Как да спестите до 70% при покупката на софтуер?

0
2186

В днешни дни ежедневието ни е немислимо без дигитални продукти и услуги – използваме софтуер както за работа, така и за управление на личните задачи и, разбира се, за забавление. Най-често използваната операционна система, Windows 10, както и най-популярният офисен софтуер, Microsoft Office, не са безплатни обаче – харчовете за тях могат да се окажат сериозен и често нарастващ дял от бюджета ни. Ситуацията е допълнително усложнена от все по-агресивното навлизане на лицензионния модел SaaS, т.е. Software as a Service, при който софтуерът не се плаща веднъж, а ежемесечно или ежегодно, съответно по-дългото ползване води до натрупване на значителни разноски. Добре познат пример за тази практика са абонаментните офис пакети на Microsoft на име Microsoft 365 (преди известни като Office 365).

При това положение как да намалим разходите за софтуер, без да жертваме удобствата и качеството, на което сме свикнали?

Често първото решение на проблема, което хрумва на повечето потребители, е да си намерят кракната версия. Рискът обаче не си струва – освен че софтуерът внезапно може да спре да работи поради липса на поддръжка и в резултат да загубите ценни файлове, има и сериозна опасност от умишлени кибератаки, защото кракването нерядко създава слабости в защитата на програмите. В крайна сметка кракнатият софтуер, уж безплатен, може да ни излезе скъпо и прескъпо.

Друга възможност е заместването на популярния платен софтуер с безплатен еквивалент – например вместо Windows да се използва някоя от множеството операционни системи, базирани на Linux, а вместо MS Office – някой от разнообразните open source варианти, разработени през годините. Това решение обикновено е подходящо за по-напреднали потребители, но за мнозинството е объркващо и неудобно. 

В такъв случай остава търсенето на изгодна цена. 

Благодарение на законодателството на ЕС, от 2012 г. насам намирането на качествен оригинален софтуер на достъпни цени е значително по-лесно поради разрешаването на препродажбата на софтуерни лицензи в рамките на Съюза. Така фирми, които имат излишни или ненужни лицензи могат да ги продадат на софтуерни брокери, които после им намират нови собственици на свободния пазар. По този начин можете да се сдобиете с лиценз за Windows 10 или Office 2019 на изключително икономични цени – Windows 10 Pro например можете да намерите на 70% по-ниска цена!

Пионерът в софтуерното брокерство за България е Forscope.bg. Фирмата разполага с многогодишен опит в бранша и представителства в още 14 европейски държави, а отзивчивият екип не само помага на клиентите да изберат най-подходящия софтуер, но и откликва при трудности при инсталация или поддръжка.