fbpx
0.3 C
София

Как да използвате Scribble за водене на бележки в iPadOS 16

Функцията за разпознаване на ръкописни текстове в iPadOS 16, наречена Scribble автоматично преобразува написаното с Apple Pencil в текст. Ето как да си водите бележки с помощта на Scribble

Най-четени

Apple Pencil значително разширява удобството и функционалността на iPad, особено когато е активирана функцията Scribble в iPadOS 16. При активна функция Scribble можете да пишете текст на ръка с Apple Pencil във всяко текстово поле, а iPadOS автоматично ще преобразува написаното в стандартен текст.

Ако често използвате Apple Pencil като стилус и показалец за работа с таблета, активирането и използването на Scribble спестява време. Позволявайки ви да отговаряте на съобщения и да си водите бележки с Pencil, ви спестява нуждата да поставяте Pencil, да активирате или прикрепите клавиатурата и да започнете да пишете.

Активиране на Scribble в iPadOS 16

iPadOS 16 активира Scribble по подразбиране на съвместимите iPad-и. За да сте сигурни, че Scribble е активиран, влезте в Настройки, след което влезте в Apple Pencil. Уверете се, че радио бутонът Scribble, както е показано на Фигура А, е активиран.

Фигура А

Когато Apple Pencil е сдвоен със съвместим iPad, iPadOS активира Scribble автоматично.

Следните модели iPad поддържат използването на Apple Pencil първо поколение и Scribble:

• iPad mini (5-то поколение)
• iPad (6-о поколение и по-нови)
• iPad Air (3-то поколение)
• iPad Pro 9,7-инчов
• iPad Pro 10,5-инчов
• iPad Pro 12,9-инчов (1-во и 2-ро поколение)

Следните модели iPad поддържат използването на Apple Pencil второ поколение и Scribble:

• iPad mini (6-о поколение)
• iPad Air (4-то поколение и по-нови)
• iPad Pro 11-инчов (всички поколения)
• iPad Pro 12,9-инчов (3-то поколение и по-нови)

Как да си водите бележки със Scribble в iPadOS 16

За да си водите бележки в рамките на документ, например Pages, докоснете документа с Apple Pencil, което ще отвори лентата с инструменти Scribble, както е показано на Фигура Б. С помощта на тези инструменти можете да превключите работата на Pencil от разпознаване на ръкопис към използване като маркер, гума или друга предвидена опция.

Фигура Б

Лентата с инструменти на Scribble позволява да се правят корекции на текста и да се превключва работата с Apple Pencil обратно в режим на писалка или гума

Когато използвате Apple Pencil, докосването на иконата за елипса минимизира лентата с инструменти. Когато лентата с инструменти е минимизирана, можете да я разширите, като докоснете минимизираното меню.

За да водите бележки в Pages, Notes (както е показано на фигура В) или други съвместими програми, уверете се, че бутонът Markup е изключен и инструментът за ръчно писане (Handwriting) е активиран в лентата с инструменти Markup. След това просто започнете да пишете с Apple Pencil в рамките на текстово поле. iPadOS ще преобразува ръкописния ви текст в стандартен текст в процеса на работа.

Фигура C

Scribble позволява писане на ръкописен текст в приложението Notes в iPadOS, както и в други приложения.

Ако се налага да правите корекции, можете да използвате лентата с инструменти Scribble, да прикрепите клавиатура или да включите екранната клавиатура на iPad.

Scribble предлага и допълнителни удобства при водене на бележки на iPad. Например можете да задраскате дума, за да я изтриете, а също така можете да поставите и задържите Apple Pencil на място, където искате да вмъкнете текст – iPadOS ще отвори съответното място. Начертаването на кръг около определен текст, за да го „издърпа“, ще позволи преместването на този текст чрез плъзгане на селекцията с молива до желаното място. Други функции включват избор на дума чрез двойно докосване и избор на параграф чрез тройно докосване на дума в тялото на параграфа.

Ако трябва да деактивирате Scribble, тази стъпка също е лесна. Просто отворете опцията Apple Pencil в настройките на iPad и докоснете радиобутона Scribble, за да деактивирате функцията.

И накрая една лоша новина – за момента Scribble не работи с български език. Поддържаните езици към момента на най-новия iPadOS 16 са: Английски, Кантонски, Китайски, Френски, Немски, Италиански, Японски, Корейски, Португалски, и Испански. Да се надяваме, че скоро ще може да използваме тази удобна функция и на български език, както вече iOS, iPadOS и MacOS поддържат български език на интерфейса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини