Как да предпазим контактите си в социална мрежа от хакване

1
33

Twitter бързо се превърна в една от най-популярните социални медии, предлагаща микроблогване. За съжаление в мрежата нарастването на популярността често е свързано и с по-голяма заплаха за сигурността. Twitter се превърна в популярен инструмент за хакерите, които все по-често го използват за разпространение на зловреден софтуер.

Миналия уикенд Twitter потребителите бяха атакувани с фишинг скам, който свари много от тях неподготвени. Безвредно звучащото съобщение съдържаше линк, при кликване, върху който потребителят се прехвърля на страницата на Twitter за вход. При опит на потребителя да влезе отново в системата чрез тази страница, се открадват неговите Twitter пълномощия. По-късно, когато „жертвите” туитнат едно и също послание до своите контакти, то предизвиква разпространението на фишинг атака. Разпратените съобщения са приблизително следните: „Уоу, това е смешно,уоу. Това аз ли съм? Уоу това вие ли сте?“

И така, какво трябва да направите, ако сте станал жертва на фишинг скам? Бъдете добър приятел и сигнализирайте на контактите си, че публикуваните съобщения в действителност не са от вас. Като цяло основното, което трябва да направите след измама в социалната мрежа е:

Признайте за атаката на всеки, който може да бъде засегнат от неблагоприятното й въздействие. Бъдете подробен: Кажете им какво послание може да са получили в резултат на злонамерен софтуер (фишинг скам) и какво би могло да се случи като резултат. Използвайте като възможност да напомните на всички, че само защото те мислят, че съобщението идва от някого, когото познават, това не значи, че е така. Ако се случи да кликнат върху линк, който ги прехвърля на страницата за вход, трябва да я затворят веднага и да се свържат със своите приятели по друг начин, за да сигнализират, че се разпраща зловреден линк.

Когато изпращате линк на някого, включете идентифицираща ви информация. Например, вместо да пишете: „Погледни това забавно видео”, вмъкнете и нещо лично: „Смешно видео! Напомня ми за онзи луд човек, който видяхме на плажа миналата година.” Ако повече хора усвоят този навик, ще бъде много по-лесно да се различават истинските от злонамерените съобщения.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари