fbpx
5.3 C
София

Как да овърклокнем своя Intel процесор (9th Gen)

Най-четени

Съвети как да овърклокнете вашия Intel процесор от 9то поколение „Coffee Lake”.

Овърклокването на Intel процесори преди беше доста сложен процес. Но в днешни дни, производителите на дънни платки са създали софтуер за автоматично овърклокване и предварително зададени режими в BIOS. Макар че и двете алтернативи произвеждат приемливи Intel овърклокове, те не са съвършени и винаги има какво да се подобри. В повечето случаи бихте постигнали по-добри резултати, ако си поиграете да овърклокнете сами Intel процесора си, вместо да оставяте програма да го прави вместо вас. Допълнителен бонус е, че можете да научите повече за системата си, а както гласи поговорката – познанието е сила.

Всеки път, когато използвате Intel процесор извън спецификациите на производителя нарушавате гаранцията му. Допълнителна опасност е рискът от преждевременно прегаряне, ако овърклокнете Intel процесор грешно. Но въпреки това, ако подходите към овърклокването внимателно, можете да изстискате всеки мегахерц от процесора.

Преди да овърклокнем

Процесорът ми може ли да овърклоква?

Intel отбелязва моделите с овърклокване с наставката „K” след модела. При семейството на Coffee Lake, имате Core i9-9900K, Core i7-9700K, Core i5-9600K и Core i3-9350K. Разбира се, има ги и F-моделите (без вградена видеокарта) на гореспоменатите чипове и специалното издание Core i9-9900KS, които също поддържат овърклокване.

Дънната ми платка позволява ли овърклокване?

Intel чипсетовете с “Z” наставката са единствените, които позволяват овърклокване. Другият важен аспект на дъното е системата за разпределение на електричество, която е често срещана като модул за регулиране на напрежение (VRM). Ако не сте сигурни в качеството на VRM на вашата дънна платка, ревютата са добро място, на което да проверите.

Охладителят ми може ли да охлажда овърклокнатия ми процесор достатъчно?

Никога не овърклоквайте със стоково охлаждане. Благодарим на Intel, че спряха да слагат стоково охлаждане на K-серията чипове на бранда, за да не се подвеждат потребителите и да овърклокват с фабричните охладители. На пазара има както въздушни, така и течни охладители, които ще свършат достатъчно добра работа. Всичко зависи от бюджета ви, мястото в кутията ви и личните ви предпочитания.

Ще може ли захранването ми да издържи на допълнителното натоварване?

Важно е да обърнете внимание на капацитета на захранването си, за да видите дали може да отговори на завишените изисквания на системата. Захранване с недостатъчна мощност може да доведе до нежелани изключвания и рестартове на системата или, в най-лошия случай – да изгори и да завлече някои от компонентите ви със себе си.

За контекст, тестовете на Tom’s Hardware показват, че Core i9-9900K може да черпи до 200 W при фабричните настройки. Когато е овърклокнат до 5 GHz, консумацията на енергия се е повишила с 50 W. Следователно, ще ви препоръчаме захранването ви да има поне 150 – 250 W свободен капацитет преди да поемете по овърклок пътешествието си. В интернет има калкулатори, които изчисляват очаквания разход на системата (като този на OuterVision) или можете да го измерите с ватметър сами.

Опознайте дънната си платка

Няма две еднакви дънни платки. Различните марки често прекалено много усложняват нещата за потребителя като използват различни термини за едно и също нещо. Повечето брандове добавят кратко описание на всяка опция в BIOS. Не би трябвало да имате проблем с намирането на еквивалентния термин за вашето дъно. Има множество настройки и напрежения, с които можете да си играете, които засягат процесора ви пряко и косвено. В тази статия ще се фокусираме само на основните настройки, за да подкараме овърклока ви.

 • Базова честота / Base Clock (BCLK) – честотата, на която процесорът комуникира с паметта и PCIe устройствата. BCLK по подразбиране е 100 MHz за Intel Coffee Lake чиповете.
 • Множител на процесора / CPU Multiplier – определя съотношението между процесора и предната шина (front-side bus / FSB). Формулата за определяне на честота на процесора се получава като умножим базовата честота по CPU множителя. Например, ако процесор с 100 MHz BCLK има множител 40, то той ще работи на 4000 MHz или 4 GHz.
 • Съотношение на процесорните ядра / CPU Core Ratio – позволява ви да изберете дали искате да зададете множителя за всички ядра в групата едновременно или поединично.
 • Vcore – Напрежението, което дънната платка подава на процесора.
 • Режим на напрежение / Voltage Mode – Auto оставя дънната платка сама да реши. Manual задава фиксиран Vcore. Режим Offset добавя определенo напрежение към процесора независимо от честотата. Adaptive voltage увеличава напрежението само когато процесорът работи в турбо режим.
 • AVX Offset – отделен множител за ъндърклокване на процесора, когато изпълнява AVX инструкции.
 • Load-Line Calibration (LLC) – Понякога, обикновено когато е натоварен, процесора не получава напрежението, зададено от потребителя. Проблемът се нарича Vdroop, което е съкратено от voltage droop. Load-line calibration компенсира за спада в напрежението, като предоставя допълнителнo напрежение.
 • Intel Speedstep – функция, която увеличава или намаля скоростта и напрежението на процесора според натоварването.
 • Uncore – регулира честота на различните контролери на процесора като L3 кеш, контролер на паметта и т.н.
 • FCLK – контролира скоростта с която информацията се подава от процесора към видео картата. По подразбиране Coffee Lake има 800 MHz FCLK.
 • VCCSA – Напрежение за системния агент (System Agent).
 • VCCIO – Напрежение за контролера на паметта и споделеният кеш.
 • Extreme Memory Profile (XMP) – включва XMP профила на паметите, които го поддържат.

Как да овърклоквате?

 1. Влезте в BIOS. При повечето компютри това става с натискането на клавиша Delete на клавиатурата в момента, в който видите логото на дъното да светне на монитора. Други възможни клавиши са (според марката):
  • ASRock: F2 или DEL
  • ASUS: F2 за всички PC, F2 или DEL за дънни платки
  • Acer: F2 или DEL
  • Dell: F2 или F12
  • ECS: DEL
  • Gigabyte / Aorus: F2 или DEL
  • HP: F10
  • Lenovo (Лаптопи): F2 или Fn + F2
  • Lenovo (Десктоп компютри): F1
  • Lenovo (ThinkPad): Enter, след това F1
  • MSI: DEL за дънни платки и PC
  • Microsoft Surface таблети: натиснете и задръжте бутона за усилване на звука
  • Origin PC: F2
  • Samsung: F2
  • Toshiba: F2
  • Zotac: DEL
 2. Включете XMP, за да настроите паметта автоматично да работи на посочената им скорост. Официално поддържаната памет на Coffee Lake е DDR4-2666. Ако използвате по-бърза памет, се подсигурете, че системата ви е стабилна преди да овърклоквате процесора. Трябва да избягвате гадаенето дали нестабилност на системата в бъдеще е заради овърклок на паметта или на процесора.
 3. Задайте множителя на процесора (CPU multiplier) на желания ви овърклок. Тук има два различни подхода. Можете да увеличавате с по 100 MHz докато не ударите стена или да зададете желаната честота и оттам да се движите нагоре или надолу.
  Intel рекламира процесорите си с турбо честотите за единични ядра. По-долу сме добавили и турбо честотите за всички ядра на различните Coffee Lake K-серия чипове.
 4. За съотношението на процесорните ядра (CPU Core Ratio), изберете опцията да синхронизирате всички ядра на една и съща честота.
 5. Съветваме ви да използвате 1,25 V за Vcore като за начало. Според документацията на Intel, максималното препоръчано напрежение за процесорите от Coffee Lake е 1.52. Тази стойност е абсурдно висока за ежедневна употреба и е почти невъзможно да охладите процесор с такова напрежение, освен ако не използвате екзотично охлаждане. За по-безопасно, не качвайте над 1,40 V.
  Няма вълшебна формула за овърклокване. Ако искате да намерите точното напрежение за стабилност, използвайте малки стъпки от по 0,01 V. Ако не сте от търпеливите, можете да използвате и по-драстични промени като 0,05 V.
  Съветваме ви да не използвате граничното напрежение за стабилност. Овърклокването не е точна наука, а хардуерът е непредвидим. Не пречи да добавите няколко волта към граничното напрежение за допълнителен буфер.
 6. Настройте режима на напрежение по ваш избор. Ние препоръчваме Adaptive mode (адаптивен режим), тъй като Vcore намаля с множителя, което ще накара процесора да отделя по-малко топлина и да консумира по-малко мощност. Също така удължава и живота на процесора.
 7. Задайте AVX offset на -1 или -2, за да намалите множителя, когато процесорът е натоварен с AVX инструкции. Те натоварват процесора значително и в резултат на това изискват повече напрежение, за да постигнете стабилност.
 8. Задайте LLC. Някои брандове дънни платки предпочитат да използват числени стойности, за да определят нивото на LLC, докато други използват нечислови стойности. За повечето потребители, средна стойност би била повече от достатъчна. Можете да експериментирате с различни стойности, за да видите коя ще работи най-добре при вас.
 9. Задайте Intel Speedstep на включено (Enabled) или изключено (Disabled). Вие решавате дали искате процесорът ви винаги да работи на овърклокнатата честота или да намаля оборотите, когато не се използва.
 10. Включете системата си, за да видите дали ще тръгне. Ако системата е нестабилна, продължете да донастройвате Vcore докато не постигнете стабилност.
Модел Базова ч-та Single-Core турбо честота All-Core турбо честота
Core i9-9900KS 4.0 GHz 5.0 GHz 5.0 GHz
Core i9-9900K 3.6 GHz 5.0 GHz 4.7 GHz
Core i7-9700K 3.6 GHz 4.9 GHz 4.6 GHz
Core i5-9600K 3.7 GHz 4.6 GHz 4.3 GHz
Core i3-9350K 4.0 GHz 4.6 GHz 4.4 GHz

 

Софтуер за тестване на стабилност и мониторинг

Има голям избор от безплатни програми, които ще ви помогнат да тествате стабилността на овърклокнатия ви процесор. Може би е най-добре да използвате няколко различни програми, тъй като всяка товари процесора по различен начин. Все пак, тези програми са създадени да товарят процесора максимално, така че е важно да следите температурата по време на тестовете. Желателно е да държите температурите под 85 градуса Целзий (°C) за ежедневна работа. Процесорите от Coffee Lake K-серията започват да намалят скоростта при 100 °C.

Стрес тестовете са добър начин да тествате стабилността на овърклока ви. Има ентусиасти, които обичат да пържат чиповете си с дни, за да подсигурят стабилността им, докато други тестват само няколко часа. Вие решавате колко дълго искате да правите тестове. Важното е да не се фокусирате само върху тях, добре е да вкарате и малко ежедневна работа. Това, че е минал Prime95 не означава, че процесорът е стабилен за други товари.

CPU-Z е най-популярната програма за следене на честотата на процесора. AIDA64 и HWiNFO64 също са популярни избори. Имайте предвид, че не трябва да пускате повече от една едновременно. Използването на 2 или повече е контрапродуктивно и води до проблеми с опресняването. Може да получите неточни отчитания.

Допълнителна информация за овърклокване

Овърклокване на памет

Ако овърклокнатата ви система е нестабилна, когато активирате XMP, може да е нужно да донастроите VCCIO и VCCSA напреженията. Тези две напрежения са полезни, когато искате да стабилизирате овърклок на паметта. Но внимавайте, тъй като VCCIO и VCCSA са чувствителни на напрежение, което означава, че недостатъчно напрежение е също толкова вредно колкото и прекалено много. Би било най-добре да ги променяте с по 0,01 V, докато овърклока на паметта ви не стане стабилен.

Напреженията по подразбиране за VCCIO и VCCSA на Coffee Lake процесорите са съответно 0.95 V и 1.05 V. Intel не е посочила максимално безопасно напрежение за първото, но за второто е 1.52 V. За доброто на вашия процесор ви съветваме да не надвишавате 1.30 V и на двете настройки.

Uncore овърклокване

Има я и възможността да овърклоквате uncore, но най-голямо увеличение в производителността ще видите при овърклокването на ядрата. В повечето случаи, подобрението от по-висок uncore е незначително. Затова приоритет винаги трябва да са ви по-високите скорости на ядрата. Съветваме ви да си играете с uncore чак когато сте открили максималния овърклок на ядрата.

Започнете с uncore множител, който е 3 до 4 пъти по-нисък от турбо множителя на процесора за всички ядра и започнете да качвате постепенно от там. Добрите чипове могат да поддържат същата честота на uncore като ядрата. Но тъй като uncore напрежението е свързано с Vcore, единствения начин да постигнете по-висок uncore е като увеличите напрежението, но не си струва да повишавате Vcore, само за да получите по-висок uncore.

FCLK овърклокване

Повишаването на FCLK може да ви донесе леко подобрение, ако използвате вградената видеокарта. Стандартния FCLK за Coffee Lake е 800 MHz. Можете да зададете множителя на x10, за да получите 1,000 MHz.

„Пищов“ за напреженията при Coffee Lake:

Напрежение Intel фабрично Intel максимум Препоръчителен максимум
Работно напрежение Няма информация 1.52 V 1.40 V
VCCIO 0.95 V Няма информация 1.30 V
VCCSA 1.05 V 1.52 V 1.30 V

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини