fbpx
3 C
София

Как да проверим дали някой краде от нашия Wi-Fi и как да го спрем

Най-четени

Ако скоростта на връзката във вашата Wi-Fi мрежа спада и сте изключили проблеми с доставчика и оборудването, може да има друго обяснение. Възможно е някой да краде вашия Wi-Fi. Има много лесен начин да установите това и да вземете мерки. 

Как да разберете дали някой използва вашата Wi-Fi мрежа

Дори да не усещате проблеми, не е лоша идея да проверявате от време на време, въпреки това. Като правило трябва да имате защитена с парола Wi-Fi мрежа у дома. Освен това към нея трябва да се свързват само вашите устройства и устройства на ваши близки и приятели. 

За да проверите колко и какви джаджи са свързани към мрежата, трябва да отворите контролния панел на рутера. Може би сте го използвали при първоначалната му настройка. 

За целта ви трябват данните за вход, които обикновено са посочени на самия рутер – от долната му страна. Разбира се, ако вие или доставчика ви не сте ги променили. На дъното е посочен и адреса, чрез който влизате във въпросния панел. Просто го въвеждате в браузъра и натискате Enter. 

Когато сте го отворили и сте се вписали, търсете връзка с име като “Свързани устройства”, “Безжични клиенти” или нещо подобно. Съответно на английски език – connected devices, wireless clients и прочие.

След като намерите списъка, идва трудната част

Ако имате много свързани устройства, ще е една идея по-трудно да идентифицирате поне някои от тях. Не всички са вписани с разбираеми имена, като вместо това виждате техния MAC адрес. За целта на занятието, а именно да разберем дали чужди хора използват мрежата, можем просто да изключим Wi-Fi на всички собствени устройства. След това да обновим списъка и да видим дали са останали свързани клиенти. 

Ако има нарушител, трябва да направите две неща

Първото, разбира се, е да използвате опцията на същата страница, за да изключите натрапниците от мрежата. За всеки рутер е различно, но винаги има опция и за филтриране по MAC адрес. Дали ще създадете черен списък с MAC адреси, на които да не се позволява последващата връзка, или бял списък с адреси, за които тя да се позволява, е въпрос на избор. Ако на едно устройство е забранено да се свързва по този начин, то няма да може да заобиколи бариерата дори чрез въвеждане на правилна парола. 

Неудобството в този случай е, че при черен списък винаги може да се появи нов натрапник, който да блокирате отделно. А при бял списък, винаги ще трябва да вписвате адреса на устройство, преди да се включи в мрежата. Например, ако някой ви посети на гости. 
Съществува и опцията просто да промените настоящата парола на мрежата от страницата за сигурност. 

Там въвеждате старата парола, новата парола, рутерът се рестартира и воала. Тук съществува неудобството, че след смяна на паролата, трябва да свържете наново всички ваши устройства към мрежата. С новата парола. 

Бонус съвет за гостите и близките ви, които искат да ползват интернет

Възможно е създаването на отделна Wi-Fi мрежа за гости, която да предоставяте само на посетителите си. Също така, Wi-Fi мрежата за гости е полезна, когато съседите искат временен достъп. Ще можете да я деактивирате, след като изтече договореният период, а и въобще по всяко време. Тя е с отделна парола. Отдавна не съм срещал рутер, който да не поддържа тази възможност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини