Космическият център Кенеди име редица достойнства, най-главните от които са сравнително неголемите отклонения на орбитата на изток, където може без проблеми да бъдат пускани използваните бустери.

Но освен достойнства космическият център има и недостатъци. Флорида често се оказва на пътя на ураганите и сега предстои срещата с Ирма.

Районът, където се намира космическият център Кенеди (KSC), според статистиките, е подложен на средна опасност, понеже повечето урагани преминават южно от него.

По принцип архитектите са проектирали KSC готов да издържи въздействието на урагани до трета степен (вятър със скорост до 180 км/ч).

Таблицата по-горе показва VAB — Vehicle Assembly Building (сградите за вертикално сглобяване) OPF — Orbiter Processing Facility (хангарите за подготовка на ракетите за полет), LCC Launch Control Centre (центърът за управлението на полетите), а на долните редове е показана скоростта на вятъра като мили в час.

Това решение се оказа правилно, през 1992 година в южна Флорида се развилня ураганът Андрю с вятър над 254 км/ч. Космическият център имаше късмет, понеже се оказа по на север от района с най-много разрушения. Но оттогава всички нови постройки и космически площадки се изграждат устойчиви към урагани от 4-та степен със скорост от 200 до 254 км/ч. Именно според тези изисквания са построени стартовите установки на SpaceX.

В момента най-голямото безпокойство е около участъците със строителни работи. Това е платформата за новата ракета SLS и стартовия комплекс SLS 40. През месец октомври трябваше да започне подготовката на строящият се сега комплекс 39А, който ще послужи за първото изстрелване на Falcon Heavy. Ураганът може да наруши този график, а самата ракета е подготвена за бързо транспортиране.

Но вероятността това да се случи е вече съвсем малка, понеже Ирма се отклони на запад и няма да се приближи много до космическия център Кенеди.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за