Как да изберем хостинг за своя онлайн магазин?

0
284

„Имахме магазин в центъра на града, но след пандемията го затворихме. Остана да продаваме онлайн“ – все повече хора предпочитат да пазаруват през интернет и закономерно все повече търговци се отказват от физическите си магазини. Но поддържането на онлайн магазин също има своите особености.

Ако традиционните магазини биват разположени в магазинни помещения, кътчета в търговските центрове или малки пространства по протежение на търговските улици, то електронните магазини биват настанявани във виртуални „помещения” – уеб-сървъри с бързи връзки към интернет. Този вид услуга се нарича хостинг. За него също се заплаща наем подобно на физическия магазин.

Какъв да бъде хостингът?

Има няколко различни типа хостинг, за които трябва да се знае. Традиционно има три основни типа: споделен, VPS и облачен хостинг.

Споделеният хостинг е най-ниското ниво. Подходящо за стартиращи фирми и за хора, които просто искат да се покажат онлайн. Обикновено е много евтин. Той обаче не е подходящ за електронна търговия. Ако пак сравним с физическите магазини, това е по-скоро като павилионче за продажба на билети. Тясно е за магазин. Параметрите са скромни и споделеният хостинг се използва по-скоро за виртуални „визитки” на фирмите, а не за реална търговска дейност.

Друга възможност е да се избере VPS хостинг. Това означава „виртуален частен сървър”. Този сървър е част от физическа машина, където има и други уебсайтове, но ресурсите за конкретния е-магазин са напълно изолирани. Това значи, че са гарантирани. Търговецът се чувства така, сякаш си има свой собствен, частен, физически сървър. Ако пак направим паралел с реалния свят, това е по-скоро голямо търговско помещение с място за щандове, каси, пробни и склад. Разбира се, това е по-скъпо решение от споделения хостинг. То обаче позволява да се развие реален електронен магазин.

Облачният хостинг е популярно решение на често срещан проблем на сайтовете за електронна търговия: бързо популяризиране и рязко надрастване на тяхната сървърна среда. Облачният хостинг дава огромни възможности и е силно мащабируем. Магазините могат да добавят или премахват ресурси по всяко време.

Критерии за избор

Няколко важни неща отличават добрия хостинг, подходящ за е-магазини.

Скорост: За всеки сайт за електронна търговия първи приоритет трябва да бъде намирането на хост, който е бърз и надежден. 57% от потребителите ще напуснат е-магазин, ако времето за зареждане е по-дълго от 3 секунди, а 80% от тях никога няма да се върнат. Това е много загубен потенциал!

Това, впрочем, е една от причините да не се използва споделен хостинг за е-магазини: той може да е бавен и с чести прекъсвания. Подобна слабост е недопустима за онлайн магазин.

Управление и поддръжка: Ако можете да изберете управляем VPS хостинг, не изпускайте възможността. В този случай потребителят се възползва от техническата експертиза на специалистите, които поддържат съответните хостинг-сървъри. Настройване, конфигуриране, поддръжка, обновления, кръпки, софтуерни корекции – специалистите поемат грижата за всичко. Доставчикът на управляемата услуга ще се грижи за всички технически дейности по поддръжката на системата, за да може търговецът да се съсредоточи върху това, в което е силата му – търговията.

Тази грижа не е за подценяване. Всеки сайт с течение на времето се натъква на проблеми и грешки – заради хардуер, заради софтуер, заради зависимости между тях. Ако хостинг доставчикът няма добър екип за поддръжка, който е готов да помогне по всяко време, може да се стигне дотам е-магазинът да не работи с часове. А това е пагубно за е-бизнес. Поддръжката трябва да бъде приятелска, услужлива, бърза и способна да работи с търговеца, когато той има проблем, адекватно и безупречно.

Скалируемост: За разлика от други типове уебсайтове, които растат стабилно и предсказуемо с течение на времето, трафикът на магазина за електронна търговия може да бъде доста променлив. Празниците често предизвикват интензивен прилив на посетители. Клиентите идват „от нищото” и пороят от гости е внезапен и експоненциален. Добрият хостинг доставчик осигурява скалируемост, така че да разрасне виртуалното пространство, когато е необходимо. В ситуации, в които сайтът може да изисква допълнителни ресурси, търговецът може бързо да премине към по-мощен план – мигновено, без чакане.

Сигурност: Сайтовете за електронна търговия често са мишена за хакери поради чувствителните данни, които защитават: номера на кредитни карти, пароли, а често и пълните имена и адреси на потребителите. Много е доходоносно да се хакне лошо защитен онлайн магазин! А търговците не са специалисти по ИТ сигурност. Трябва да наемат отделен човек, който да се грижи за киберсигурността, защото пробивите водят не само до загуба на доверието на клиента – те могат да доведат и до солени глоби, а след това и до съсипване на доброто име. Специалистите по информационна сигурност са скъпо платени и, което е по-лошо, трудно се намират. Затова доставчик, който поема отговорността за сигурността, трябва да бъде високо ценен.

Платено съобщение


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!