fbpx
2.4 C
София

Как китайската система за социален рейтинг дели хората на добри и лоши

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Системата за социален рейтинг на Китай се счита за най-амбициозния проект на тази страна в областта на социалното инженерство още от времената на ‘Великата пролетарска културна революция’, която се възприема твърде нееднозначно. Едновременно с това системата за социален рейтинг е твърдо критикувана от защитниците на човешките права. Тази система трябва да започне своята пълноценна работа и да обхване всички китайски жители до края на тази година. Китайската система за социален рейтинг се харесва на някои групи хора, които предлагат тя да бъде внедрена и в други страни. Нека още веднъж да се спрем върху тази китайска система и да се задълбочим в новите моменти станали известни през последните няколко седмици.

В Китай се изгражда едно справедливо общество, по начина, по който го виждат ръководителите на Поднебесната. Всеки един от 1,5-те милиарда китайски жители трябва да получи лична оценка, която се променя в зависимост от поведението на всеки отделен човек. От друга страна, критиката счита всичко това за засилване на държавния контрол върху живота на китайските граждани.

Проектът трябва да започне да работи в пълна сила към края на 2020 година. Системата за социален рейтинг, която често се нарича и социален кредит на доверие е голяма база данни и различни инициативи, които извършват мониторинг на гражданите и оценяват надеждността на хората, компаниите и държавните учреждения. Всеки запис в тази база данни показва нечий социален рейтинг. Хората с висок рейтинг имат редица привилегии и съответно, хората с нисък социален рейтинг попадат под редица ограничения.

Мениджъри на записите в тази огромна база данни, които имат право да дават оценки и да намаляват точки от рейтинга, са Националната комисия за развитие и реформи на Китай, съдебната система на страната и Народната банка на Китай.Те управляват базите данни въз основа на данните, които постъпват от финансовите, съдебните и правителствените документи, от органите за регистрация на семейните отношения и от кредитните платформи. Вземат се под внимание и различните аспекти на участие в обществения живот – от поведението в социалните мрежи до написаното в трудовата книжка.

Планът за създаването на тази система за социален рейтинг бе обявен от Държавния съвет на Китай през 2014 година. Тя прилича на кредитния рейтинг в другите държави, но китайският проект има много по-голяма дълбочина. Тук вече става дума не само за личните финанси и кредити, но и за плащането на различните сметки, административните наказания и съдебните дела.

Китай си имаше система за отчитане на кредитния рейтинг на гражданите, но през 2011 година тогавашният председател на Държавния съвет на КНР Ван Цзябао заяви, че една по-дълбока система от този вид ‘ще стане морална гаранция за реформирането и развитието на социалистическата икономика, политика, култура и на обществото, ще осигури честността, самодисциплината, надеждността и взаимното доверие‘. А нечестните лъжци ще бъдат наказвани.

Как изгледа всичко това в реалността

Този проект е общонационален и изключително мащабен. Интересно е, че в големите градове и различните области местните власти имат право да променят някои детайли.

В мегаполиса Нанкин полицията започна да наказва нарушителите на Закона за движение по пътищата чрез понижаване на техния социален рейтинг. Мярката се оказа изключително ефикасна. Така например, човекът, който е пресякъл шосето на някое друго място, освен пешеходната пътека пет и повече пъти в годината, след намаляване на социалния рейтинг става ненадежден. Тези хора се привикват на профилактичен разговор-беседа или им се вписва официално предупреждение. При повторни нарушения, още повече, при тежки провинения и допускане на ПТП, те се включват в една от публичните бази данни, които при днешните технологии са електронните табла на позора.

В Пекин местните власти предложиха понижаване на социалния рейтинг на хората, които заемат повече от едно място в метрото или се хранят във вагона. Не се знае дали това предложение е прието.

В Шандун хората направо се сортират според техния рейтинг. Отличниците, които вършат доброволна работа в почивните си дни, кръводарителите и т.н., плащат комуналните услуги при по-ниски цени и имат право на безплатни медицински прегледи. Те се включват в списъците с хората, с които китайците трябва да се гордеят.

Всички китайци могат по всяко време да проверяват своя социален рейтинг онлайн с помощта на специално приложение.

А в провинция Хъбей направиха нещо друго: малка програма за WeChat показва в радиус от 500 метра около потребителя хората, които са включени във финансовия черен списък. Изданиено Xinhua съобщи, че в съседната провинция са отишли още по-далече и са добавили и звуково предупреждение, когато някой се опитва да позвъни на човек от този списък. Съобщението е следното:

‘Здравейте, Народният съд на окръг Пуан ви предупреждава, че човекът, телефонният номер на който сте набрали, в включен в списъка на дискредитираните лица. Бъдете внимателни, когато разговаряте с него’.

Как работи тази система

Китайската система за социален рейтинг има за цел да стимулира хората и компаниите да бъдат добросъвестни. За лошо поведение се прилага ‘пръчка’, а за добро – ‘морков’. При това пръчките и морковите могат да се променят в зависимост от решенията на местните и окръжните власти.

Доброто поведение се поощрява – така например, едно от най-разпространените поощрения е освобождаване от необходимостта да се плаща задължителен депозит при наемане на помещение, както и и оказване на приоритетна медицинска помощ.

През 2019 година европейската търговска палата направи оценка на китайската система за социален рейтинг и представи отчет. Според тази информация, механизмът за възнаграждение на предприятията и юридическите лица изостава в сравнение с механизма на санкциите. Това съвсем не са само глоби. Една компания може да влезе в черния списък, ако твърде често има инспекции и ревизии, след което да последва ограничаване на начина за използване на земята и при издаването на инвестиционни разрешения. При допълнителни нарушения тези компании спират да получават субсидии и не могат да се възползват пот данъчните отстъпки на страната. Освен това, те могат публично да бъдат обявени за неблагонадеждни. Това се отнася и за обикновените хора с негативен рейтинг.

В списъка с неблагонадеждните могат да се окажат и местните органи на управление. Те са длъжни да предоставят информация за състоянието на своите финанси в централизираната система за социален рейтинг. Ако не успеят навреме да платят на изпълнителите или, още по-лошо, подправят финансовите данни, то те се включват в списъка с лошите компании. В този случай ръководството и някои служители на тези компании губят правото си да купуват билети за самолети, влакове и параходи от висок клас и могат да използват единствено икономичния клас. Те не могат да плащат големи сметки в хотелите, да правят ремонти на своята недвижима собственост и т.н. Тоест, тази система контролира не само благонадеждността на китайските граждани, но и държавните чиновници, които неефективно си вършат работата, не разбират от материята и пречат на работния процес.

Възможно е излизане от черните списъци. За тази цел е необходимо за определен срок от време да се поддържа добра кредитна история и разбира се, да се изплатят всички кредити и дългове или най-малкото да се наваксат закъсненията по вноските. Но това се отнася само за незначителните провинения. При сериозните нарушения това няма как да стане.

Претенциите към китайската система за социален рейтинг

Централизираната китайска система за социален рейтинг е много критикувана и сравнявана с романа ‘1984’ на Дордж Оруел. Аналогията е съвсем ясна – държавата въвежда регулаторни мерки за всеки аспект от живота и поведението на своите граждани, като внедрява система за тяхното масово наблюдение и съответно, санкции.

Според документа China Internet Report 2019, в базата данни на китайската система за социален рейтинг има записи за 1,02 милиарда жители и за 28 милиона компании. Макар и в ограничен режим, тази система вече работи. Преди около една година се появи информация за 20,5 милиона анулирани самолетни билети и 5,7 билета за скоростните влакове. Те са били закупени от хора, които имат дългове или са уличени в неблагонадеждно поведение. Тогава бе съобщено, че 13,7 милиона души в Китай се считат за неблагонадеждни. Те са прехвърлени към публичните бази данни, за да може всеки да ги гледа.

Има претенции към информационната безопасност на тази база данни и съпътстващите я други бази данни. Едно изтичане на данни от тях може да има много сериозни последствия, понеже това е изключително чувствителна информация. Задават се въпроси и от морален и етичен характер – към самата тактика на общественото порицаване и към самите санкции.

Освен това, някои записи в тази огромна база данни могат да са непълни. Професорът по финанси и право от Университета Цинхуа Ляо Ли счита, че само половината от този милиард китайски жители, включени в тази база данни,  имат пълна социална и кредитна история. А това означава, че към днешен ден китайският социален рейтинг не е съвсем достоверен.

Включването на различни компании в списъка с неблагонадеждните може да се използва и като елемент в търговските войни. Европейската търговска палата подчерта, че в черния списък могат да бъдат включени освен всички други, и компании, които създават заплаха за националната безопасност на страната или вредят на обществените интереси, нарушават законните права и интереси на клиентите. Тази формулировка е доста размита и по принцип може да се приложи и към чуждестранните компании, които се конкурират с китайските фирми ма местния пазар.


Китайската система за социален рейтинг си има привърженици, които считат, че тя не позволява съществуването на хора, които не искат нито да работят, нито да учат – маргинали, които не желаят да се усъвършенстват и да помагат на обществото. Но минусите на една подобна система явно са повече.

Миналата година в социалните мрежи се появи информация, че в Руската Федерация се разработва компютърна система за социален рейтинг по аналогия със системата, която вече работи в редица китайски региони. Данните за огромната база данни ще се вземат от различната публична информация – социални мрежи, публикации в медиите, обяви за продажби на стоки, отзиви за конкретния човек, форумите, сайтовете и т.н. Системата ще бъде допълнена и с базите данни за нарушенията на закона – допуснати ПТП, арести, контактуване с арестувани, административни нарушения, списъци с банкови длъжници и други подобни. Според думите на разработчиците, засега тази система няма да се използва за съставяне на политическия рейтинг на руснаците, но ще бъде особено полезна за банките, застрахователните организации, учебните заведения, наемателите и други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

42 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини