През последните няколко дни известност придоби една история, която беше заровена надълбоко в ноемврийските доклади на Facebook за операциите на компанията спрямо координирани кампании за дезинформация и фалшиви новини. Става въпрос за една международна интрига, свързана с една от най-горещите теми на дневен ред в момента, а именно коронавирусът. Драмата е толкова динамична, че силно изглежда като сюжет от някоя продукция на Netflix.

На 24 юли швейцарски блогър на име Уилсън Едуардс заяви във Facebook и Twitter, че САЩ оказва натиск върху учени от Световната здравна организация, която изучават произхода на COVID-19.

Твърденията му бързо се разпространиха в социалните мрежи, както e обичайно да се случва, когато на повърхността изплуват подобни твърдения и в рамките на една седмица Global Times и People’s Daily, две държавни китайски медии, осъдиха твърденията на Уилсън Едуардс като „заплашване“ от страна на САЩ. Улисън Едуардс е създал своя акаунт във Facebook точно два дни, след като Китай отказа да даде достъп на експертите по разследване на вируса от СЗО, които трябваше да осъществят на местно ниво втората фаза от своето проучване на произхода на вируса.

Познахте ли какъв е обратът на този сюжет в развитие? Оказа се, че според швейцарското посолство в Пекин, няма швейцарски гражданин с името Уилсън Едуардс. Ако съществува, бихме искали да се срещнем с него! Но е по-вероятно това да е фалшива новина и ние призоваваме китайската преса и фабриките на страната за фалшиви новини да премахнат тази подвеждащи публикации“, публикува в Twitter посолството на Швейцария на 10 август.

Facebook в последствие проведе разследване и премахна акаунта на Уилсън Едуардс още в същия ден, в който швейцарското правителство написа този пост. Бен Нимо, ръководител на глобалния отдел за IO заплахи във Facebook, пише, че акаунтът на Уилсън Едуардс е част от кампания за дезинформация, която произхожда от Китай.

„По същество тази кампания беше фокусирана около измислянето на една фалшива личност“. Разследването на Meta e установило, че почти всички факти около историята за Уилсън Едуардс е неавтентично – „тук си имаме работа с една многостранна, но до голяма степен и за щастие неуспешна операция за масово влияние върху мнението и убежденията на хората за глобалните процеси около коронавируса“, като в тази кампания не е имало само един, а стотици фалшиви акаунти, просто този на Уилсън е в центъра на нещата. Освен него, в цялата тази кампания е имало и стотици автентични акаунти, които са принадлежали на китайски държавни служители, като тяхната роля е била в това да дадат тласък на цялата тази история и да спомогнат за бързото ѝ разпространение по целия свят.

В действителност има и една шепа автентични акаунти, които не са замесени с организаторите на тази дезинформационна кампания, като в този случай става въпрос за хора, които са били склонни да повярват в тази фалшива история и да спомогнат за нейното разпространение, тъй като са разполагали с голямо количество енергия, която да отведат някъде и това „някъде“ изглежда е било насочено към коронавируса. В основата на цялата кампания са били замесени 524 акаунта във Facebook, 20 страници, четири групи и 86 акаунта в Instagram, които компанията е премахнала като част от разследването си. Измамниците похарчили почти $5000 за реклами във Facebook и Instagram като част от кампанията и  са използвали VPN, за да прикрият произхода на акаунтите.

“Тази кампания напълно кореспондира с това, което наблюдаваме през последните четири години, по отношение на операциите за влияние и насочване на общественото внимание – досега обаче не сме виждали толкова популярна IO кампания, изградена върху изцяло фалшиви акаунти и фалшива информация. За разлика от ситуации, при които има манипулиране на действителна информация и има някакъв процент на истина в разказваната история, този път можем да наблюдаваме една кампания, която доста успешно имитира и симулира действителни събития, факти и информация, които обаче никога не са се случвали и по никакъв начин не почиват върху реалността.“, казва Нимо.

Клъстерът от фалшиви акаунти, които са били посветени на тази манипулационна кампания и премахнати от Meta, е бил свързан и подпомаган и от компанията на информационна сигурност Silence, която е базирана в Китай. Смята се, че до момента същите лица са правили и други подобни масирани опити за оказване на влияние, които обаче са били далеч по-малки, не са засягали толкова чувствителни теми и не са имали такъв успех.

Това със сигурност не е най-вълнуващата история за фалшиви новини, дезинформационни кампании и спонсорирани от правителствата манипулации, които можем да ви разкажем. Но е изключително актуална история, а бързата ѝ развръзка ни успокоява, че в днешния глобален свят е трудно някой да пропагандира фикции за дълго и да не бъде опроверган и разобличен безспорно.

Опитът на китайското правителство да даде тласък на такава дезинформационна кампания не представлява никаква изненада, тъй като информационната битка около коронавируса беше толкова силен конфликт, когато тази пандемия избухна и всеки търсеше виновния и отговорния за нея. И ако към момента гнева, енергията и любопитството около това кой е причинил COVID са се оталожили до голяма степен и не стоят толкова на дневен ред, то не можем да кажем, че темата е напълно затворена. Но можем да сме една идея по-уверени, че ще е трудно на отделни организации да изкривят мнението ни и да ни манипулират.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари