fbpx
-1.2 C
София

Как оцелява бизнеса в „новото нормално“?

Най-четени

COVID-19 не е първото, нито ще бъде последното събитие, което въвежда бизнеса в колапс. Бизнесът непрекъснато трябва да се бори с предизвикателства, но настоящата пандемия усложнява ситуацията, тъй като е прецедент, с който повечето малки и средни предприятия досега не са се сблъсквали. Най-важната задача пред бизнеса сега е да успее да преоцени и да възстанови своите бизнес модели, за да бъде по-устойчив. И все пак устойчивостта вече не е свързана с наличието на парични резерви и ресурси, с които една фирма да оперира по време на прекъсване на дейността или продажбите. Става дума за изграждане на ИТ инфраструктура, която е гъвкава, базирана на облака и автоматизирана, за да позволи на служителите на предприятията да се справят с постоянните, неумолими промени, които пандемията ни сервира.

Парадоксът на устойчивостта

Устойчивостта в трудни периоди на бизнеса се състои от два компонента. Единият е да се идентифицират областите на риск и причините за смущения. Но става дума и за гъвкавост за бързо преобразуване на операциите, за да се адаптира към това, което предстои. Мантрата е да очаквате неочакваното и да се адаптирате непрекъснато.

Стремежът към устойчивост на бизнеса обаче е пълен с предизвикателства, особено днес. BSI и Cranfield School of Management признават, че бизнесът се сблъсква с множество различни затруднения, които го отклоняват в различни посоки. Малките и средни предприятия в момента трябва да вървят като по въже, балансирайки необходимостта от защита на бизнеса и напредъка му чрез иновации. Тежестта е твърде голяма и от двете страни, което прави бизнеса уязвим пред заплахи, които не е предвидил.

Парадоксът на концепцията за една устойчива организация е, че тя трябва да бъде едновременно гъвкава и издръжлива на натиск. Това важи на всички нива – включително човешките ресурси и отделите, които съставляват компанията. За да постигнат това, компаниите се нуждаят от работна сила, която е гъвкава и може да оперира хибридно – на място, онлайн, асинхронно и отдалечено, подкрепена от гъвкава и интегрирана инфраструктура – използвайки облачните изчисления, системите за обработка и съхраняване на данни, автоматизация, Al и машинно обучение.

Революция отдолу нагоре

Когато времената са трудни като настоящата, една компания е толкова устойчива, колкото са и нейните служители. Истински силният бизнес може за бъде определен като такъв благодарение на това, че работи със служители, клиенти, партньори и доставчици, способни да се адаптират бързо, когато са изправени пред смущения. Постигането на устойчивост и издръжливост на бизнеса не е работа на финансовия директор, на изпълнителния директор или на CHRO – това е работа на всеки.

В този случай организациите, които ще процъфтяват и ще оцелеят, ще бъдат тези, които са готови да поемат отговорността – давайки властта в ръцете на обикновените служители, доставчици и клиенти. Те трябва да могат да вземат решения колективно и в хода на прекъсванията и затрудненията в работата – и за да се справят с това, те се нуждаят от инструменти, които им дават възможност да вземат решения с информираност и увереност. С подходящата подкрепа всеки служител става водач на промяната.

Инвестирането в технологии е един от най-добрите начини за една организация да създаде своята устойчива и адаптивна структура за основа на своя бизнес. Технологиите са чудесният фактор, благодарение на който хората могат да разберат новите изисквания на пазара и икономическата среда, към които трябва да се приспособят, за да могат да ги посрещнат и да продължат дейността си.

Информацията и данните са ключови за всяко решение, като дават на основните участници в една организация всеобхватен поглед върху състоянието и стабилна представа за променящия се пазарен климат. Именно затова информацията трябва да бъде широко достъпна на всички нива и сред всички партньори. Цифровите приложения и облачните решения дават достъп до надеждни данни, които могат за се използват за бързо вземане на решения в реално време. От рационализиране на процесите до идентифициране на нови възможности, данните могат да помогнат за насочването на вземане на решения на компанията в ключовите и важни за бъдещето моменти.

В този контекст, облачно базираните приложения и системи, като управление на веригата на доставки (SCM) и управление на човешкия капитал (HCM) са много важни. Тези системи осигуряват възможност за направата на важни заключения и подобрен контрол върху фактори като запасите и управлението на веригите на бизнеса, позволявайки бързи промени и решения на предварително откритите проблеми.

Ползата от облачните платформи е, че те интегрират системи и информация по такъв начин, че данните да станат прозрачно ясни и достъпни за всички. Служителите не само имат по-лесен достъп до данни, но клиентите могат да очакват обединено клиентско преживяване, съобразена както с информацията за настоящите събития на пазара, така и с очакванията на бизнеса за бъдещето.

Устойчивост в действие

Когато са подкрепени от правилните технологии и информация, хората могат да направят невероятни неща, за да повишат устойчивостта на бизнеса и организациите пред лицето на проблемите. Различните отдели на бизнеса могат да използват една и съща информация и изводи от нея, за да си сътрудничат и бързо да трансформират начина, по който бизнеса оперира.

Доставчиците на стоки и услуги за бизнеса бяха силно засегнати в началото на пандемията, когато веригите за доставки се огънаха пред тежестта на безпрецедентното търсене и много уязвими логистични компании, които не можеха да извършат необходимите доставки. Да вземем за пример американската компания FedEx Services, която беше в процес на прехвърляне на оперативната си инфраструктура директно в облачно базирани системи. И все пак, вместо да прави паузи на плановете и стратегиите си, или да разчита на дневните феномени на пазара, компанията ускори графика си, за да получи по-голяма финансова предвидимост в кризата. Над 30 000 служители на компанията вече използват инструменти за облачен анализ за вземане на решения и заключения, базирани на данни, които се оказват изключително важни за подпомагане на ориентирането на компанията в тежките моменти от пандемията.

Устойчивостта на бизнеса е екипно усилие

Устойчивостта не е просто модерна дума. По-важно от всякога е да разгледаме гъвкавостта и адаптивността на всяка система, процес и екип в една бизнес еко система, от начина по който тя взаимодейства с клиенти и служители, до това как предприятието работи с доставчици и управлява своите финанси. Подготовката на една организация за неочаквано сриване на пазара в резултат на пандемията е ключово за нейното оцеляване.

Във времената на пандемия, които правят пазара, икономиката и политическата обстановка буквално непредвидими, е от изключително значение бизнесът да се опира на интегрирани и взаимодействащи си системи за възприемане, оценяване и обменяне на данните и информацията, вместо досега масово използваните линейни методи за оценяване на една информация от външната и вътрешната среда, които изграждат потока на информация по такъв начин, че тя е достъпна само за висшите управленски кадри и хората, от които пряко зависи вземането на решения, но не и да бъде достъпна и прозрачна за всеки един служител, от когото изпълняването на взетите решения има значение.

Адаптирането към принципите на кръговия поток на информацията, който циркулира и се обменя между отделите, е една от ключовите задачи, която помага на бизнеса да успее да изпревари конкуренцията си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини