fbpx
27.8 C
София

Как изглежда картината на ваксините срещу COVID-19 и защо ще получаваме различни ваксини?

Най-четени

Първата вълна на ваксиниране срещу коронавирус най-сетне вече е в ход и заедно с това изникват куп въпроси. Има ли различни видове коронавирусни ваксини и кога хората могат да получат такава? Преди да започнат да се прилагат ваксините, американските центрове за контрол и превенция на заболяванията определиха кои групи приоритетно трябва да получат приоритетно първите налични дози от ваксините срещу COVID-19, като Агенцията продължава да актуализира и в момента своите насоки. Въпреки това, щатите изглежда не са задължени да следват препоръките на CDC, а някои вече са започнали да променят насоките на федералната агенция в полза на обществените си приоритетни списъци.

Независимо кой е първият на опашката за ваксина срещу коронавирус, броят на хората, които чакат ваксиниране се увеличава, а заедно с него и въпросите. Кои групи от коя ваксина ще получат и колко време се очаква да бъдат защитени срещу COVID-19, след като приключат курса на ваксиниране с две дози?

Възможно е да сте останали с впечатлението, че в момента разработените и изпитани ваксини срещу COVID-19 са три – на AstraZeneca и Оксфорд, Moderna и Pfizer/BioNTech, предвид, че в момента се отделя най-голямо медийно внимание на тях, тъй като и трите бяха одобрени от различни правителства по света. Но реално съществуват повече от дузина кандидат-ваксини срещу COVID-19, които в момента са в напреднал етап на клинично изпитване и десетки други, които не са твърде далеч от постигането на висока ефективност в етап III от клиничните изпитвания. След като вече знаете това, със сигурност и за вас става очевидно, че далеч не всички хора по света ще получат една и съща ваксина. Не само съществуват различни производители, като освен гореизброените, в листата се нареждат и разработени ваксини от компании като Johnson & Johnson и Norovax, но всяка ваксина се доставя и работи по малко по-различен начин от останалите. Повечето ваксини срещу COVID-19 се предлагат чрез инжектиране, но някои са и под формата на пластири, а други могат дори да бъдат приети като хапчета. По-голямата част от разработваните ваксини изискват поне две дози, за да достигнат обявената ефективност, но се очаква някои от разработваните ваксини да осигурят ефективен имунитет само след една.

Това означава, че е възможно някои ваксини да бъдат запазени за определени групи, вместо да се предписват на определени пациенти въз основа на спецификите им в действието върху организма. Например, някои еднодозови ваксини биха могли по-добре да обслужват региона с ниска гъстота на населението, като селските общности например, докато жителите на градовете и крайградските жители, които живеят по-близо до повече доставчици на здравни грижи, могат да получат ваксини, които изискват две дози.

По-голямата част от ваксините срещу коронавирус са все още в процес на разработка и науката продължава да се развива, така че все още нищо не е напълно сигурно. В следващите редове предоставяме обобщен сравнителен анализ на това как ще изглежда картината с ваксините. Ще продължим да актуализираме тази информация, когато възникват нови доверени сведения. Тази статия е предназначена за обща и масова информация, като не представлява източник на медицински и експертни съвети.

Ваксините на Pfizer и Moderna са най-доставяни в момента

 • Какви са те: Както ваксината на Pfizer, така и тази на Moderna, са базирани на иРНК или „генетични ваксини“ – изцяло нов клас медикаменти за антивирусна превенция, които са нестабилни при стайна температура и трябва да се държат замразени до момента, в който влязат в употреба.
 • Къде се доставят: И двете ваксини са одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата, като европейската администрация по лекарствата и храните EMA засега е одобрила само ваксината на Pfizer, като преди около две седмици обяви, че в момента разглежда ваксината на Moderna и предстои да вземе решение за нея. Ваксините ще се прилагат първоначално за приоритетни лица на първа линия, като здравни работници, както и обитателите и персонала на домовете за възрастни хора и други.
 • За кого биха могли да са най-добри: Както вече е ясно, и двете ваксини изискват инжектиране на две дози в рамките на различен интервал от време, съответно – 21 дни след прилагане на първата доза от ваксината на Pfizer и 28 след първата доза от ваксината на Moderna. Това означава, че те са по-подходящи за хората в градски региони, но в момента няма одобрена ваксина, която да е ефективна само с една доза. Това ще рече, че ваксините са подходящи за всички хора на първа линия, които се нуждаят от спешно ваксиниране на този етап – здравни работници, жители на домове за възрастни хора, служители в различни сфери, които не могат да преминат дистанционно и други.
 • Съхранение: Ваксината на Pfizer изисква дългосрочно съхранение при температури, които са по-ниски от тези в Антарктида: минус 70 градуса по Целзий. След първоначалното им изваждане от контейнерите за съхранение, ваксината може да се съхранява при нормални температури в хладилник от 1,5 – 8 градуса по Целзий до пет дни. Ваксината на Moderna се нуждае от съхранение при температури, с които повечето търговски фризери биха могли да се справят по-лесно – минус 20 градуса по Целзий, като може да бъде съхранявана при типични температури в хладилника (2 – 8 градуса по Целзий) в продължение на 30 дни.
 • Дозиране: И двете ваксини изискват първоначално инжектиране, последвано от втора доза, направена няколко седмици по-късно.

Ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca

 • Какво представлява: Първоначално ваксината на Оксфорд и AstraZeneca водеше в надпреварата, но в последствие срещна няколко препятствия по пътя, които забавиха получаването на разрешение.
 • Кога идва: Обединеното кралство одобри ваксината само няколко дни преди началото на 2021 г., но FDA няма да я одобри в САЩ, докато клиничните изпитвания не приключат на територията на страната, което вероятно ще стане през месец февруари или март.
 • Съхранение: Стандартен хладилник може да се справи – необходимата температура е от 2 до 8 градуса по Целзий.
 • Дозиране: Необходими са две дози, първоначално предвидени да бъдат поставени в интервал от един месец. Позовавайки се на непубликувани резултати от проучванията обаче, регулаторите в Обединеното кралство разрешиха тримесечен времеви интервал между дозите, като заявиха, че вътрешните данни подкрепят този интервал като по-ефективна времева рамка.

Novavax показва предимство

Какво представлява: Коронавирусната ваксина на Novavax е в късен етап на клиничните изпитвания. Въпреки че все още не е на път да кандидатства за одобрение, тази ваксина носи обещание в своята висока ефективност и стабилност в редовни условия на охлаждане, в сравнение с условията на дълбоко замразяване. Това може да я направи по-практична за по-широко разпространение.

 • Кога идва: Стандартно ваксината се нуждае от охлаждане при температура от 3,8 до 8 градуса по Целзий
 • Дозиране: Две дози с интервал от три седмици плюс адювант, което е второ лекарство, помагат на ваксината да постигне необходимата ефективност.

Ваксиниране без игли и спринцовки от Inovio

 • Какво представлява: Вместо спринцовка и игла, уникалната система на Inovio използва електрически импулс, за да достави ваксината до тялото, където предизвиква необходимия имунен отговор.
 • Кога идва: Inovio току-що започна клиничните изпитвания на средно ниво през декември, така че излизането през лятото на 2021 г. може да бъде реалистично очакване, ако всичко върви добре с клиничните изпитвания.
 • За кого може да е най-подходяща: Децата и възрастните със силен страх от игли, хора в развиващите се райони, където безопасното изхвърляне на иглите е предизвикателство.
 • Съхранение: Може да се съхранява при стайна температура.
 • Дозиране: Две дози, доставени с пластир, с интервал от четири седмици.

Няма гаранция, че някоя от все още неразрешените ваксини, изброени по-горе, ще бъде разрешена от FDA за спешна употреба, нито могат да бъдат прогнозирани някакви срокове. Ще актуализираме информацията на сайта при нови доверени сведения и ще продължим да информираме за нови ваксини и разработки в областта на превенцията от COVID-19.

Има ли риск от ваксините?

Съществуват много въпроси и притеснения сред хората, дали ваксините са достатъчно безопасни и какви са честотата и естеството на страничните ефекти, които могат да предизвикат. Този въпрос е комплексен и все още дори експертите не могат да отговорят с пълно убеждение на него, тъй като всички одобрени към момента ваксини са произведени с известен риск. Това означава, че те са одобрени за спешна употреба преди клиничните изпитвания да са приключили. Подобно нещо никога не би се случило в нормална ситуация, и именно заради това разрешителните, които FDA издава за ваксините, се наричат „разрешителни за спешна употреба“.

Все пак обаче, можем да опитаме да отговорим на въпроса, който сами зададохме, с информацията, с която разполагаме към момента.

Ваксините на Pfizer и Moderna са преминали и през трите фази на клинични изпитвания, като в техните рамки не са открити сериозни странични ефекти при приелите ги доброволци.

Най-честите странични ефекти и при двете ваксини включват болезнено усещане на мястото на инжектиране и понякога болки в мускулите, придружени от главоболие.

Реално погледнато, нищо, което ни предлагат фармацевтичната индустрия и медицината е със 100-процентова безопасност, но едва ли за някого има съмнение, че именно те са спасили милиони човешки животи. Всяка интервенция, която ни предлага медицината, е баланс между риск и полза. Ваксините на Pfizer и Moderna са показали повече от 90% ефективност за защита на хората от COVID-19 във фаза III на клиничните изпитвания. Това означава, че тези ваксини могат да ни защитят от вируса, който от появата си досега е отговорен за смъртта на 1,7 милиона души в света. Тук отново важи старата и златна максима за това дали целта оправдава средствата – преобладаващите странични ефекти от разработените ваксини изглежда в повечето случаи са тривиални и не причиняват сериозни оплаквания сред доброволците. Въпреки това обаче трябва да отбележим, че все още не са изследвани дългосрочните здравни ефекти, които могат да се проявят от всяка от трите одобрени ваксини.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини