Безопасността и анонимността в Глобалната мрежа стават все по-важни, от гледна точка на последните събития в света на информационните технологии. В персоналните компютри се съхраняват на практика всички персонални данни – паролите за различните акаунти, автобиографии, фотографии и т.н. Компютърните устройства вече масово се използват за банкиране и плащане на онлайн услуги и който има достъп до вашия компютър, ще има достъп и до всички ваши ваши средства и до вашата лична информация. Очевидна е важността на информационната безопасност в интернет.

Една от програмите, даваща възможност да останем анонимни при прегледа на различни сайтове и да скрием своя IP адрес, вида на използвания браузър и техническите характеристики на компютъра е Tor Browser. Популярният уеб-портал TechRadar, както и някои други споделиха виждането си за Tor и обърнаха внимание на инсталирането и правилната настройка на програмата, както и върху нейното правилно използване в наши дни.

Какво е Tor Browser?

Tor Browser не е просто обикновен браузър с настроен VPN за скриването на IP адреса. Той се разработва от проекта TorProject и използва онлайн услугата Tor за осигуряване на анонимността.

Главната особеност на Tor е в това, че пакетите от данни се криптират три пъти, а след това преминават през верига от три Tor сървъра, всеки от които добавя свой криптиращ слой. Всичко е направено по такъв начин, че всеки следващ сървър не знае нищо за предишния възел на преминаване на пакетите.

Tor Browser се базира на Mozilla Firefox и включва не само услугата Tor, но и редица разширения за браузъра, които дават възможност за повишаване на анонимността и безопасността. Сред тях са HTTPS Everywhere, NoScript, както и разширения за управление работата с услугата Tor.

Всичко това се предлага почти без допълнителни настройки, а браузърът по време на работа дава различни съвети за подобряване на безопасността.

Как да използваме Tor Browser?

Преди да разгледаме използването на Tor Browser ще се спрем върху инсталирането на програмата. Тук ще стане дума за инсталирането в ОС Linux, но при ОС Windows и MacOS няма особена разлика – изтегля се един файл и се инсталира.

След като файлът се изтегли, трябва да се разкомпресира в някоя папка. В тази папка е необходима да се стартира скрипта Setup Tor Browser:

Скриптът ще подготви програмата за работа и иконката ще се превърне просто в Tor Browser и можете да създадете препратка, за да го стартирате от по-удобно място:

1Първо стартиране

За да стартирате анонимния браузър Tor просто кликнете два пъти върху иконката на програмата.

При първото стартиране програмата ще запита дали да се свърже директно с мрежата Tor или да се използва прокси. В повечето случаи е подходящо директното включване и просто трябва да избере бутона Connect.

Ще извърши бързо свързване с анонимната мрежа и ще се отвори програмният прозорец на браузъра. Още веднага можете да настроите нивото на безопасност, с което се определя, дали да се включи JavaScript и дали да се предостави възможност за възпроизвеждане на видео. Това е лентата в горната част на прозореца с опцията Open security settings.

За да проверим, дали наистина Tor работи правилно и да видим какъв IP адрес сме получили е необходимо да кликнем върху линка в центъра на страницата (Test Tor Network Settings):

Появява се възможност за избор на български език за тези уеб-страници и можете да видите следното:

2Промяна на IP адреса

С помощта на Tor Browser можете много бързо да промените своя IP адрес. В горния ляв ъгъл на браузъра се намира иконката за за настройка на Tor. От падащото меню трябва да се избере New Tor Circuit for this Site. Вашият IP адрес се променя моментално и не е необходимо рестартиране или нещо друго.

А aко решите да промените изцяло самоличността си, тоест използваната в момента верига от три случайни Tor сървъра, трябва да изберете New Identify. В този случай се налага рестартирането на браузъра. Изградената верига от Tor сървъри се появява при избора на падащото меню. Тук трябва да обърнем внимание, че ако посещавате незащитени HTTP сайтове вместо HTTPS, рискувате да загубите анонимността си, понеже в последния Tor възел е възможно да се прихване вашата информация за използвания браузър, действителния IP адрес и т.н. При .onion сайтовете, подобна опасност няма.

В останалото използването на Tor е същото – въвеждане на необходимия адрес или сайт и разглеждане на уеб-страниците.

3Настройки на включването към анонимната мрежа

След като браузърът е вече настроен, може да се премине към настройка на използването на анонимната мрежа. Възможно е например, да се изберат портовете, които да се използват или да се добави бридж. За тази цел отново от менюто с настройките да се избере Tor Network Settings…

На показания по-долу скрийншот са активирани и трите възможни опции.

Първата опция (Connect with provided bridges) е удобна за настройването на бридж, ако вашият провайдър блокира достъпа до мрежата. Списъка с мостовете е публикуван в интернет.

Локалното прокси трябва да се избере, ако достъпът до интернет във вашата компания или предприятие става само чрез прокси.

И последната опция дава възможност за избора на портове, чрез които ще става включването към Tor Мрежата.

Това на практика е всичко, което може да се настрои чрез графичния интерфейс.

4Настройки на Tor

Браузърът Tor Browser или по-точно работата с услугата Tor може много по-тънко да се настрои чрез конфигурационния файл torrc, който се намира в папката на адрес /Browser/TorBrowser/Data/Tor:

В една от следващите статии ще разгледаме по-подробно настройките на Tor, а сега ще спрем върху най-основните параметри, които могат да бъдат променени. Да допуснем, че искате изходните възли на Tor да бъдат само от Великобритания, тоест, да имате само британски IP. Отворете файла torrc с обикновен текстов редактор и добавете реда

ExitNodes {gb}

Буквите в скобите съответстват на стандарта ISO 3166-1 alpha-2 – за България bg и т.н.

А ако искате при възникване на някаква грешка да останете свързан само към един възел и да не се използват други, трябва да добавите реда

StrictExitNodes 1

А ако например искате да изключите Tor възлите от държавите на които нямата доверие, можете да добавите реда

ExcludeNodes {bg}, {ro}

(тук държавите са избрани случайно)

Според настройките, изходният възел винаги ще е във Великобритания

Заключение

Разгледахме основните положения в използването на Tor – най-безопасният браузър, който може да скрие вашите данни от хакери и злоумишленици. Можем да се убедим, че инсталирането и работата с Tor Browser са съвсем лесни. Ако искате да споделите още нещо за Tor, заповядайте.

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари