Как да преценим от какъв мобилен план се нуждаем?

6
1725

Всички сме били в следната ситуация – предстои ни дълго пътуване с влак, автомобил или друг вид транспорт. Настаняваме се удобно, настройваме се приключенски и за да не скучаем по време на пътуването, изваждаме телефона си и пускаме любимия сериал, влогър или плейлист. Минути по-късно получаваме съобщение от мобилния оператор с тържествената новина, че сме изразходили всичките си мобилни данни на максимална скорост и трябва или да закупим допълнителен пакет, който обикновено е скъп и свършва още по-бързо, или да се задоволим със силно ограничения достъп на ниска скорост. Масовият потребител на всеки две години се изправя пред дилемата – какъв мобилен план му е необходим и колко интернет ще му бъде достатъчен, за да не попада в същия сценарий поне в следващите 24 месеца, но и също така да не плаща безбожно скъпо.

В тази статия, обобщихме някои от най-важните фактори, които трябва да вземете предвид при избора на следващия си мобилен план, заедно и с ориентировъчни данни за трафика, който изразходват най-масовите приложения за информация и забавление, които всеки от нас ползва.

И ако вече никой не изчислява минутите, които изговаря с близките и приятелите си всеки месец, тъй като почти всички съвременни тарифни планове идват с неограничени или голям брой минути, то сравнението в мобилния интернет на максимална скорост е истинският фактор, по който всички се ръководим.

На всеки две години, мобилните оператори Ви предлагат все повече и повече мобилен интернет, но скоро след като започнете да го използвате, откривате, че всъщност въпреки увеличението в количеството, отново трафикът не Ви стига и го използвате за почти същите неща, за които и до преди година да речем.

Защо се случва това?

Най-общо казано, причината е, че размерът на интернет ресурсите непрекъснато нараства. Уеб страниците стават все по-големи и по-тежки, тъй като дизайнерите много внимателно изследват мобилните потребители. Игрите и приложенията също стават все по-големи, качеството и резолюцията на видео клиповете в YouTube непрекъснато нараства, респективно и техният размер, същото важи и за снимките в социалните мрежи. Всичко това води до непрекъснато нарастваща потребност за все повече и повече мобилен трафик.

С увеличаването на възможностите и скоростите на мобилните мрежи, настъпи и ерата плановете с много интернет. Днес средностатистическият мобилен потребител през повечето време има достъп до мрежата със скорост, която дори голяма част от широколентовите връзки по света трудно постигат. Освен скоростта обаче, за потребителите е много важно и количеството. Със сигурност поне веднъж сте изпитвали внушението, че когато използвате най-бързата достъпна към момента мрежа 4G – LTE, сякаш интернетът Ви свършва по-бързо? Уви, това не е просто внушение. Да, няма разлика в изразходвания трафик, независимо какъв тип мобилна мрежа използвате (3 или 4G), Вие винаги сте изразходили въпросния трафик и операторът не Ви манипулира. Разликата обаче е в скоростта – факт е, че с колкото по-бърза връзка разполагате, толкова по-бързо имате възможност да изразходите повече трафик.

Колко интернет на месец ми е необходим?

Това е въпрос за милион долара. Наистина, много малко са потребителите, които имат мобилен план „по мярка“ – повечето от нас или ежемесечно изпитват недостиг на мобилните данни и се налага до докупуват пакети, или да се ограничават, или пък остават с голямо количество неизразходван интернет, за който плащат, и понякога споделят с приятели.

Според статистиката на технологичния портал TechRadar, на месец са Ви необходими около 2GB за няколкото ежедневни проверки на електронната поща, между 3 GB и 4 GB за слушане на музика в Spotify и Instagram и още най-малко 6-8GB, ако ежедневно гледате влогове или забавни видеа в YouTube или сериали в Netflix/HBO.

Разбира се, това са само прогнозни количества за данните, които зависят от редица други фактори, като вида на съдържанието, качеството, допълнителни особености (битрейт, побитова скорост и т.н.)

Как да избера подходящия мобилен план?

Както вече споменахме, днес мобилните разговори не са проблем нито за операторите, нито за потребителите. Дори операторът да не Ви предложи неограничени национални минути, то те ще бъдат от няколко стотин до няколко хиляди. Ако все пак сте човек, който говори наистина по много и мислите, че може да не Ви стигнат, изберете план с неограничени национални минути. Важен момент тук е, да се уверите, че в действителност няма ограничение, а понятието „неограничени минути“ не е просто маркетингов трик – в някои случаи мобилните оператори налагат клаузата „граница за разумно ползване“, в която въпреки неограничените минути, все пак има определен брой, който не трябва да надвишавате. Обикновено той е наистина голям, но е добре да го имате предвид. Тази информация най-често е спомената някъде в договора, с до болка познатия ни ситен шрифт.

Като изключим минутите за разговори, следва добре да прецените интернет потреблението си. Пресметнете интернет консумацията си според разбивката по потребление на масовите приложения по-долу, прегледайте потреблението си от последните няколко фактури, проучете с какви качество и настройки използвате любимите си приложения, вземете предвид страниците, които посещавате и други важни фактори като това дали изтегляте прикачени файлове по имейл, дали сваляте приложения с мобилния интернет и други. Добре е винаги да Ви остават поне 1-2GB мобилен интернет, тъй като потреблението Ви често варира и е напълно възможно да бъдете изненадани в непредвиден момент.

Добър начин да проследите интернет трафика си, е чрез функцията „Network & Statistic“ в Android и аналогът ѝ в iOS смартфоните. Тънък момент при изчисляване на необходимото количество интернет трафик е, да се запознаете с таксуването на оператора Ви – често мобилните оператори не отчитат потреблението на 1KB, както го прави смартфонът Ви, а на сесия. Обикновено една сесия се отчита за 100KB. Това ще рече, че при изтегляне на съдържание с размер 110KB, Вие ще бъдете таксувани като за 200Kb, тъй като е започнала следващата сесия. Именно това е причината и да срещате разминавания между отчетът на смартфона Ви и този на мобилния оператор. При някои предплатени услуги, сесията може да бъде със значително по-голям размер, дори до 1 – 3 MB.

Проучете допълнителните пакети. Често мобилните оператори обичат да заменят предлаганите мрежови ресурси с допълнителни услуги – безплатни SMS-и, достъп до онлайн услуги като HBO GO, Diema ЕXtra, неограничен трафик към социални мрежи и направления и други. Преценете добре дали реално имате нужда от тях – ако сте фен на въпросните услуги и ги използвате редовно, то в действителност, когато те са част от плана Ви ще спестите средства, тогава е добре да ги вземете предвид. Но е добре да имате предвид, че често те са просто за размиване на положението и са една непоискана компенсация за реалните неща, от които имате нужда.

Какво да правя, ако имам нужда от повече данни?

Ако договореният мобилен интернет в тарифния Ви план не Ви достига, то имате няколко опции:

 • Оптимизирайте потреблението си. Вижте повече как става това в „Съвети за оптимизиране на потреблението“
 • Активирайте допълнителен пакет. Често мобилните оператори предлагат абонаментни допълнителни пакети, които са по-евтини от еднократните и са сравнително изгодни. Разбира се, това варира според персоналните нужди и мобилния оператор.
 • Преминете към по-висок план. Обикновено операторите не дават възможност за преминаване към по-нисък мобилен план, преди изтичането на срока на договора или последните три месеца преди преподписване, но почти никога не правят проблем при желание за преминаване към по-висок план. В такива случаи, дори обикновено предлагат преференциални оферти за лоялните си клиенти. Важно е да изберете план, при който смятате, че няма да имате недостиг, но и няма да изпадате в излишък.
 • Комбинирайте с друга услуга. Често цената на мобилните планове е по-ниска, когато ги комбинирате с друга услуга от същия доставчик. Мобилните оператори често предлагат богат набор от услуги за дома, от които може да се възползвате, с което да спестите допълнителни средства.
 • Потърсете служебни преференциални планове. Големите дружества и работодатели имат договори с телекомите, които обикновено са на много по-изгодни условия за корпоративни клиенти. За това, ако работите в голямо предприятие, никак не е лоша идея да проучите как стоят нещата и дали случайно работодателят Ви няма договор с някой мобилен оператор, който да Ви предложи значително по-изгоден мобилен план, който може да има възможности, които иначе не се предлагат за частни клиенти.
Добра идея ли е да сменя оператора си?

Към днешна дата, честно казано не. В началото на ерата на пренасянето на мобилните номера, имаше засилена конкуренция между операторите, които се бореха да грабнат чужди клиенти и предлагаха значително по-изгодни условия, които не са налични дори за редовните им лоялни клиенти. Днес обаче нещата не стоят така и се държи повече на лоялността. Ако сте недоволни от настоящия си оператор, най-разумното решение е да опитате да намерите това, което търсите и да постигнете изгодно за Вас споразумение. Дори и да пренесете номера си към конкурент, имайте предвид, че той едва ли ще Ви предложи изгодна оферта, докато настоящият Ви доставчик ще има възможност да Ви представи персонални оферти.

Защо просто няма планове с неограничен интернет?

Такива тарифни планове се предлагат в някои страни, включително и в Европа, но цените им никак не са за подценяване и обикновено се използват от най-платежоспособните потребители и то за цели, които са далеч от нормалното потребителско използване.

Колко интернет изразходват приложенията?
Netflix

Най-популярната платформа за стрийминг предоставя следната информация за потреблението:

 • 1 час SD съдържание – 1GB
 • 1 час HD съдържание – 3 GB
 • 1 час UHD съдържание – 7 GB
 • 4 часа 360p – 1 GB
 • 6 часа в режим „Икономия на данни “ – 1GB
YouTube
 • 1 час 240 p (ниско качество) – 96MB
 • 1 час 480p (по подразбиране) – 240 MB
 • 1 час 1080p (Full HD) – 720 MB
Spotify
 • Стандартно качество – 2MB на песен, 40MB на час
 • Високо качество – 3,5 MB на песен, 70 MB на час
 • Екстремно качество – 7.5 MB на песен, 150 MB на час
 • Ако слушате около 1000 песни на месец, то ще изразходите средно около 2GB.
FaceTime
 • Аудио разговор – 2MB за 1 минута, 120MB за 1 час
 • Видео разговор – 3.25 MB за 1 минута, 195 MB за 1 час

Добра работа, Apple!

Google Maps
 • За 1 минута – 0.037 MB
 • За 20 минути – 0.73 MB
 • За 30 минути – 1.1 MB
 • За 1 час – 2.2 MB
Съвети за оптимизиране на интернет потреблението
 1. Анализирайте потреблението си. За да се справите с един проблем, е необходимо първо да го разберете. За това започнете от системните настройки на устройството си. Потребителите на Android могат да отворят секцията „Network & Internet“ в системните настройки и да видят детайлна разбивка за ден, седмица, месец или година с потреблението на мобилен интернет по услуги. Можете да видите приложенията, които консумират най-много мобилен трафик и да следите тенденцията на потреблението си. Така ще разберете кои услуги Ви „бъркат най-много в джоба“ и ще можете да ги ограничите или оптимизирате. Ако смятате, че едно приложение няма нужда от интернет връзка във фонов режим, имате възможност да го ограничите.
 2. Справете се с фоновия трафик. Вероятно имате инсталирани десетки приложения на новинарски и развлекателни портали, които непрекъснато проверяват за нови публикации, за да Ви покажат известие. Сами разбирате, че те консумират излишен трафик (освен ако порталът наистина не Ви е важен) и би било добре да ограничите достъпа им до интернет във фонов режим.
 3. Спрете auto play режимът. Видео клиповете са едни от най-лакомите за мобилен трафик. Много социални мрежи и портали имат лошия навик да ги стартират по подразбиране, щом минете покрай тях. Такива са Facebook, Twitter, 9GAG и други. За щастие, справянето с този проблем е лесно. В настройките на всяко едно от тези приложения, със сигурност ще има опция за спиране на автоматичното възпроизвеждане на видео клипове. В приложението на Facebook за Android съществува раздел „Data Saver“. Там ще намерите опция не само за спиране на автоматичното възпроизвеждане, но и за намаляване на изтегляните изображения. В Twitter също има подобна функция, намираща се в секция „Data Usage“
 4. Не слушайте музика през YouTube. Много от нас обичат да слушат музика докато пътуват, и често я възпроизвеждат през YouTube. Освен че качеството е изключително лошо, освен аудио файла, Вие зареждате и видео клипа на песента, който е напълно излишен трафик в този случай. Препоръчва се слушането на музика през стрийминг приложения като Spotify, Deezer и дори YouTube Music.
 5. Намелете резолюцията на видео клиповете в YouTube. Приложението има настройка за автоматично избиране на желаната резолюция при възпроизвеждане на мобилни данни.
 6. Спрете актуализациите на приложения през мобилни данни. Google Play разполага с удобна опция за това.
 7. Свалете съдържанието предварително. Ако мислите да гледате видео на влогър, епизод от любим сериал или да слушате музика, можете просто да ги изтеглите предварително.
 8. Използвайте уеб браузър с кеширане. Такива са мобилните решения на Opera, UCBrowser, Brave и други.
 9. Позволете на Google да оптимизира трафика Ви. Google предлага услуга наречена Datally, която оптимизира мобилния трафик вместо вас. Тя събира на едно място анализите на потреблението, наблюдения на поведението на често използваните приложения и се съобразява с вашия предварително зададен лимит на разумно потребление. Приложението също предлага опции за ограничаване на трафика, генериран от различни инсталирани софтуери.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
без мобилен нет е по добре
без мобилен нет е по добре

Или най добре се откажете като цяло от смартфоните и безсмислените планове за мобилен интернет. Щом сте във влак, сред, природата, в ресторанта и сте седнали да гледате клипове от тубата или да слушате музика просто си сменете обкръжението, значи сте попаднали в среда със зомбирани от ефони и модерни устройства приятели със заниманието с които е само и единствено загуба на време. Все повече хора вече гледам като излизат вечер с приятели или семействата си изобщо не си вземат телефоните, когато ходят на почивка имат само по един изключен телефон в жабката на колата за всеки случай. Та тия… Виж още »

Гадьо
Гадьо

Сега си представи, че имаш малки деца и пътувате за повече от час на някъде. Вместо да ти мрънкат през 5 мин. кога ще пристигнем, могат да гледат клипчета в youtube,
Втори вариант. Представи си, че работата ти може да е свързана с чести пътувания. През това време ти се налага да водиш кореспонденция по мейл, да речем.

Гадьо, Гадьо...
Гадьо, Гадьо...

Все повече се убеждавам, че на хората трябва да се издава разрешение за създаване на деца само след издържани изпити. Ако децата ти мърнкат, като останат 5 минути без клипчета от тубата по време на пътуване, това означава, че възпитанието им вече е напълно изпуснато. И като пораснат, ще се превърнат в безмозъчни чалгари, рапъри, наркомани и неквалидфицирани черноработници.

Втори вариант: ако използваш мобилния си нет само за мейли, 1 GB бърз трафик ти е достатъчен за минимум 3 години работа :)))

Гадьо
Гадьо

Ако ще се обиждаме, явно си функционално неграмотен. Четеш но не разбираш прочетеното.
Никъде не съм казвал, че децата мрънкат като останат 5 мин. без клипчета, а че когато пътуват на по-големи разстояния постоянно питат кога ще пристигнат защото им е скучно и няма какво да правят.
Второ в първия пост се говори, че въобще няма нужда от мобилен интернет, а не че 1 Гб или 1Мб на година са ти достатъчни!

saentist
saentist

Чуждите телефонни монополи искат от нас 25€ базова цена само за разговори
ама такава тарифа не може да не ти набутат и други услуги за да удвоят сумата.

Като в реалност себестойността на услугата разговор за минута е на стойност 0,003 стотинки или за 10 минути 3 стотинки.
разговора изразходва статична скорост от 64кб при 3G и нагоре
от тук нататък си навържете цените за интернета.
нямам нищо напротив да плащам за неограничена лимитирана по скорост тарифа
примерно 512/1024/4096к двупосочна неограничена скорост
вместо 8 гигабайта и 128к или по малко през останалото време

Демек някакви чуждестранни гадове ни доят. ;(

ЧеФо
ЧеФо

„неограничена лимитирана по скорост тарифа
примерно 512/1024/4096к двупосочна неограничена скорост“
Това ми хареса наистина!
В Холандия T-mobile за €25 предлагат неограничени минути, СМС и Интернет в Холандия и Европейски съюз.