fbpx
0.8 C
София

Как дроновете могат да променят живота ни

Най-четени

Голяма част от хората всъщност не знаят как точно бихме могли да използваме дроновете и за какво ще са ни полезни те. Дроновете оформят външния вид на света, в който живеем – използват се за проектиране сгради, строителство, подобряване на безопасността в града. Този кратък преглед ще ви помогне да разберете как дроновете ще променят живота ни.

1. 3D моделиране на сгради

Заснетите снимки на сгради по-късно се използват за разработване на 3D моделиране. Всички тези модели са точни до последния сантиметър. Комбинирани с другите 3D интериорни модели, проектите осигуряват напълно точна картина, нужна на геодезисти, архитекти и клиенти. Използването на тези дигитални модели спестява време и пари в строителния процес.

2. Културно наследство

Studio Drift използват дронове, за да създават специални инсталации на незавършени или повредени сгради. Сред проектите им са Нотр Дам в Париж, Колизеума в Рим и Саграда Фамилия в Барселона.

Дроновете биха помогнали за създаването на максимално точен проект на реставрация или да даде ясна представа как биха изглеждали незавършени сгради като Саграда Фамилия.  

3. Доставки с дрон

На вниманието на всички архитекти – трябва да добавите специални съоръжения към своите проекти! Доставките с дрон със сигурност ще доведат до много промени – сградите трябва да осигурят специални места за „кацане“ и пунктове за взимане на пратките.

Възможно е и на покривите на жилищните сгради да има площадки за кацане, за да са възможни и доставките до адрес. Проучвания показват, че дроновете могат да помогнат значително с транспорта на различни пратки особено в държави като Обединеното кралство, Германия, Франция и Италия.

4. Дронове с 3D принтери

Фирмата за архитектура и дизайн Gensler и Imperial College London експериментира с дронове с прикрепени за тях 3D принтери. Проучванията им показват, че такива дронове биха помогнали за изграждане на убежища в бедствено положение.

Gnesler вече използват дронове за вятърни турбини, а учени от Imperial College изследват как „рояк“ от дронове може да създаде архитектурни чертежи. Дроновете са програмирани да работят помежду си, за да оформят скица по предварително зададен проект.

Дроновете с 3D принтери ще подпомогнат за по-лесно и бързо проектиране на сгради. Единствените минуси от всичко това е, че компаниите ще имат все по-малко нужда от работна ръка и много хора могат да изгубят работата си.

5. Подобрения в наблюдението

Дроновете с камери и сензори, изградени от сложни софтуерни системи и биометрични индикатори, могат да разпознават лица. Именно това издига наблюдението и оперативно-издирвателната дейност на по-високо ниво. Предполага се, че дроновете за наблюдение ще бъдат оборудвани с комуникационни устройства, които директно да предават записите на органите на реда. Освен това, подобни показатели могат да следят и за непрестанно променящия се климат и да регулира температурата в сградите.  


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини