Как лесно да си купя сам домейн

0
602

Да имаш собствен сайт в днешно време не е странно – и хора, и фирми създават своето представяне в интернет. И ако дизайнът на сайта може да се променя от време на време, поради нужда или за освежаване, то домейнът не може да се променя. Затова трябва да е добре обмислен, преди да се купи.

Какво е домейн?

Домейн е онази последователност от букви, която изписваме в адресното поле на браузъра, за да ни се зареди даден сайт. Например, за електронна поща от Google изписваме gmail.com, за проверка на прогнозата за времето – Weather.com и т.н.

Как да си избера домейн?

Изборът на име изглежда „фасулска работа“, но не винаги е така. Например, окончанията след точката са толкова многобройни, че човек може да се обърка. Освен познатите „.com”, “.net”, “.org” има и още няколко десетки други – европейския „.eu”, за блоговете – специализирания “.blog”, за информационните сайтове – „.info“, “.biz” за фирми, за електронните магазини – „.shop”, или пък „.art” за дейности в сферата на изкуството и още много други. Има и български домейн, „.bg”.

И за капак на това има и вариант за домейн на кирилица, като може дори разширението да е на кирилица, тоест „.бг“.

По-неприятното е, че почти по всички теми от живота вече има регистрирани разни домейни. Това значи, че за почти всяка свежа идея е много вероятно да се окаже, че желаният домейн… е вече зает.

Ето няколко базови правила при избора на име, които са общовалидни:

  • добре е името да е семпло и кратко – дължината е предпоставка за грешки при изписване, а и никой не обича да да помни дълги думи;
  • желателно е да е лесно – и за произнасяне, и за изписване;
  • хубаво е да е свързано с името или с марката;
  • препоръчително е да се избягват тиренца в името, макар че те понякога изглеждат като лесно решение за свързване на думи;
  • добре е да се избягват двойните букви.

Едно огромно улеснение за всички потребители, достъпно на българския пазар, е възможността за проверка за свободните домейни. Всички наши хостинг доставчици предлагат подобна проверка.

Например, ако искаме да регистрираме домейн за дейност, свързана с учене, и изберем популярната английска дума „learn”, много е вероятно домейни като „learn.com” или „learn.org” да са вече заети. Тогава може да искаме да направим проверка за свободните домейни в конфигурация с „learn”. Проверката се прави онлайн, автоматична е и показва не само заетите домейни, но и сродните такива, които са свободни – например „learn.art”, “learn.shop”, както и актуалните цени на свободните конфигурации.

А как да си купя домейн?

Всеки, който е успял да определи домейн-името за своя сайт, заслужава да бъде поздравен – преминал е най-трудната част от процеса. Оттам насетне закупуването на домейн е едно от най-лесните неща, които могат да се направят в интернет.

След като сме избрали най-подходящото име и сме се уверили, че е свободно, можем да извършим покупката на домейна с два-три клика. Достатъчно е да:

поръчаме своя домейн с бутона за заявка,

да добавим към него пакет хостинг – нещо, което неизбежно ще ни трябва за сайта, и

да платим, например чрез банкова карта или пък система за електронни разплащания.

Всяка стъпка автоматично води към следващата и дори няма нужда да ставаме от стола си. Скоро след това на електронната си поща ще получим комбинацията от потребителско име и парола за достъп до системата за управление на сайта си. С NS1 това се случва толкова бързо, че кодовете пристигат едновременно с потвърждението на плащането – буквално веднага.

Вече можем да започнем да строим своя сайт. За по-напредналите в работата със сайтове има и инструменти като например управление на DNS, пренасочване на домейни, пренасочване на електронна поща.

„Едно гише“

Закупуването на домейн и хостинг от един и същи доставчик има голямото предимство, че техническата поддръжка е лесна и централизирана, без риск от прехвърляне на отговорностите. Независимо дали човек има въпроси за едната или другата услуга – съпорт-специалистите могат да окажат нужната помощ.

Платено съобщение


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!