Как популярността на iPhone 11 ще попречи на предлагането на AMD Ryzen 3000 и Navi?

4
1351

Новите iPhone 11 на Apple се продават доста по-добре, отколкото голяма част от анализаторите очакваха, а това е чудесна новина за Тим Кук и акционерите на Apple. Но може да се окаже, че ситуацията не е толкова добре за AMD, тъй като е възможно компанията да изпита дефицити или да не успее да смогне с търсенето на продуктите, поради високото натоварване на производителя на микропроцесорни чипове TSMC.

Компанията TSMC произвежда и доставя чиповете, както за iPhone на Apple от последните 6 години, така и чипове за процесорите и видео картите на AMD, в частност на процесорите от серията Ryzen 3000, които бяха представени тази година, както и на видео картите Navi, произвеждани по 7 нанометров технологичен процес. По-рано чухме, че TSMC планира да увеличи сроковете за доставка на 7 nm чипове до шест месеца.

Според журналист, вчера Apple е задала на своите доставчици, че търсенето на новите модели iPhone 11 е доста голямо и поради това иска увеличаване на доставките на чипове и компоненти с 10%.

Това означава, че според ориентировъчни сметки, Apple ще продаде повече от 8 милиона броя повече, от планираните количества от iPhone 11 и iPhone 11 Pro – очевидно моделът iPhone 11 Pro Max не е толкова популярен, като смартфоните се задвижват от шест ядрения процесор A13 Bionic на Apple, който се произвежда по 7 nm технологичен процес, а както вероятно се досещате, производството му също се осъществява от TSMC.

По този начин успехът на Apple, както Тим Кук по-рано отбеляза, е наистина значителен, като Apple изглежда е приоритетен клиент на TSMC, и именно голямото търсене на 7nm чипове за процесора A13 Bionic, ще бъде в ущърб на най-новите 7nm процесори и видео карти на AMD.

Мнозина започнаха сериозно да се съмняват в производствената ефективност на TSMC, след като само 10%-но увеличение на заявките, подлага дружеството под напрежение и може да доведе до затруднение с доставките на компоненти.

Възможно е и да не се стигне до реален недостиг

Тъй като AMD също е много голям клиент на TSMC, както с продуктите Ryzen от 3-то поколение, така и с графичните карти Navi, всички се надяваме да няма истински дефицит на пазара на въпросните стоки, нито да усетим недостига на производствена мощ, която изпитва микропроцесорния производител. Освен това, като сериозен клиент, AMD вероятно е сключила здрави и сигурни договори с компанията, които да гарантират, че няма да има забавяне в доставките.

Въпреки това, някои търговци отчитат недостиг на харесвания мощен процесор Ryzen 9 3900X, както и на флагманския Ryzen 9 3950X, като на пръв поглед, изглежда той също е причинен от производствени проблеми.

Изглежда има някои доста притеснителни потенциални проблеми. Освен графичните карти на AMD, вероятно ще бъдат засегнати и тези на Nvidia, произвеждани по 7 nm процес, тъй като те отново също използват TSMC като свой доставчик.

Това ще рече, че големият интерес и търсене на новите флагмани на Apple, може да има някои сериозни последици върху пазара и нивото на предлагане на различни компютърни компоненти и хардуер. Компанията TSMC направи ход по разширяване на капацитета си за производство на 7 m, чипове, но макар и дружеството да прави всичко възможно за своето развитие, това не гарантира, че в близко бъдеще ще може да отговори на голямото търсене на 7 nm чипове.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари