fbpx
5.3 C
София

Как коронавируса превърна политиците в инфлуенсъри?

Най-четени

В сряда американският конгресмен Мел Гагарин се показва пред обществото без риза – осветен от вечерните блещукания на свещи, във ваната си, четейки хорър роман, докато в същото време се беше пуснал в Instagram Live.

Четенето на книги във ваната вечер се превърна в редовен акцент от изборната кампания на Гагарин, дори аудиторията на излъчванията му на живо да е съставена от едва десетина души, сред които да има дори други негови конкуренти със собствени кампании. В края на 20-минутното си четене, конгресменът отпива глътка вино и тихо духва свещите, преди да потъне блажено в сън.

„Не знам дали това има някакво значение за хората, но все пак той не спира да го прави“, каза в интервю Карина Селин, комуникационен директор на кампанията на Гагарин.

Преди удара на коронавируса, екипът на Гагарин планираше да проведе традиционна кампания в шести квартал на Ню Йорк: с чукане по вратите и ръкуване с познати и непознати по време на обществени мероприятия. Но извънредната ситуация с коронавируса накара Гагарин да проведе кампанията си изцяло онлайн. Агентите на кампанията са провели множество виртуални срещи с различни избирателни райони, промотирайки политическата фигура на Гагарин. Неговите служители непрекъснато поддържат комуникация с много кметства и избиратели онлайн и страниците в социалните мрежи на Гагарин са по-активни от всякога.

„Много политици в момента експериментират с рекламните си кампании, за да видят какво работи и на база това, което, мислят, че работи. Повечето от дългогодишно използваните инструменти за разпространение на политическите кампании на конгресмените в момента няма как да бъдат използвани – не можем да наемем почасово хора, които да разнасят диплянки по улиците, както винаги досега сме правили. И именно тези времена са и отлични възможности за откриване на нови способи за провеждане на кампаниите.“, казва Салин.

Няма учебник за провеждане на напълно дигитална политическа кампания и кандидати като Гагарин трябваше да импровизират. Преди удара на пандемията политикът провеждаше прогресивна кампания в стил Александрия Окасио – Кортес, с цел да свали репутацията на конкурента си Грейс Менг, демократ, който през последните шест години е служил в Камарата на представителите на Ню Йоркт.

Сега Zoom конференциите са се превърнали във въжени линии на политическите кампании, а Instagram Live потоците са се превърнали в гореща платформа за добиване на репутация на знаменитости и всички други рекламни лица, познати ни като инфлуенсъри.

Facebook и Twitter вече са трибуни, на които кандидатите да могат обсъждат политически позиции и освен да изразяват своите позиции по обществените проблеми. Освен това, допълнителна тяхна мисия сега е увеличаване на онлайн аудиторията – последователите в Instagram и Twitter и харесванията на страниците във Facebook, които си набавят с инструменти, които използват инфлуенсърите, за да съберат възможно най-много внимание и заинтересована група.

В меморандум миналия месец Комитетът за демократична конгресна кампания призова кандидатите за изборите да следват примера и да провеждат онлайн „възможно най-много дейности“, като предлагат те да градските кампании в големи зали с излъчвания на живо и да провеждат по-важните си PR кампании дистанционно.

Според Елизабет Спиърс, ветеран в сферата на дигиталните медии, която сега ръководи агенция за политически консултации, наречена The Insurrection, коронавирусната пандемия от всички сектори на рекламата, най-много се отразява на политическите кампании.

„Ако имате кампания, която вече е силно зависима от дигиталните медии и те са основно средство за комуникация с електората на този етап, то може да се окаже доста трудно да намерят нови подходи, тъй като обикновено вече са извлекли максимума. В такива моменти, най-добрият им ход е да преразгледат всичко, което са направили и планирали до момента“, каза Спиърс. „Но ако политическата ви кампания няма силно дигитално присъствие, то тогава може да бъде доста лесно да се открият много нови възможности за разширяване на влиянието онлайн.“ Кандидатите, които са умели в социалните медии, могат прехвърлят своите кампании през интернет. Но при всички положение невъзможността за провеждане на конвенционалните кампании „на доверието“, както наричат кампаниите на политиците в САЩ, ще се отрази не само върху политическата картина на страната, но и върху избирателната активност – до голяма степен, това ще бъде породено от коронавируса, а не само и единствено от нарушените кампании, но и липсата на връзка с политическите фигури ще изиграе своята роля в намаляването на общия интерес на американските граждани да гласуват тази година.

Когато коронавирусната пандемията избухна, сенаторът Бърни Сандърс беше изправен пред трудна битка по свалянето на вече бившия вицепрезидент Джо Байдън и оспорване на партийното учреждение – борба, която неговите привърженици с нетърпение искаха да предприемат, без значение какво би им струвала и в колко труден момент я поведоха. Сандърс приключи кампанията си на 8 април, като заяви, че продължаването на състезанието „би попречило на важната работа, която се изисква от всички нас в този труден период“, визирайки още времето, преди САЩ да затегне мерките поради големия си брой заразени с COVID-19.

Анализите показват, че най-успешни са политиците, които до момента вече са провели дигитална кампания под една или друга форма, дори и с инфлуенсърски методи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини