fbpx
14.8 C
София

Как забраната на WeChat от Тръмп може да повлияе бизнеса на Apple в Китай?

Най-четени

Изпълнителната заповед на президента на САЩ Доналд Тръмп, забраняваща WeChat, може да има дългосрочни последици за почти цялата технологична индустрия, благодарение на позициите на компанията-майка на приложението Tencent, която има инвестиции в предприятия като Riot Games и други базирани в САЩ популярни марки. Но забраната би могла да окаже също и голямо влияние върху Apple, чиято съществена част от бизнеса е на територията на Китай.

Apple има значителна клиентска база в Китай и почти всички нейни критично важни партньори за производството и сглобяването на устройствата на компанията са базирани в страната. Забраната на Тръмп може не само да принуди Apple да премахне приложението на WeChat от своя App Store, което би разгневило Tencent и много други партньори и би нарушило отношенията ѝ с тях, но и би могло да промени съществено начина, по който Apple е в състояние да произвежда и продава нови продукти в бъдеще.

Трудно е да бъде описана известността и важността на WeChat в Китай

Както анализаторът Бен Томпсън заяви през 2017 г., „Няма никоя друга услуга, която да се сравни с WeChat, особено Facebook и нейните приложения Messenger и WhatsApp. Всички те са за общуване, чат, забавление или просто губене на време. Докато WeChat е и това, но същевременно служи и за четене на новини, за поръчване на такси, за плащане на обяд (ако в Китай опитате да платите обяда си в ресторант с пари в брой ще изглеждате като луд), за достъп до държавни ресурси, както и за работа. За всички тези действия и цели, WeChat е от съществено значение в много по-голяма степен в Китай, отколкото навсякъде другаде по света, с него телефонът ви е всичко, от което имате нужда в ежедневието си.“

iPhone без WeChat определено не е телефон за всички

iPhone без WeChat всъщност изобщо няма да е подходящ телефон за стотиците милиони китайски потребители, които разчитат на услугата + клиентите, на които разчита целият бизнес модел на iPhone и Apple. Ако Apple не може да предложи WeChat на iPhone заради забраната на Доналд Тръмп, тогава голяма част от китайският ѝ бизнес почти сигурно ще се изпари и срине за една нощ.

Уважаваният анализатор и източник на вътрешна информация за продуктите на Apple, Минг-Чи Куо, който никога не греши, казва, че годишните доставки на Apple в Китай могат да намалеят с между от 25 до 30 процента, ако се изиска от компанията да премахне WeChat от своите App Store по целия свят. Продажбите на други свързани устройства на Apple като Apple Watches, iPad, AirPods и MacBook могат да бъдат намалени с между от 15 до 25 процента.

Apple е попаднала в собствения си капан тук, благодарение на заключената си платформа и затворена еко система. По-отворената система, каквато използва Android на Google, би могла да позволи на потребителите да инсталират WeChat без изричното одобрение на производителя на смартфона им, както е в случая на Apple. Ако Apple предприеме подобна политика, което изглежда почти невероятно, компанията би нарушила някои от дългогодишните си принципи и стратегия, но поне милиони китайски клиенти все още ще имат желание да използват iPhone.

Но освен всичко това, забраната на WeChat / Tencent би могла да окаже още по-драматично въздействие върху Apple, като ескалира продължаващите конфликти между САЩ и Китай, които са вплетени в търговски спор от години. Apple вече започна да усеща първоначалните последици: 25-процентово увеличение на цената за доставка на основни компоненти за настолните компютри Mac Pro, 10 процента увеличение за зарядни устройства, компоненти и изработка на HomePod, AirPods и Apple Watch и увеличение от 15 процента за iPhone, което би могло да увеличи цената на най-важния продукт на Apple с поне 150 щатски долара.

Apple физически не може да разположи производството си навсякъде по света, особено не и в САЩ. Още през 2005 г., Тим Кук, тогавашния COO на компанията, докара компанията до режим на „навременно производство“, който по същество намалява излишния инвентар и води до постоянно създаване на нови продукти. Резултатът е, че Apple днес почти изключително разчита на китайски производители на компоненти и фабрики като Foxconn. Това е толкова съществена и жизнено важна част от бизнеса на Apple, че когато фабриките затвориха врати поради COVID-19, това предизвика нарушаване и изкарване от строя на цялата верига за доставки на Apple – и дори може да доведе до забавяне на предстоящата гама iPhone 12 тази есен.

Докато последните разработки в Индия се опитват да намалят зависимостта на Apple да си набавя и произвежда целия си хардуер в Китай, този спад е само едно облекчение и разпределение на производството, но не и достатъчен за намаляване на зависимостта от Китай и китайските компании.

Инвестициите в Индия все още не са финализирани

Но търговската сделка все още не е приключила. Президентът Тръмп посочи в последните си интервюта, че втората фаза на сделката вече не е приоритет за него и най-новата ескалация на Тръмп при атакуване на една от най-големите китайски компании с влияние в целия свят може да усложни непоправимо тези търговски преговори. Освен това, вместо Apple да възстанови инвестицията си и да облекчи финансовата си и друга зависимост от Китай, компанията може да бъде принудена да поеме много непредвидени разходи или да се сблъска с още по-високи данъци върху вноса, ако Китай ескалира търговската война с допълнително отмъщение след последните действия на Тръмп.

Дотук говорихме основно за производствените зависимости, без да споменаваме пряко колко важен е китайския пазар на бизнеса на Apple, което се подразбира. Както The Economist отбеляза по-рано тази година, 44 милиарда щатски долара от годишните приходи за миналата година на Apple, са били генерирани единствено от китайския пазар, което по същество го прави най-големият пазар за американската компания. Освен това, този размер е по-голям от размера на печалбите от китайските потребители на което и да било друго американско предприятие. В изчислението за третото тримесечие на 2020 година, Китай отново е осигурил приблизително 15 процента от приходите на компанията. И за разлика от Европа или САЩ, където пазарният дял на Apple до голяма степен е в застой, особено поради намаляването на популярността на продукти като iPhone или Mac, Китай все още има огромен потенциал да расте като пазар за Apple, тъй като компанията заема само около 9 процента от пазарния дял на смартфони в страната, тъй като в момента там доминират марки като Huawei, Vivo, Oppo и Xiaomi.

Китайските потребители не купуват само хардуер

Приходите на Apple от китайския пазар не се ограничават само с продажбата на смартфони, компютри и други устройства. Местните са изразходвали приблизително 1,53 милиарда щатски долара само през април единствено за покупки в App Store – сума, която не включва други приходи от услуги на Apple като iCloud или Apple Music абонаменти, а фокусът към услугите е ключова част от текущата бизнес стратегия на компанията от Купертино.

Apple през последните години активно работи за увеличаване на растежа на тези приходи в китай, особено сега, когато продажбите на смартфони бележат спад, причинен от коронавирусната епидемия. Припомняме, че когато физическите магазини за устройства на Apple бяха затворени по целия свят, компанията се стремеше да ги поддържа отворени в Китай. Освен това, Apple трябваше да издаде рядко обръщение към своите инвеститори с информация, да намалят очакванията си за печалби от компанията, защото „търсенето на нашите продукти в Китай е засегнато“ от вируса. Това е само поредния пример за това колко съществен пазар за Apple е Китай.

Пропуснати ползи и приходи

Повечето платени услуги като Apple – като iTunes Store, Apple Books, Apple TV Plus, Apple Arcade, Apple News Plus и Apple Card – също не се предлагат в Китай. Това е голям проблем за компанията, която започна да гледа на редовните месечни абонаменти като средство, с което да компенсира намаляващите приходи от постоянно пренаситения пазар на смартфони.

Успехът на Apple по времето на управлението на изпълнителния директор Тим Кук до голяма степен заради експанзията и разрастването на бизнеса на компанията в Китай, както като производствен център, така и като значителна клиентска база. Забраната на WeChat от Тръмп може да удари така солидния и обещаващ потенциал на Apple и да разбие един от най-големите бастионни клиенти на предприятието, както и дори може да се стигне до още по-катастрофални последици, като ограничаване на възможността за производство на почти всеки продукт на компанията.

Китай е важен производствен и технологичен център за много американски ИТ компании и зависимостта към страната далеч не е само на Apple. По-голямата част от технологичните фабрики са базирани в Китай, както и компаниите, произвеждащи и доставящи важни електронни компоненти от съществено значение, от които всички производители на смартфони, лаптопи, настолни компютри и носима електроника имат нужда. Също така, благодарение на огромното натрупано ноу-хау, производствена база, работна ръка и редица други фактори, голяма част от производството на електроника трудно би могло да бъде преместено някъде другаде извън Китай. Дори някоя компания да успее да постигне това, тя все още ще бъде силно зависима от доставки на някои компоненти и суровини от Китай. Патриотичните амбиции на Тръмп към пренасянето на производството на Apple в САЩ може да звучат амбициозни и за възхвала от някои националистически настроени американци, но всъщност са твърде утопични и откровено нереалистични. Ако приемем хипотезата, при която някой производител на смартфони или друга техника започне все пак да произвежда в САЩ, то цената на неговите крайни продукти би била в пъти по-висока от тази на останалите на пазара.

Дори ако всичко това се размие във времето и не се стигне до катастрофални последици или кардинални промени, това все пак е изключително напомняне за Apple за това колко надеждна и компанията за Китай и колко важен е Китай за нея. Освен това е напомняне за това колко несигурна инвестиция и основа са хипер концентрираните центрове за производство, затворената еко система на компанията, политиките на App Store и заплахата от международни бизнес сделки, което да унищожи огромна част от Apple.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини