Как домейн имената могат да бъдат ключов маркетингов инструмент?

0
439

За автора:

Алиша Шибли е старши специалист по маркетинг и комуникации в Radix, най-големия регистър за нови домейн разширения в света, който управлява разширения като .TECH, .STORE, .ONLINE, .FUN и други.

Във време, в което индустрията непрекъснато се надпревара да определя бъдещето, изглежда краткосрочният успех на маркетинговата стратегия често открадва фокуса от дългосрочните планове. Лесно е да разберем защо е така.

Разработването на по-задълбочена стратегия, комплексните отношения с клиентите, конкурентите и доставчиците, както и цялостната обща картина, изглеждат по-маловажно, особено когато се има предвид нарастващата непрекъснато конкуренция. Но са много важни.

Според статистиката, разходите по технологии в световен мащаб са достигнали 360 милиарда долара през 2019 г. 50% от ръста на технологиите и иновациите в индустрията в световен мащаб се дължи на нововъзникващи технологии като IoT софтуер и хардуер, AR/VR, SaaS + PaaS, роботика, Al, облачни технологии и други.

Всъщност не много отдавна, през 2016 г. проучването на Interbrand показа, че технологичните компании заемат половината от топ 24-те брандове в света. Apple и Google бяха на първо и второ място, докато Facebook и Amazon не изоставаха много в класацията за най-растящи корпорации.

Защо са необходими иновации в техниките за брандиране на компаниите?

Стратегията за брандиране, реклама и маркетингово представяне, най-малкото заслужава също толкова внимание, колкото и самото развиване на предлаганите технологии и услуги. Има три причини, поради които е важно да се съсредоточите върху доброто създаване на име на марката:

Конкурентно предимство

Силното брандиране изгражда защитната крепост на вашия продукт. Те ви позволяват да постигнете диференциация от конкурентите си по начин, който надхвърля само предоставяне на алтернативен продукт със същите възможности.

Добро представяне на пазара и подобрена комуникация с потребителя

Марка, която е във връзка със своите клиенти, има далеч по-големи възможности за реферален трафик, известен като „от уста на уста.“ Това е трафик, който не заплащате, но придобивате. Източникът и автентичността на препоръките между хората също помагат за по-високи проценти на конверсия. Добър пример за това биха били марките за газирани безалкохолни напитки. Coca Cola и Pepsi са едни от първите, които идват наум на хората, когато чуят „безалкохолно.“ Именно тук идва ролята на разпознаваемостта – колкото по-оригинален и разпознаваем е бранда, толкова по-лесно той ще бъде запомнян и предаван между обществото.

Доверие

Случвало ли ви се е често, ако някой ваш близък приятел закупи една стока, от определен бранд или магазин, вие да го последвате само защото сте се убедили в качеството на въпросната стока, а също и защото имате доверие на избора на вашия приятел. Когато разпознавате качеството в един бранд, за вас изборът става доста по-лесен, дори и да се наложи да платите по-скъпо.

Именно за това спечелването на доверието на потребителите е ключов компонент от успешната дълготрайна стратегия на една компания.

Домейн имената като маркетингов инструмент?

Като живущи в 21 век, вие разбирате важността на уеб сайтовете на компаниите. Домейн името е едно от най-съществените неща, когато стане въпрос за онлайн присъствието на една компания. Домейн имената са много повече от просто обикновен уеб адрес. Добре премисленото домейн име е вододела между успешното изпъкване в интернет на вашата компания, и изтласкването на сайта ви в огромното киберпространство.

Домейн имената и търсачките

Тук става въпрос за принципите на SEO оптимизацията и ефективността, на които трябва да обърнете внимание. Домейн имената с правилните ключови думи позволяват на предприятието да увеличи максимално откриваемостта му от търсещите машини. Освен че трябва да бъде оригинално, креативно и запомнящо се, името трябва да бъде добре звучащо и лесно за произнасяне и разбиране, така че да бъде разпознаваемо от дигиталните асистенти с изкуствен интелект като Alexa, Siri или Cortana.

Как домейн името може да се отразява върху бъдещата ви аудитория?

Домейн името е визитната картичка, с която правите непряко тартегиране на вашата целева група потребители.

Именно поради това, правилата при избор на професионално корпоративно домейн име, биват следните:

Къси, произнасяеми и лесни за запомняне имена

Избягване на тирета, цифри или правописни грешки, освен ако последното не бъде умишлено допуснато с цел по-голяма оригиналност или привличане на внимание, като част от представителната стратегия на компанията.

Домейн името да не създава юридически проблеми (да не засяга съществуваща търговска мрежа или обекти на авторски права)

Да не ограничава вашата сфера на дейност

Стартъпите обикновено са свързвани с иновативни и пионерски решения. И именно заради това, ние насърчаваме фирмите да се развихрят при избора на име, особено с огромния набор от разширения, с които вече разполагат. Със стотиците нови домейни, които вече са на тяхно разположение, могат да проявяват наистина забележително творчество при избора си на име. Към момента, има много интересни домейн разширения, които едва ли в миналото дори са били очаквани от масовите потребители.

Тъй като домейнът е първата точка за контакт между вашия стартиращ бизнес и всеки ваш потенциален клиент, който се натъкне на сайта ви, то определено си заслужава да бъде обърнато внимание на подбора.

Домейн имената са един дълготраен актив на предприятието, който трябва да бъде разумно използван като част от маркетинговата стратегия на компанията. Ако бъдат правилно подбрани, те наистина могат да изиграят огромна роля и да окажат влияние върху цялостното развитие на дружеството и ефективността на рекламните кампании и представянето на марката в очите на потребителите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за