Как да свържем дигиталния лиценз на Windows 10 с Microsoft акаунта

3
2164
Свързването на дигиталния лиценз за Windows 10 с Microsoft акаунта е много важно, ако искате да си запазите възможността да прехвърлите своя лиценз към друг компютър или да продължите да го ползвате след съществени промени в хардуера. Това става чрез свързването на Windows 10 лиценза с акаунта на Microsoft.

В уеб-пространството се появи полезна информация за по-гъвкаво използване на цифровия лиценз за Windows 10. Да уточним, че не всеки лиценз може да бъде запазен и използван в други компютри. За обикновения потребител са предвидени основно два лиценза:

  • OEM: когато ОС Windows е предварително инсталирана на компютъра и е активирана от производителя
  • Retail лиценз: това е лицензът, закупен отделно от компютъра във вид на ключ или инсталационен диск. Този лиценз се използва за най-различи цели и най-често за активиране на Windows на самостоятелно сглобен компютър.

OEM лицензът не може да се прехвърля. Ако си купите нов компютър или ново дъно, ще трябва да си купите нов ключ за Windows 10. OEM лицензът е твърдо прикачен към устройството и не може да се прехвърля.

Retail лицензът може да се прехвърля. Можете да извършвате основни промени в хардуера на своя компютър или дори това да е ново устройство. Но трябва да се използва процедурата за свързване на лиценза с Microsoft акаунта.

Важно е, че лицензът не може да се използва на два компютъра едновременно. Прехвърлянето на лиценза от едното устройство към другото означава, че активацията на първото ще бъде автоматично отменена.

Цялата процедура се извършва от помощника за активиране (Windows Activation Troubleshooting Wizard), който се появи във Windows 10 Anniversary Update.

Тук са описани ръчните манипулации за прехвърляне на лиценза към компютър с локален акаунт. При наличието на MSA акаунт, свързването става автоматично.

Необходимо е да се отиде в Start > Settings > Update & security > Activation и да се избере създаване на нов акаунт (Add a Microsoft Account). Този акаунт трябва да е с администраторски права.

Сега в локания акаунт трябва да се въведат данните от Microsoft акаунта – потребителското име и паролата. Ако всичко мине успешно, Windows ще покаже съобщение, че активирането е станало с помощта на цифров лиценз, свързан с профила на потребителя. С това процесът по свърването на дигиталния лиценз за Windows 10 с вашия акаунт е осъществена.

Прехвърлянето на лиценза на друг компютър става чрез Start > Settings > Update & security > Activation, където трябва да се кликне върху линка Troubleshoot.

Тук системата показва съобщение за възникнали проблеми в активацията на това копие на Windows. Трябва да се кликне върху точката, че има промени в хардуера на това устройство.

Сега трябва да се въведат данните от акаунта, към който е свързан лиценза. Не е необходимо да се въвежда информация за профила.

Ще е необходима и администраторската парола.

На този етап Windows трябва да покаже списъка с компютри, в които се използва вашия Retail ключ.

Изберете вашето устройство и кликнете върху точката, че това е устройството, което ще използвате. След това изберете активиране. Системата ще бъде активирана.

Тази възможност бе обявена още през лятото, като с излизането на Windows 10 Anniversary Update и Windows Activation Troubleshooting Wizard, процесът се опрости и процедурата е особено полезна при активиране на Windows 10 след големи промени в хардуера. Споделете и вашия опит, ако ви се е наложило да правите нещо подобно.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари