Как да изключим автоматичното разгръщане на старт менюто в ОС Windows 10 1909

13
2793

В новото обновяване Windows 10 1909 корпорацията Microsoft добави нова функционалност, която от гледна точка на софтуерния гигант, би трябвало да направи старт менюто по-удобно, но всъщност успя да вбеси много потребители. Идеята на тази нова функция е, че когато курсорът на мишката остане малко по-дълго време върху някоя иконка в лявата част на менюто, то автоматично се отваря малък програмен прозорец с пояснение.

Само че, за да се затвори този панел и да се стигне до програмите се малага курсорът на мишката да се постави в дясната страна на старт менюто. И като се има предвид, че панелът не дава никаква полезна информация и случайно се извиква по няколко пъти на ден, то желанието да бъде премахнат става голямо. Уеб порталът Winaero съобщи как да се осъществи този процес.

Първо, трябва да се изтегли помощната програма mach2 за тънка настройка на системата, което може да стане от GitHub. Трябва да разархивирате програмата в някоя папка, да стартирате PowerShell с администраторски права и да влезете в тази папка.

Сед това е необходимо да се въведе следната команда:

.\mach2 disable 18715789

Това е. Старт менюто става като в предишните версии на Windows 10 и няма никакъв допълнителен панел.

За да се върне всичко както е било, в описаната по-горе команда думата disable трябва да се замени с enable

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мihaela Pesheva
Мihaela Pesheva

Оправете си CMS-a, защото реже наклонените черти и съответно командата е сгрешена 🙂

dedal
dedal

Windows потребители добре дошли в командния ред 🙂

Крушата
Крушата

Те отдавна са тук. Windows зарежда, когато в DOS се напише командата „win“.

dedal
dedal

Това го знаят само динозаврите. От много години windows си няма истински DOS

Валсо
Валсо

Сигурно като са видели, че трябва да пишат команда, поне половината са се обринали… 😀

Чип за зеле
Чип за зеле

По-добре да си инсталираш програмата Open Shell, която ще ти върне класическото и много по-функционално старт меню на Windows.

Аз ве аз
Аз ве аз

Каква функционалност ти трябва от едно Старт меню?

Чип за зеле
Чип за зеле

Трябва ми да бъде добре организирано с основно меню и подменюта, така че лесно и бързо да намирам каквото търся. Да не е претрупано с излишни неща, които да си играя да откачам. Менюто в W10 има още не малко недостатъци, например липса на папка „стартиране“, тъй че ми се наложи да търся в нета как да задам някои програми да стартират заедно с операционната система.

djagi
djagi

Менюто на Windows 10 е много добре измислено и функционално. Ако нещо ти се е наложило да го търсиш в Интернет и вече си го разбрал, пак не виждам причина да се връщаш към старите „класически“ менюта, просто научи новия начин, който е достатъчно логичен. Имаш и десен бутон, който ти извежда предостатъчно опции. Папката която търсиш, се намира за 2-3 секунди – десен бутон в/у старт менюто -> Run -> shell:startup

Чип за зеле
Чип за зеле

Нека всеки да ползва това, което му е най-удобно. Смисълът на коментара ми беше, че който не харесва старт менюто в Windows 10, има лесен начин да си върне старото.

Разум
Разум

Това автоматично разгръщане изглежда много изнервящо, добре че не съм на уин 😀

rondji
rondji

Един единствен въпрос: Кой каза, че тази функционалност не ми е удобна?
Ако някой взема решенията вместо мен, нека да вдигне ръка. Аз участвам усилено в бета тестовете на системата и всяко мнение се взима предвид, т.е. за да я има тази функционалност – повярвайте ми доста хора са я пожелали. Така работи Майкрософт в момента.