fbpx
-3.2 C
София

Как Китай използва лицевото разпознаване, за да контролира поведението на хората?

Най-четени

Привържениците на технологията за лицево разпознаване в САЩ често спорят, че технологията за наблюдение е средство за справяне с най-големите заплахи като  насилието, терористичните актове и трафика на хора. И макар че все още тази технология често се използва за залавяне на дребни престъпления като кражба на стоки на стойност от 12 долара или продажба на наркотици на стойност 50 долара, използването ѝ в САЩ все още изглежда посредствено в сравнение с широко разпространеното лицево разпознаване в Китай.

Китайската система за лицево разпознаване регистрира почти всеки един гражданин в страната с помощта на огромна мрежа от камери разпространени из цялата страна. Изтичане на база данни през 2019 г. ни дава представа колко широко разпространени са инструментите за наблюдение на Китай – повече от 6,8 милиона записа за един ден, направени от камери, разположени около хотели, паркове, туристически места, джамии и други.

Китайското правителство е обвинено, че използва лицево разпознаване, за да извършва зверства срещу уйгурските мюсюлмани, разчитайки на технологията за изпълняване на „най-голямото масово избиване на малцинствено население в света днес“.

„Китай използва лицево разпознаване, за да профилира уйгурите, класифицирайки ги въз основа на етническата им принадлежност и ги отделя за проследяване, малтретиране и задържане“, заявява двупартийна група от 17 сенатори в писмо до държавния секретар Майк Помпео от 11 март.“ „И тези технологии са внедрени в услуга на дистопична визия за управление на технологиите, която влошава икономическите ползи от интернет при липса на политическа свобода и разглежда технологичните компании като инструменти на държавната власт.“

Китайските служители са използвали инструменти за наблюдение, за да опозорят публично хората, които носят пижами на обществени места, наричайки това „нецивилизовано поведение“.

Наказанието за тези незначителни престъпления е по усмотрение, съобщават експерти по надзора. Заплахата от публично унижение с помощта на лицевото разпознаване помага на китайските служители да насочат над 1 млрд. души към това, което смятат за приемливо поведение, от това, което обличат, до това как пресичат улицата.

„Идеята е властите да се опитат масово да въведат цялостен надзор и поведенчески инженеринг“, заяви Мая Уанг, старши изследовател на Китай в Human Rights Watch. „Авторитетите искат да създадат еднотипно общество, което би било много лесна задача за тях.“

Поведенчески регулатор

Идеята, че технологията за лицево разпознаване в Китай автоматично ще постави Вашето име и снимка на билборд, за да Ви злепостави и ще Ви изпрати лично послание, което внушава страх у хората да се държат по определен начин, казва Уанг.

Технологиите често са имали тази способност да влияят на поведението, дори извън Китай.

Поведенческото инженерство е концепция за комбиниране на технологиите и психологията, за да подтикне хората да действат по определен начин и е нещо, което виждаме всеки ден. Това е очевидно част от „тъмните модели“, които подлъгват хората да се откажат от личните си данни, например.

Но има ключова разлика в начина, по който се оказва влияние върху поведението на хората в САЩ в сравнение с този в Китай и неговата технология за лицево разпознаване.

„Това се осъществява по търговски начин в САЩ, докато в Китай това е държавно усилие“, казва Уанг. „Динамиката е различна, начинът, по който се оказва влияние върху поведението също е различен, но има поразителни прилики.“

В САЩ поведенческият контрол може да се извърши чрез събиране на данни за хората и добавяне или изключване на съдържание за тях въз основа на предсказани черти на личността.

Скандалът на Facebook през 2018 г. с Cambridge Analytica произтича от факта, че вече несъществуващата фирма за анализиране на данни във Великобритания използвала данните на милиони хора, за да им показва реклама, която ще ги накара да гласуват по определен начин.

Усилията на Русия за намеса в изборите през 2016 г. били свързани с използването на Facebook за създаване на сепаративни групи и сценични събития. Тези постове са били насочени например към полицейски групи или конкретно към испански говорители.

Макар че този тип поведенчески контрол е насочен най-вече към продажбата на продукти и печалбите, натискът на Китай е по-скоро за внушаване на страх и контрол върху населението на страната – и лицевото разпознаване играе ключова роля за това.

„Идеята е да накарат обществото да се чувства непрекъснато наблюдавано“, заявява Джейк Лаперрук, старши съветник в проекта за конституцията. „Изглежда, че се опитват да накарат хората да си мислят, че ги наблюдават непрекъснато – ако някога правиш нещо, което да ни разгневи, ще намерят начин да те злепоставят.“

Репутацията на Китай

В Китай никой не е в застрахован от злоупотребите свързани с лицевото разпознаване.

Камерите, поставени на кръстовища с цел идентифициране и публикуване на снимки на случайни минувачи, са нещо обичайно, а доклад от Abacus през май 2019 г. показва снимки на деца, които се появяват на дигитален билборд. Местната пътна полиция заявява, че „към децата трябва да се отнасят по същия начин както към възрастните“.

Китайски бизнес парк също разчита на лицевото разпознаване, за да попречи на хората да вземат прекалено много тоалетна хартия, сканирайки лицата им, преди да докоснат ролките.

„Това е една система, в която всичко се следи, независимо колко незначително е“, заявява водачът на Конституционния проект. „Всякакъв вид престъпление се отнася до този вид технологии.“

И докато в САЩ лицевото разпознаване преминава през елиминиране на расовите  пристрастия и загриженост за правата на човека, в Китай доставчиците на технологията за наблюдение се гордеят със способностите си да разделят хората от различните етноси.

Миналият ноември IPVM открила, че китайската компания за наблюдение Hikvision предлага на пазара камери, които могат автоматично да идентифицират уйгурските мюсюлмани с помощта на технологията за лицево разпознаване.

В САЩ има въздействие върху лицевото разпознаване, тъй като изследователите са в състояние да разкрият своите опасения относно расовите пристрастия на технологията, но в Китай няма подобен контрол, съобщават изследователите.

„Американците могат да говорят за расови неравенства без страх“, казва Уанг Хюман Райтс Уоч. „Това изразяване обаче е немислимо в Китай. Няма отворено пространство, онлайн и офлайн, където да се обсъждат расови пристрастия и преследване на малцинствата в Китай.“

Влиянието на следенето

Китайският модел на лицево разпознаване, от потискащото наблюдение на уйгурските мюсюлмани до ежедневното следене за хулигански прояви на население от 1,4 милиарда души, също предизвиква безпокойство за международната общност, заявяват американските депутати.

Миналият септември Фондът на Карнеги за международен мир установил, че Китай е основен доставчик на системи за наблюдение чрез изкуствен интелект (AI), предоставяйки технологията на 63 държави. Следващият доставчик на системата за наблюдение чрез AI е японската NEC Corporation, която е продала система за разпознаване на лица на 14 страни.

През април Ройтерс съобщи, че Amazon купува камери от Dahua, китайска компания за наблюдение, която е в черния списък на САЩ заради твърденията, че помага на Китай да задържа и наблюдава уйгурските мюсюлмани.

Сделката на стойност 10 милиона долара е била за 1500 камери, с които да се следи разпространението на COVID-19, според доклада.

В писмото на сенаторите от 11 март САЩ повдигнали въпроси относно влиянието на Китай върху това как трябва да се използва лицевото разпознаване, тъй като страната е водещият износител на технологията.

Уанг отбеляза, че макар разпознаването на лица често да е допълнителен продукт сред номенклатурата на  американските технологични гиганти, като Amazon’s Rekogservation или Microsoft, в Китай има множество компании, които вече доминират в индустрията. Приемането на технологията за наблюдение от страна на държавата, позволява на доставчиците на системи за разпознаване на лица да продължат напред с технологията, дори и за най-тривиалните приложения.

С това ниво на влияние има опасения, че моделът за лицево разпознаване на Китай – широко разпространена мрежа, предназначена за обществено осмиване и контрол, може да се разпространи и в други страни по света.

„За съжаление Китай изразява готовност да използва органи за установяване на правила по извратен начин, за да нормализира глобалните мнения относно технологията за наблюдение“, заявяват от групата на законодателите. „Чрез оформяне на дебата за законното използване на изкуствения интелект и лицевото разпознаване, Китай може да разшири възможностите за страните, особено тези в развиващия се свят, да използват китайската технология за наблюдение.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини