Епидемията от коронавируса в света промени цялата индустрия и моделите на поведение за компаниите и потребителите. Payoneer, международната платформа за онлайн разплащания, проведе проучване сред повече от 200 хиляди онлайн търговци от осем държави и състави традиционния отчет The Global Seller Index за глобалното състояние на e-commerce пазара с оглед въздействието на COVID-19. Ето някои от основните тенденции на ключовите пазари за електронна търговия в света: Китай, САЩ, Великобритания, Корея, Европа и Индия.

Китай

През 2020 г. Китай си върна статута на водеща държава в областта на международната онлайн-търговия. През първото тримесечие на тази година приходите от трансгранични търговци нараснаха с 25% на годишна база. Мнозина избегнаха големи загуби в продажбите поради пандемията, тъй като успяха да закупят стоки преди празника на китайската Нова година.

Основните проблеми засегнаха логистичната индустрия. За да преодолеят трудностите във веригата на доставките, много компании започнаха да използват услугите на търговски чартърни полети, въпреки високата цена. В началото на второто тримесечие се появиха индикации, че китайският e-commerce пазар започва да се възстановява.

САЩ и Великобритания

Онлайн търговците в САЩ и Обединеното кралство отбелязват 53% увеличение на годишните продажби през първото тримесечие на 2020 г. Отчита се още значително увеличение на продажбите след избухването на пандемията COVID-19, особено за продуктите, които се считат за най-необходими.

Корея

Корейската е-commerce индустрия през първото тримесечие на 2020 г. увеличи продажбите с 45% в сравнение със същия период на миналата година. Поради въздействието на пандемията, корейските търговци бяха принудени да се борят със строгия граничен контрол в Югоизточна Азия. Това доведе до 50% спад на продажбите в региона.

От второто тримесечие корейските онлайн-търговци се стремят да разширят бизнеса си чрез разработването на различни търговски платформи, надявайки се, че скоро ситуацията ще се подобри.

Европа

Според проучването броят на онлайн-търговците, в сравнение с миналата година, в Испания се е увеличил с 30%, във Франция – с 13%, в Италия – с 85%. През трудното първо тримесечие, търговците във Франция успяха да увеличат международните продажби с 12% на годишна база. Това вероятно се дължи на по-развитата екосистема за електронна търговия. От друга страна, пандемията оказа силно влияние върху търговците в Италия и Испания – продажбите им паднаха наполовина.

Като цяло експертите прогнозират не само възстановяването на европейската e-commerce индустрия, но и нейния просперитет.

Индия

През последните години международната онлайн търговия в Индия се развива непрекъснато, което се доказва и от повишението в продажбите с 8% през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Поради влиянието на коронавируса прогнозата за второто тримесечие и след това е по-малко оптимистична. Така изолацията на 1,3 милиарда души и сериозните прекъсвания във веригата на доставките доведоха до спиране на услугите на Amazon и Flipkart в Индия.

Глобални констатации

Много от e-commerce компаниите смятат, че пандемията в крайна сметка ще бъде от полза за техния бизнес. Експертите са уверени, че ако онлайн търговците успеят да открият „правилните продукти“, от които хората се нуждаят по време на карантината и които ще им трябват в бъдеще, след COVID-19, продажбите в електронната търговия ще бъдат по-високи, отколкото преди коронавируса.

През второто тримесечие се появиха признаци, че индустрията се възстановява във всички анализирани страни, с изключение на Индия, където прекъсванията във веригата на доставките се оказаха трудни за преодоляване за местния бизнес.

Освен това експертите прогнозират ускоряването на дигитализацията и твърдят с увереност, че в бъдеще успех ще има само онлайн търговецът, чийто бизнес ще бъде дигитализиран и оптимизиран максимално. А използването на високотехнологични решения за онлайн разплащания ще бъде важна част от успешния e-commerce бизнес.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
DedoMraz
DedoMraz
1 година

Защо се ползват руски слайдове с информация ? От СеСеСеРе идват предимно манипулирани данни ! Те просто не могат без да мамят и лъжат.

Демокрация и пазарно стопанство, правова държава
Демокрация и пазарно стопанство, правова държава
Отговор на  DedoMraz
1 година

Комунисти, сър!