fbpx
10 C
София

Как Китай иска да създаде собствен интернет?

Най-четени

Китай иска да създаде изцяло собствен нов интернет – и може би това, което страната има предвид, ще ви хареса. Планът на Китай е да създаде достатъчно бърза мрежа, която ще осигури ресурс и капацитет за възпроизвеждане на живи холограми във видео чат. В същото време, страната иска мрежата ѝ да бъде и достатъчно сигурна, така че да блокира flood атаките от данни, както и достатъчно гъвкава за лесно приспособяване към широколентовата мрежа от спътници на Илън Мъск Starlink и достатъчно отзивчива, за да даде възможност за развитие на самоуправляващите се автомобили и управлението на автомобили от разстояние.

Но има голям проблем с тази концепция, наречена New IP. Зад идеята застават Huawei и още три други телекомуникационни гиганта, но идеята е обременена с твърде много политически натиск, което означава, че шансовете ѝ за успех не са особено високи.

Какво представлява?

Накратко, идеята на китайското правителство е да създаде собствен интернет. При него, цялата инфраструктура ще се избира и закупува с одобрението на правителството от избрани производители, всички абонати ще бъдат присъединявани към мрежата след предоставяне на лични данни и съгласяване с политика за поверителност, която разрешава на управляващите мрежата органи да проследяват целия трафик по всяко едно време. Освен това, съдържанието в New IP ще бъде изцяло под зоркия контрол на комунистическата партия. Целта е New IP да бъде въведена основно в Китай, както и в други страни, в които режимите все още са комунистически, както и в държави, които са бивши и неформални настоящи сателити на комунистическата империя.

New IP ще представлява мрежа, при която както развитието ѝ, така и нейното функциониране, ще бъдат централизирано управлявани от държавите и техните регулатори и телекомуникационните компании, под нарежданията на правителството. Чрез New IP ще бъде по-лесно да бъдат заглушавани политическите дисиденти и всички други несъгласни с режима. Технологиите за защита от злоупотреби, които са предвидени да бъдат заложени в New IP също биха нарушили неприкосновеността на личния живот и свободата на словото. И накрая, New IP би затруднил интегрирането на мрежови иновации поради централизираното си управление, както и добавянето на нова мрежова инфраструктура без осигуряване на разрешение от правителството, твърдят критиците на проекта, които влагат усилията си за подобряване на съществуващите интернет технологии.

„Какъв е проблемът на китайците в съвременния технологичен свят? Проблемът е, че не го контролират. Те искат да контролират интернет. Това, което задвижва тази концепция е политика, а не нови технологии“, каза Джеймс Люис, директор на Програмата за технологична политика в Центъра за Стратегически и международни изследвания във Вашингтон, окръг Колумбия в интервю пред журналисти от популярния технологичен портал CNET.

Китай на власт

На риск е бъдещето на една от най-важните технологии, които хората някога са измисляли. Интернет се оказа изключително адаптивен, прераствайки от финансиран от правителството американски научен проект в световно обхващаща система за комуникации, търговия и развлечения. За концепцията New IP се заговори за първи път на конференцията WTSA-20 през ноември.

Китай може да повлияе глобалната интернет мрежа дори и без New IP, като разпространи сегашните си технологии и практики. Някои наблюдатели, включително и бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, се опасява от „сплинтернет“, при който днешната глобална мрежа може да бъде фрагментирана на взаимно несъвместими национални мрежи.

В САЩ администрацията на Тръмп не е реагирала до този момент на концепцията New IP. Но навярно отговорът няма да се забави особено дълго, предвид усложнените обстоятелства между САЩ и Китай, дори в технологичен аспект. Колкото и усилия да влага Тръмп, никак не е лесно да се подкопае китайското икономическо влияние и да се противодейства на усилията на Китай да води в развитието на технологии като 5G мобилни мрежи и изкуствен интелект. В реч в четвъртък генералният прокурор Уилям Бар заяви, че според него, Китай планира „да доминира в световната цифрова инфраструктура“.

Как експертите посрещнаха New IP?

Предложението за създаване на New IP се появи на заседание през 2019 г. на Международния съюз по далекосъобщения, агенция на ООН, където страните поставиха и разгледаха настоящите изчислителни и комуникационни въпроси и проблеми. Поддръжниците на предложението са китайският производител на мрежово оборудване Huawei – компанията, чиито продукти правителството на САЩ се опитва да забрани по целия свят, заедно с американската изследователска група на Huawei, Futurewei Technologies, Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай и правителството на Китай, както и три основни телекомуникационни компании в страната: China Mobile, China Unicom и China Telecom.

В една презентация Huawei каза, че New IP ще предложи по-високи скорости за трансфер на данни и по-кратки закъснения в комуникацията от преобладаващия днешен интернет стандарт TCP / IP. Това означава създаване на нов протокол за контрол на предаването, който гарантира пристигането на мрежовите данни по местоназначението им, както и нов Интернет протокол, който урежда как данните се разделят на пакети и независимо се пренасочват до крайната дестинация.

Защо Китай търси алтернативи?

TCP / IP протокола продължава да се развива непрекъснато. Един пример е проектът Google QUIC, който ускорява създаването на мрежи и който вече е част от индустриалния Internet Engineering Task Force – ключова организация, която очертава бъдещето на интернет.

Презентацията на Futurewei изисква еволюцията да се състои в групата на ITU за New IP и предлага да се присъединят „IETFers“. Ако това стане, ще доведе до нови усилия срещу контролираните от правителството действия, както и ще отслаби действащия вече процес.

Huawei също обеща големи ползи за бизнеса от New IP, ако бъде реализиран.  „New Ip ще насърчи трилиони щатски долари инвестиции и бизнес стойност на новите индустрии“, се казва в представянето на концепцията.

От Huawei не са отговорили на искането за коментар, отправено от журналистите на CNET.

Официалното предложение и документацията около проекта за New IP не са достъпни публично, но части от тях са публикувани в The Financial Times, където изглежда се предполага, че ITU ще трябва да „поеме отговорността за проектирането на бъдещата мрежа отгоре до долу.“

Този централизиран подход, при който правителството и регулаторните органи имат ролята да решават изграждането, поддръжката и функционирането на мрежата, е в пълно противоречие със съвременния модел на космополитния и либерален интернет, при който различни до голяма степен самоназначени органи, компании, хора и асоциации разработват свободно интернет технологии чрез редица групи стандарти, които непрекъснато подобряват преживяването на потребителите в глобалната мрежа и увеличават нейните възможности. Всичко това изглежда като задушаваща правителствена машинация от страната на управляващата партия в Китай, която стана ясна на проведената конференция под патронажа на ООН.

Противоречията и споровете, които биха възникнали при такъв подход, са ясни. Например, IETF предпочита софтуер, който действително работи с всички теоретични предложения и взима решения при постигане на консенсус между всички участници в консорциумите за изграждането на интернет мрежите.

„IETF е достъпен за всеки, който се интересува и иска да се присъедини към развитието на глобалната мрежа.“, казва в имейл Андрю Съливан, президент на интернет обществото с нестопанска цел, което работи за подобряване на интернет и поддържането на свободата в него. „Хората всъщност се нуждаят от изграждането и подобряване на мрежите и системите, където не всички имат достъп до глобалната мрежа. Моделът на либералния интернет е много по-вероятно да отговори на нуждите на хората по целия свят, отколкото мрежа, която работи под командването на определени правителства.“

Интернет обществото заклейми проекта New IP в документ още през месец април, като заключи, че този проект дублира работата, която вече е в ход. Обществото също така е притеснено, че задължителното удостоверяване на самоличността на потребителите в New IP мрежата, макар и полезно за предимствата на сигурността и при проследяването на атаки, също противоречи на отвореността на глобалната мрежа.

Сред другите критици на New IP проекта се нареждат Европейската комисия на ЕС, IETF и RIPE, регистър, който се занимава с интернет адресите в Европа. RIPE предупреди, че New IP ще позволи на централните власти да блокират по-лесно данните от определен източник. Само по себе си, това означава пълно убийство на свободата на словото и либералните ценности. И ЕК заяви, че „защитава визията за единен, отворен, неутрален, безплатен и нефрагментиран интернет, подкрепящ иновациите, без да е необходимо разрешение от някого за въвеждането им, поверителност и овластяване на потребителите, както и защита на всички основни права“.

New IP – несъвместим с днешния интернет

На практика ще бъде трудно са се убедят безброй мрежови оператори по целия свят да приемат технология, несъвместима с днешния интернет. Привържениците на New IP твърдят, че той ще осигури по-голям ресурс и капацитет за мрежовите комуникации в отделни фрагментирани части от мрежата, но пропастта между днешния интернет и несъвместимия с него New IP интернет би направила мрежовите комуникации по-трудни и по-скъпи. А правителствения контрол, който не е никак добре приет в частния сектор, води до непреодолими несъвместимости.

Видео чат, който може да възпроизвежда холограми, за какъвто говорят привържениците на проекта, днес все още не съществува. Когато един ден се появи обаче, наистина за него ще бъдем необходим огромен мрежов капацитет, съчетан с ниски закъснения в комуникацията. Това са предизвикателства, с които Китай вярва, че техния New IP интернет може да се справи, а съществуващата интернет технология не може. Дали това е вярно или не обаче, ще разберем единствено като оставим частните компании и космополитните мултидържавни регулатори на съвременните интернет мрежи и стандарти да продължат с дейността си. А това няма как да се случи, ако следваме централизираните принципи, които Китай опитва да наложи и в интернет.

На практика, технологичните правомощия на САЩ имат известна сила за налагане на вето върху New IP, заяви анализаторът Алекс Смит.

„Силата се крие в големите технологични компании“, казва Смит. „Ако Amazon, Facebook и Google искат да се движат в определена посока, с подкрепата на производители на инфраструктура като Cisco, те ще се движат в нея, без значение какви са амбициите на централизираните власти.“

От друга страна, Китай също има частни компании, които имат своето влияние и могат да съдействат за разпространението на New IP. Такова предприятие например е Alibaba, за чиято позиция по отношение на New IP, все още не сме наясно. Проблемът обаче е, че за добро или зло, тези компании не са се разпространили толкова добре отвъд родните им страни и нямат чак такова световно влияние.

Освен това, Китай е достатъчно голяма държава и разполага с достатъчно страни привърженици, които могат да изиграят ролята на тяхна опора във всяка амбиция да се направи нова управлявана от комунистическата партия интернет мрежа.

Как Китай вижда интернет?

Всъщност, ако трябва да сме честни, Китай вече има различен интернет от този, който повечето потребителите по света в момента използват.

Макар и мрежата да е децентрализирана още от най-ранните си дни, често решенията на частните компании, които създават онлайн ресурси за китайското интернет пространство, са повлияни от тези на правителството.

Освен това, в Китай трафикът е много по-следен и централизирано управляван, като там преобладава йерархичното господство на трите големи телекомуникационни компании – China Mobile, China Unicom и China Telecom, казва старшия директор на интернет обществото Андрей Робачевски. „Това е много статичен начин на машрутизиране, който не дава мащабируемост и гъвкавост на интернет“, допълва той.

Китай също използва своята Велика защитна стена (Great Firewall), за да блокира достъпа на местните жители до сайтове като Google, Facebook и Twitter – китайците използват собствена търсачка и социална мрежа, а от компаниите, на които е разрешено да оперират, се изисква да съхраняват данните на в центрове на територията на страната.

Citizen Lab, изследователска група от Университета в Торонто, която изучава онлайн сигурността и правата, откри пример за това как Китай контролира тоталитарно местната интернет мрежа. Изследователите са установили, че Китай тихомълком наблюдава некитайски потребители на услугата на съобщения WeChat и маркира съобщения и статуси с политически чувствителни изображения и послания, както и разполагат с черен списък с такива изображения, които след това цензурира и прави невъзможно разпращането им между потребителите.

Голяма част от страните по света не харесват китайския интернет подход. Но дори и New IP да не стане реалност, страната все още ще има голямо влияние и контрол над местните интернет ресурси. Китайските технологични компании доставят интернет инфраструктура предимно на държави с авторитарни правителства, които подкрепят „дигиталния суверенитет“ – идеята, че дадена държава трябва да може сама да определя своите онлайн политики.

„Китай прави експанзия и участва в изграждането на много интернет мрежи в държави в Африка. Те с радост ще отговорят на всички изисквания за дигитален суверенитет, които партията изисква, включително локално съхранение на данните, постоянно наблюдение и контрол“

New IP би бил драматично разкъсване на либералната и свободна същност на днешния интернет, което е част от причината да се изправи пред толкова трудности и предизвикателства при спечелването на съюзници и поддръжници. Реалната опасност, която представлява обаче, е да не доведе до разделянето на собствените интернет мрежи на много приближени до Китай държави от глобалната мрежа. Ако това се случи, би могло да причини големи проблеми с несъвместимостта на New IP и глобалния интернет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини