Как да следите сами дали има радиация над България от пожара в Чернобил

5
7089

В началото на месеца, на 4 април, в гората край Чернобил е избухнал пожар, който значително е повишил радиоактивността в изолирания район, намиращ се на територията на Украйна.

В самия център на бедствието, което обхваща над 100 хектара горски площи, радиацията многократно превишава нормалните стойности, тъй като гори „радиоактивна гора“. Все още не е разкрита със сигурност причината за пожара, но той не е рядкост в затворената „мъртва зона“, която се разпростира на 2600 кв. км.

Пожарът, който все още не е овладян, е стигнал почти до атомната централа. Междувременно са възникнали и редица други пожари около Киев, които създават допълнителни трудности за пожарникарите.

В столицата на Украйна замърсяването на въздуха бе на рекордно високи нива на 17 април, за което съобщиха и редица български медии. Радиация обаче, дори в Киев, не бе на лице и всичко, свързано с нея е в нормални граници. Причината за това е, че димът в Киев е от други пожари в много по-голяма близост.

Информация, която вероятно заради празниците, бе възприета от хората в България с известно закъснение, създаде напрежение в понеделник вечер, което предизвика извънреден брифинг в Министерския съвет.

„Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и в момена тя е в рамките на нормата“, обяви директорът на Галвна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николов.

В Република България се извършва непрекъснат мониторинг на гама-фона от 5 ведомства, като Агенцията за ядрено регулиране всеки ден публикува „Бюлетин за гама-фона“

За всички, които имат каквито и да било притеснения по темата, трябва да е ясно, че радиационният фон в наши дни над цяла Европа и още повече над ЕС се следи много внимателно, а информацията за него се споделя в реално време от редица институции и международни сайтове.

Най-пълна и обобщена информация дава картата, публикувана на сайта на Европейската комисия на адрес https://remap.jrc.ec.europa.eu/

Причината за страха у много хора е ясна – неосведомеността на населението след възникването на аварията в Чернобил през 1986 година. Тя е оставила очевидно много следи, но за разлика от тогава информацията за радиационния фон, посоката на вятъра и всичко, което можете да е полезно в тази ситуация, е публично и се следи в реално време, като в данните можете да се уверите и сами.

На сайта има мобилна версия на картата, която можете да следите през своя телефон. За секунди имате достъп до данните от станции, не само в България, но и в целия ЕС. Подробната карта, която най-удобно се разглежда на по-голям екран, пък дава достъп до подробна информация за ситуацията и в предишните дни, записи на движението на стойностите, които през цялото време са били далеч от максимално допустимите норми.

Можете да я разгледате тук https://remap.jrc.ec.europa.eu/Advanced.aspx

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари