlе, а ако може и изобщо, или например ви предстои етап от живота, в който публичният ви имидж ще бъде под внимание от страна на много хора, то може би най-добрият вариант в такава ситуация е да наемете експерт по дигитален PR и онлайн комуникации. Макар и услугите на тези професионалисти често да не излизат никакъв евтино, те разполагат с множество умения, тактики и контакти, които могат да използват, за да изчистят онази част от вашето публично реноме, която искате да си остане в тайна. Обикновено един такъв специалист може да свърши наистина добре нещата, които вие сами трудно дори бихте се досетили, че е необходимо да бъдат извършени, както и да ви предложи стратегии и кампании, с помощта на които не само да заличи онова, което искате да остане скрито за вас, но и да даде нов тон на цялостния ви онлайн имидж, в посока, в която искате.

При изпълнението на всички описани по-горе стъпки, не трябва да забравяте да бъдете търпеливи, когато преминавате през този процес, и не очаквайте всичко това да стане в рамките на един ден. Може също така да се наложи да приемете, че има някои неща за вас в интернет, които няма да може да изтриете за постоянно.  

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Реалист
Реалист
1 месец

Това е на 99.99 % невъзможно, все ще остане някъде индексирана информация, важното е паролите и другата чувствителна информация да са криптирани.

2 2=5
2 2=5
1 месец

В големите компании като google facebok и тем подобни АБСОЛЮТНО НИКАКВА ИНФОРМАЦИЯ НЕ СЕ ТРИЕ, дори потребителя Иванчо да си изтрие/деактивира профила ( ако сайта предлага такава опция) всичката информация си остава в техните сървъри, така че добре мислете какво споделяте в интернет,

Иван Михайлов
Иван Михайлов
1 месец

Загуба на време е да триеш информация, все ще остане нещо за тебе, а има и места дето не са ти достъпни за да можеш да я изтриеш. Затова по-добрата стратегия е както правят ЦРУ запушват течовете с тонове фалшива информация. Дори и да попаднеш случайно на вярната не можеш да я различиш от на фона на фалшивата

Ясен
Ясен
1 месец

Малумна статия, копирана от някъде… Един линк да бяхте сложили да покажете на практика как става! Тъпите ви съвети ги знае и първокласник, ако ще тря да си търсим всичко в google, статията е достатъчна с едно заглавие само! Да не говорим за whois от одавана се управлява от gdpr а и информацията там няма нищо лично с крайните потребители.

Lucifer
Lucifer
1 месец

Това ,което може да направите е да изхвърлите телефона си да закриете Фейса,Youtube,Гугъл Yahoo и всичките си мейл акаунти, магазини,блогове да изключите интернета си ,което не означава,че нищо не се трие ,а просто се деактивира , Инфото продължава да стои на сървърите им. Да накарате някоя квартална лелка да ви купи предплатена карта с нов номер с която да отворите чист и-мейл през публично Wifi и да го ползвате от нов лаптоп с който да влизате в нета само чрез `чуждо WIFI i с чиста и сигурна ОС kaтo Tails или Qubes за да четете новините и без да правите… Виж още »

Нови ревюта

Подобни новини