fbpx
7.3 C
София

Как един вулкан край Индонезия може да предизвика световен хаос и е само въпрос на време

Най-четени

Вулкан, който се намира край бреговете на Индонезия, може да доведе до срив на световната икономика и експертите предупреждават, че предстои да изригне. Вулканът Марапи се намира само на няколко мили от Малакския проток, който е определян като „кръстопът“ в света.

Годишно през тесния проток преминават 90 000 кораба, които пренасят зърно, суров петрол и всякакъв вид стоки.

Вулканът, висок близо 3 км, ще изхвърли облак от пепел на 34 километра над маршрута, който обслужва 40% от световната търговия. Ще покрие Земята, причинявайки вулканична зима за три години.

Драматичното понижение на температурата би довело до недостиг на храна в световен мащаб, инфлация и климатични аномалии, се казва в строгото предупреждение на изследователи от университета в Кеймбридж.

Тези бедствия ще струват на света около 2.51 трилиона долара.

Последното голямо изригване на вулкана е на 29 май 2006 г., което предизвиква катастрофално земетресение с магнитуд 6.2 по Рихтер. При него загиват най-малко 3000 души.

Екипът от университета в Кеймбридж публикува доклад по темата.

Подробно се описват потенциалните сценарии за съдбата, когато планината Марапи се събуди и изригне. Облакът от пепел ще се понесе на километри от вулкана към различни летища в Индонезия, Малайзия и Сингапур, спирайки цялата авиационна дейност.

Това би спряло туризма във всички страни, които ще загубят милиарди долари.

Само за Индонезия това е индустрия на стойност 3.35 млрд. долара.

Лара Мани, вулканолог от Центъра за изследване на екзистенциалния риск към Университета в Кеймбридж, заяви пред Би Би Си, че индексът на вулканичната експлозивност (VEI) от четири до шест е достатъчен, за да наруши търговския канал. Най-високата стойност на индекса достига до осем.

Но останалата част от света също би пострадала от изригването на планината Марапи.

Средните глобални температури се понижават с 1`C за период до три години, което води до сериозни климатични аномалии, водещи до голям недостиг на храна в световен мащаб.

Непредсказуемите валежи и необичайно ниските летни температури причиняват масови неурожаи по целия свят. Ще има рязко покачване на цените на храните и висока глобална инфлация през летните месеци на втората година.

Едва в началото на третата година след изригването технологичният напредък наваксва кризата и помага за възстановяване на баланса между търсенето и предлагането на храни в световен мащаб.

Този регион е и силно активен във вулканично отношение, като по индонезийския архипелаг има множество вулканични центрове.

Такива са планината Синабунг (VEI 4), планината Тоба в Суматра и планината Марапи (VEI 4) в Централна Ява.

Планината Семеру, известна също като Маханеру, е изригвала няколко пъти през последните няколко века. Последното изригване обаче се случва през декември 2022 г., като предизвиква изхвърляне на димни кълба на височина над един километър.

Изригването от планината Семеру, най-високата планина в Индонезия, накара властите да предупредят съседните общини.

През 1815 г. планината Тамбора имаше едно от най-големите си изригвания, което доведе до загиване на реколтата чак в Европа. Това довежда до недостиг на храна в целия свят.
Броят на загиналите при събитието през 1815 г. е 11 000 души от пирокластични потоци и повече от 100 000 души от последвалия недостиг на храна през следващото десетилетие. Това сочат данните на Националната служба за сателитни данни и информация за околната среда.

Изригването на Тамбора е било с магнитуд VEI7, но толкова силен вулканичен взрив се случва веднъж на няколкостотин години.

Истината е, че нищо не може да се направи, за да се предотврати достигането на природните бедствия до Малакския проток. Има обаче възможни начини за изпращане на системи за ранно предупреждение и знаци, които да предупреждават хората за предстоящо бедствие.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини