Как инфлуенсърите пострадаха от COVID-19

4
797

Трудно е да се повярва, че дори във времена като тези, животът в Instagram може да запази непокътнат идиличния си облик.

Миналия месец роденият в Манчестър Джак Морис публикува снимка по бански, стоящ в безкраен басейн срещу розовите залези на Бали.

„Лорън и аз се опитваме да останем вътре във вилата си, доколкото е възможно повече и да се съобразим със социалната дистанция“, написа той към публикацията си.

„Социалната дистанция е неприятна, но ако всеки даде своя принос, тя ще приключи преди да сме усетили!“

Постът накара някои от неговите 2,7 милиона последователи да реагират, отговаряйки с коментари от рода на „Нещата определено могат да бъдат и по-лоши, приятелю…“

Икономическите последици от коронавирусната пандемия са очевадни и рекламните и маркетинговите бюджети са сред първите неща, които бизнесът намалява, опитвайки се да оцелее по време на извънредното положение. А именно този сектор осигурява препитанието на хора като инфлуенсърите.

Проблемът, разбира се засяга цялата медийна индустрия – от най-големите новинарски портали и вестници до рекламодателите в социалните мрежи.

Разбира се, повлияността е взаимна – освен, че компаниите не могат да се позволят в тези трудни времена да отделят средства за реклама, с която да финансират порталите и онлайн медиите, последните също нямат възможност да създават ново съдържание, по простата причина, че трудно успяват да покриват разходите си.

Най-засегнати са пътуващите блогъри

„Последното ми пътуване беше през февруари. Трябваше да замина за Финландия през март, за Етиопия през април и за Младивите следващата седмица. Бях планирала да прекарам повече от половината от годината извън Великобритания“, обяснява собственикът на блог за пътеписи Алекс Айтвуайт.

Приходите от реклама на YouTube каналът ѝ отчитат 10-то кратен спад – от 1000 британски лири допреди въвеждането на извънредното положение, до едва 100 британски лири сега. Освен това, той е загубил и всички заделени за полети и пътувания средства, които на този етап са отменени, а авио компаниите не възстановяват сумите за вече закупените отдавна самолетни билети.

„Всичко е обърнато наопаки“, добавя тя. „Силно ограничена съм за това доколко дълго ще мога да оцелея с доходите, които получавам сега и с всички заделени спестявания, с които разполагам до момента.“

„Това е малък бизнес, който изградих през последните шест години и инвестирах много време в него. Мисля, че хората не е задължително да виждат всички положени усилия зад кулисите – трябва да можете да правите снимки, да обработвате видеоклиповете, да изпращате фактури, да поддържате уебсайта си, да отговаряте на имейли и куп други дейности, и едва накрая ви остава време да правите в крайна сметка онова, което обичате, което е и основната идея на дейноста ви.“

Агенция Lifestyle е специализирана в луксозния PR в лайфстайл сектора и партньорски маркетинг чрез връзки в блогове и социални мрежи. Те казват, че секторът е един от най-губещите на този етап, защото пряко зависи от състоянието на компаниите, които го финансират.

„Разходите за реклама и маркетинг са или намалени драстично или напълно отрязани. Първият отговор на много предприятия беше преминаването в извънреден, панически режим – затвориха врати, спряха да харчат за реклама и репутация в социалните мрежи и прочее“, казва Кяра Ранавеера, дигитален директор на агенцията.

„Всичко е отменено“

Израел Касол – по-известен и като Birkin Boy с колекцията си дизайнерски чанти на стойност от по над 100 000 британски лири и често харчи стотици паунди за присъствие на събития и представяне на марки в своя акаунт в социалната мрежа Instagram. Сега той признава, че му се налага да взема пари назаем от баща си, за да може да свърже двата края.

„Всичко е отменено“, обяснява той. „Обикновено публикувам снимки с чантите и луксозните си дрехи, но в момента никой не иска да види това – никой не се интересува от мода, защото никой не ходи никъде.“

Вместо това Израел вече публикува постове с акцент за организиране на гардероба, поддръжка на дрехите у дома и дизайнерски маски за лице.

Улиците на популярни квартали на „Photoshop индустрията“ като Нотинг Хил са пусти и най-голямо увеличение се забелязва сред публикациите с хаштаг #StayAtHome. В Twitter безброй блогъри публикуваха връзки към платформи за дарения, молейки хората да дарят, доколкото им е възможно или да им изпратят средства с хаштага #spreadkindness.

„Моля всеки, който има някаква възможност и желание да подкрепи дейността ми, може да разгледа моя списък с желания в Amazon, в който съм добавил наистина важни неща или да дари в моята сметка в Patreon. Не забравяйте, че не мога да върша никаква работа в момента“, пише в Twitter Маниер Роуз Джоунс.

„Това е обръщение за всички от вас, които искат да ни подкрепят, мен и всички мои колеги, които създаваме забавно съдържание и ежедневно разнообразяваме деня ви, мисля, че трудът и усилията ни заслужават да бъдат зачетени и възнаградени в тези трудни моменти“, добавя той.

Таби Уорли работи като „Инстаграмър“ на непълно работно време, което прекарва забавлявайки се с ежедневните си дейности, като търговията на дребно. Тя е имала планове да спечели около 5000 британски лири чрез партньорски бранд през следващите месеци, но наблюдава забавяне на бизнеса.

„Имам голям късмет, че моят Instragram е допълнителен доход, който спестявам, за да мога един ден да си купя съща. Очевидно търговците на дрехи са затворили, единствено някои от големите вериги в момента провеждат усилена онлайн рекламна кампания и именно те са тези, които ми позволяват да продължа дейността си.“

„В света преди избухването на коронавируса, тенденцията на предприятията беше да хвърлят пари в маркетинга на влиянието. Здравият разум казва обаче, че в извънредната ситуация като тази, това е първото нещо, което ще бъде орязано. Нямаше как да не очакваме подобна реакция от страна на компаниите и рекламните агенции.“

Но с ангажираността си във Facebook и със своята популярност в TikTok, където последователите ѝ достигат рекордни числа, тя има сравнително стабилна и ангажирана аудитория, която ѝ помага да продължава работата си.

През последните няколко седмици Кияра казва, че е забелязала 7-процентно увеличение на ежедневния брой харесвания в Instagram с хаштаг #ad и търсенето на публикации за влияния от лайфстайл и уелнес марки.

„В социалните медии всички говорят за личния инсайт, фитнес, красота или съдържание, базирано на самоусъвършенстване“, казва тя и добавя, че истинското предизвикателство е влиятелните хора да създават различно съдържание от дома си.

„Щях да правя пролетни / летни тенденции и да снимам празници, но сега съм принудена да се занимавам с разпространяването на съвети за освежаване и подреждане на гардероба, докато хората са принудени да останат по домовете си“, казва Таби.

„Но все пак гледам на извънредното положение като на възможност – то ме принуждава да бъда по-креативен – мога просто да изляза отпред пред хубавата лондонска улица и да направя снимка.“

За луксозни инфлуенсъри като Израел това е възможност да разсъждават върху значението на своята индустрия. Самият той споделя, че гледа на тези времена като на една допълнителна възможност за лична интроспекция, за която иначе едва ли много от нас биха намерили време, предвид забързаното ни ежедневие и непрекъснато натоварване.

„Опитваме се да бъда възможно най-реалистичен в момента.“, казва той и добавя, че тази година няма планове да купува повече чанти на Hermes за по 100 000.

„Това, което научих по време на коронавирусната криза, е да бъда по-разумен с парите. Не е нужно да харча толкова пари за луксозни вещи. Мога да използвам отново дрехите си и да намеря пресечната точка между шик и евтино“, допълва той.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари