fbpx
24.8 C
София

Как полицията на САЩ следи протестиращи чрез телефоните им?

Най-четени

Вместо да използва свидетели и очевидци на местопрестъпление или противообществена проява, изглежда американската полиция започна да разчита на географски данни за местоположението на смартфона на всеки заподозрян, който се е намирал в близост до дадено местопрестъпление.

Използвайки географско проследяване на потребителските смартфони, което полицията на САЩ често получава благодарение на съдействието на компании, които са истинска златна мина на лични данни, като Google например, често разпитва напълно невинни и незапознати по никакъв начин с даден случай хора, които просто са минавали в даден момент покрай дадено място. Но ако съдим по логиката, разпитването на невинни все някога ще отведе органите на реда до виновния. Изглежда сега полицията на САЩ е решила да използва подобна тактика и за проследяването на протестиращите в страната.

Така междувременно бяха арестувани хиляди души в цял САЩ след протести заради полицейската жестокост при убийството на Джордж Флойд, който почина, след като беше удушен от вече бивши полицаи в Минеаполис. Във вторник BuzzFeed News съобщи, че Агенцията за контрол на наркотиците и получила правомощия да извършва надзор над протестиращите.

Заявките от т.нар. тип „Geoference orders“, още известни и като обратни търсения на местоположение, са само един от тези инструменти. Те ефективно позволяват на полицията да получи информация за всеки протестиращ чрез едно единствено искане. Google е компанията, която най-често става получател на такива искания поради своя огромен набор от услуги, които генерират и огромна база данни от потребителска информация, заяви, че предоставя само данни при пълна изрядност и съгласно закона на органите на реда.

„Ние активно защитаваме поверителността на нашите потребители, като същевременно подкрепяме важната работа на правоприлагащите органи. Разработихме специализиран процес, който да се прилага именно при такива искания, който е предназначен да е в съответствие с нашите законови задължения, като същевременно стеснява обхвата на разкритите данни само до тези, които са необходими на органите на реда“, заяви директорът на отдела на правоприлагане и информационна сигурност на Google Ричард Салгадо в своето изявление.

Компанията също така заяви, че не обслужва заявки, дори те са да на органите на реда, ако няма издадена заповед и е обжалвала искания за разкриване на историята на местоположението, които са били отправени без съдебна заповед. Google обаче не конкретизира как стоят нещата с настоящите протести и масовите безредици в СА.

„Надяваме се, че Google няма да изпълнява заповеди за обратна локация, свързани с разследване на граждански протест. Ако не друго, то най-малкото защото компанията ще трябва да разкрие огромно количество информация за твърде много хора, които са участвали или са били в близост до масов протест по един или друг начин“, заяви Марк Румолд, старши адвокат на служителите във Фондацията за електронни граници.

Полицията на САЩ вече е използвала подобни техники в миналото, за да идентифицира протестиращи. Записите, получени от ЕFF установяват, че полицията е издала заповед до мобилните оператори за идентифициране на телефонните номера и снимките и личните данни да демонстранти, които са участвали в протест от 2017 г. в Калифорнийския университет Бъркли.

„Това е толкова потрисащо и е трудно да повярваме, че полицията използва тези инструменти с цел да идентифицира и следи всеки един човек на протест, независимо дали той е нарушил по някакъв начин закона или участвал напълно мирно, но е искал гражданската му позиция да бъде чута“, каза Алберт Фокс Кан, изпълнителен директор на агенция работеща над проект за технологичен надзор.

Както споменахме по-рано, това което се използва в случая, са така наречените „Geoference orders“ заявки, които позволят на органите на реда да локализират къде се намира в момента даден смартфон, както и получават достъп до историята на последните данни за неговото местоположение. Това е особено лесно, тъй като в повечето случаи на полицията се налага да отправи такова искане до една единствена компания – Google, която управлява по-голямата част от смартфоните по света с мобилната си операционна система Android. Друг фактор, който улеснява щатската полиция е факта, че при почти всички модели смартфони на пазара в момента, GPS модулът не се изключва, когато бъде деактивиран от настройките на смартфона, а остава в режим на изчакване.

Кой попада под лупа?

Обикновено заповедите за издирване се извършват за конкретни лица, които са заподозрени и вече идентифицирани по някакъв начин, като самите заявки са обвързани с конкретен адрес на местопрестъпление. Сега обаче говорим за масови протести и полицията на САЩ иска да се сдобие с информация за самоличността на всеки един гражданин, който има смартфон в джоба си и е участвал в демонстрациите, с изпращането на само едно искане до Google.

Всяка една компания, която оперира в САЩ, е задължена да спазва законовите към нея изисквания. Така Google е длъжна да предостави информация за притежателите на всички устройства, които са се намирали в конкретен район, в даден ден и час. Това означава, че разследващите ще съберат личните данни не само на тези, които са заподозрени в участие и организиране на масови незаконни протести, но и на всички случайни минувачи, които по някаква причина са били на същото място по същото време, което никак не е слабо вероятно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини