Как писателите – фантасти си представяли живота през 2012 година

3
19

През 1987 година група писатели – фантасти сътворили нещо наречено „капсула на времето“ – място, където всеки един от тях вписал своите прогнози за живота на човечеството през 2012 година. Сред тях са имената на Орсън Скот Кард, Робърт Силвърбърг, Джак Уилямсън, Алгис Бъдрис и Фредерик Пол.

Писани по времето на Студената война, много от тези прогнози отразяват параноята и страха на хората от ядрен апокалипсис. За щастие, както сами можем да видим ако се огледаме, тази прогноза не е била изпълнена. Не са били изпълнени и очакванията на Грегъри Бенфорд, че през 2012 година вече ще имаме изградени бази на Марс и че дори ще сме се натъкнали на „потенциално проблематичен“ извънземен живот.

Алгис Бъдрис се приближава повече до днешния свят с прогнозите си. През 87-а година той пише, че светът през 2012 година ще е на прага на енергийна криза и ще бъдат изобретени икономични машини, които да пестят колкото се може повече енергия. На път сме да изпълним и едно друго очакване – да живеем в свят без пари в брой. Да, все още е прекалено рано да говорим за революция в плащането и съхранението на пари, но такава със сигурност предстои.

Прогнозата на Роджър Зелазни е доста интересна. Преди няколко десетилетия авторът прогнозира, че благодарение на високите технологии през 2012 година работният ден на хората ще е доста по-къс. Ефектът на интернет и работата от вкъщи обаче изглежда действа на обратния принцип – ние прекарваме все по-голяма част от така нареченото си „свободно време“ пред компютъра, без да си почиваме ефективно.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари