Wi-Fi сигналът е комуникация, базирана на излъчване. Именно това го прави толкова лесен за използване. За съжаление това е същата характеристика, която прави Wi-Fi мрежите податливи на компрометиране. Другите устройства в обхвата на сигнала могат също толкова лесно да видят вашата мрежа. Това може да доведе както до рискове за личните данни и сигурността, така и да позволи на недоброжелателни съседи да се възползват от вас. 

Скриването на името на вашата Wi-Fi мрежа (или SSID) е една от защитните линии срещу тези нарушения на сигурността. 

То ще направи мрежата ви ефективно невидима за близките устройства, което ще намали вероятността нарушители да компрометират сигурността ви. Това както предимства, разбира се има и недостатъци, които ще разгледаме. Заедно с някои други мерки, които може да предприемете.

Как да скриете името на Wi-Fi мрежата си?

Независимо от това какъв рутер използвате, процесът на скриване на SSID на вашата Wi-Fi мрежа трябва да бъде доста лесен. За да започнете, влезте в административния панел на рутера си. Ще направите това, като въведете неговия IP адрес в адресната лента на браузъра си. Обикновено може да го видите, заедно с данните за вход, от долната страна на рутера. 

От там влизате в раздела за за настройки – може да е Wi-Fi Settings, Wireless Options, Basic Settings или нещо подобно. Там се намира опцията за деактивиране на излъчването на името / SSID-то. Търсете нещо свързано с Visibility, Hidden Network и прочие. Активирате настройката, запазвате промените и общо взето сте готови. Устройствата, които вече са се свързали с мрежата, няма да загубят свързаността си.

Едно от основните неудобства е, че за всяко ново устройство, което искате да свържете, ще трябва да въвеждате името ръчно. 

Какво друго следва от тази промяна? 

Скритото име ще отблъсне някой по-нагъл съсед, но не е достатъчна мярка срещу кибератаки. Съществуват методи, които по-запознатите използват, за да видят мрежата чрез излъчваните честоти. Рутерите излъчват така наречения beacon frame, който действа като съобщение, че мрежата съществува. Той съдържа информация за вашата мрежа и обикновено включва SSID. Когато скриете SSID, тази част няма да бъде включена, но останалата част от информацията все още се изпраща, според Ethical Hacking Blog.

Какви други мерки можем да предприемем за наша защита? 

Може да не скривате името на мрежата си, но го променете, за да не е това по подразбиране – обикновено името на марката с някакви цифри. Това дава информация на евентуалните недоброжелатели. Създайте си много силна парола, с много символи, което я прави възможна, но много времеемка за разбиване. Когато имате много сложна за диктуване парола, може да я направите в QR код, за лесно свързване към мрежата.

Винаги актуализирайте фърмуера на маршрутизатора си. Това запълва дупки в сигурността, които позволяват различно експлоатиране. Това също така може да ви донесе и други технологични подобрения, не само по отношение на сигурността. За много рутери това става чрез раздела за разширени настройки или администриране.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари