Как науката и инженерството дават втори живот на старите телефони чрез микрофабрики за електронни отпадъци

1
1718

Все по-популярна ще бъде философията отпадъците все по-малко да се озовават на сметището. Повечето от 2.22-та милиарда тона боклук, който отделяме годишно, отива точно там.

Veena Sahajwalla, учен и инженер от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, Австралия, създава решение за този проблем

Това са така наречените микрофабрики за боклук. Тези малко машини за обработка на отпадъци са с размер на къща с площ под 50 квадратни метра. Оборудвани са с машини, които рециклират отпадъците и ги трансформират в нови материали, посредством температурна обработка. Този подход „всичко-в-едно“ може да промени начина, по който всички ние рециклираме.

Първата микрофабрика на Sahajwalla е насочена към обработването на електронни отпадъци. Създадена е през 2018 година в Сидни. Втора започва да рециклира пластмаса през 2019 година. Сега, лабораторната ѝ група, в сътрудничество с университети и индустриални партньори, ще работи над комерсиализирането на технологията.

Малкият мащаб на всичко в тези микрофабрики ще позволи много лесно да работят предимно или изцяло с възобновяема енергия. Това не е възможно при големите фабрики за рециклиране.

Другото предимство е, че на градовете ще се позволи да работят на локално ниво – събиране на боклук, рециклиране и използване на материалите на място. Ще се избегне дългият, често международен процес, при който се отделят много вредни емисии.

Ще се намали и нуждата от използване на отделни звена за събиране, съхранение, разграждане на боклука и произвеждане на нови продукти от получените материали

Традиционният подход включва предприятията да рециклират материали, които да се използват в подобни продукти. Например стопяването на пластмасови бутилки, за да се позволи създаването на нови и чисти такива. Тук обаче е възможно да вземем стария продукт и чрез него да създадем нещо различно.

Например тези микрофабрики могат да рециклират стари смартфони и компютърни монитори

Един път от стъклото им да се извлече силициев диоксид. Втори път от пластмасовите корпуси да се извлече въглерод. И след това те да се комбинират за създаването на нанопроводници от силициев карбид. Получава се материал, който се използва в много и различни индустрии.

През 2019 година, само 17.4 процента от електронните отпадъци са рециклирани. Възможността да реформираме процеса и най-вече крайния резултат ще позволи ускоряване на разработките за рециклиране на сложни електронни устройства.

Факт е, че традиционното рециклиране не работи за всяко едно предизвикателство, което имаме пред себе си

Veena Sahajwalla и нейният екип вече работят върху пускането на следващата микрофабрика за рециклиране на отпадъци. Тя ще се намира в австралийския град Куутамундра и ще заработи до няколко месеца. Целта е поне в Австралия да се стигне до национално ниво в следващите няколко години.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари