fbpx
17 C
София

Как портфейлът, който познаваме, ще отиде в миналото?

Най-четени

В наши дни, средностатистическият потребител притежава множество карти, които натежават в джоба му – като започнем от дебитните и кредитните карти, клубните карти, картите за лоялност на някои търговски вериги, безконтактните карти за градския транспорт, личните карти, здравните карти, които в някои страни са дигитализирани и още много други. Това изглежда толкова демоде в една епоха, в която вече можем да правим толкова много неща от едно единствено устройство, използвайки мобилни приложения за разплащане.

Благодарение на коронавирусната пандемия, обществото ни се насочи все повече към безконтактните и безкасови плащания, като ръстът в използването им нарасна с много по-бързи темпове, отколкото някога се е очаквало. Потребителите решиха да ограничат винаги и доколкото е възможно всякакъв досег с банкноти и монети, и да преминат към безконтактни плащания, за да намалят риска от заразяване с COVID-19. Изследване на PayPal показва, че една пета от потребителите вече не носят пари в брой със себе си, а около седем процента от хората са решили да изоставят портфейлите и портмонетата си изцяло. Много от възможностите за безконтактни плащания са по-безопасни, по-лесни и по-бързи от носенето на физически хартиени банкноти и монети.

И така, дошъл ли е края на портфейла?

Компании като Apple със сигурност мислят така. През юли технологичната компания подаде заявление за регистриране на патент за технология, която ще позволи на потребителите да потвърждават самоличността си, без да се налага да носят със себе си лична карта, паспорт или шофьорска книжка. Вместо това потребителите могат да сканират физическите си документи и да ги съхраняват в цифров портфейл, който отново може да послужи по същия начин пред властите, както и физическия. Apple иска да разшири възможностите на своя дигитален портфейл и до библиотечни карти и карти за градския транспорт, които да помогнат на потребителите да управляват ежедневието си от едно устройство без нужда от портфейл.

Приемането на смартфона като заместител на портфейла обаче е бавно, като мнозина са загрижени за тяхната безопасност и сигурност. Цифрите от края на 2019 г. показват, че само пет процента от всички плащания по целия свят са били извършени с мобилен телефон, тъй като потребителите продължават да предпочитат плащанията в брой или използването на физически банкови карти за разплащания. Всъщност самата Apple все още не се е отказала от физическите карти, тъй като през миналата година пусна на пазара в САЩ брандирана със собственото ѝ лого физическа кредитна карта.

От началото на пандемията обаче, използването на мобилни портфейли се увеличава значително благодарение най-вече на тяхното удобство и физическата безопасност, които обещават. Така например австралийската банка CBA разкри 17% увеличение на клиентите, плащащи чрез транзакции с цифрови портфейли от март 2020 г. Ясно е, че купувачите търсят начини да намалят броя на картите в портфейла им, което прави дигиталните портфейли много по-бърз и сигурен начин за много различни операции. Но мнозина искат и по-сигурен или познат начин за управление на плащанията и банкирането от мобилния си телефон.

Биометричната смарт карта за всичко

Биометричното удостоверяване с пръстов отпечатък е един такъв безопасен и удобен начин да съберем всичко от портфейла си на едно място. Биометричните технологии са използват за сигурен начин за достъп до нашите смартфони и приложения за плащане. По същия начин този процес на удостоверяване на много приложения може да бъде включен във физическа разплащателна карта с вграден биометричен скенер за пръстови отпечатъци, която да бъде използвана като преходна форма, докато мигрираме към използване на изцяло дигитални портфейли.

Така потребителите ще могат да комбинират всички свои карти в една интелигентна смарт карта, което би направило ежедневия ни живот по-удобен и без необходимост от носене на обемисти портфейли.

Разплащанията

Вместо да използват ПИН кодове и подписи, докато плащат покупките си, купувачите просто ще могат да задържат пръста си върху скенера за пръстови отпечатъци и да потвърдят операцията на безконтактната система за продажби (POS терминал). Чрез добавяне на безконтактна проверка на пръстови отпечатъци към процеса за удостоверяване на плащанията, ограниченията за безконтактни операции могат да бъдат премахнати изцяло и потребителите да се възползват от това, че няма да им се налага да помнят ПИН код за всяка отделна банкова карта, с която разполагат.

Карти за лоялност

За да се възползваме максимално от интегрирането на всички необходими карти в една, това означава, че промяната трябва да обхване и картите за лоялност, клиентските карти за пазаруване и събиране на бонус точки, както и всички останали карти, с които разполагаме. Макар че повечето от нас не мислят чак толкова за защитата на своите карти за лоялност – все пак те нямат ПИН кодове и дори в повечето случаи имената на притежателите им не са изписани върху тях, в някои търговски вериги е възможно да съберем голямо количество бонус точки, което да се равнява на стотици и дори хиляди левове. С въвеждането на биометрично удостоверяване в една универсална смарт карта, всички карти за лоялност ще бъдат защитени с криптиране от край до край и ще бъдат защитени чрез пръстовия отпечатък на собствениците им.

Карти за обществен транспорт

Общественият транспорт в големите градове като Ню Йорк и Лондон, както и у нас, вече от години използва безконтактни карти за достъп и удостоверяване на правото за пътуване след заплащане. Въпреки това, за да използват системите за безконтактен вход, пътниците все още се налага да носят със себе си физическа карта, която да осигури достъпа им. Вместо това биометричните смарт карти ще могат да съхраняват и картите за достъп до градския транспорт и други платени услуги с безконтактна технология за по-бърз и сигурен начин.

С появата на интелигентните градове ще започнем да виждаме все по-често и интелигентни билети и карти за градския транспорт. Чрез биометрични данни и пръстови отпечатъци, интелигентните пропуски ще осигурят по-безопасни и бързи пътувания в градската мрежа.

Лични документи

Както показва описанието на технологичния патент на Apple, традиционните документи за самоличност вероятно скоро също ще отидат в миналото. Картите за достъп до работното място и дори личните идентификационни документи също ще могат да се съхраняват в една универсална интелигентна карта за достъп. Благодарение на това, че се замисля универсалната карта за достъп да разполага със собствен скенер за пръстов отпечатък, това ще намали значително риска от заразяване и разпространение на различни болести, не само коронавируса, като няма да се налага стотици и дори хиляди души да докосват едни и същи повърхности, за да се идентифицират с биометричните си показатели.

Една сигурна карта за всичко

Технологията за биометрична идентификация с пръстов отпечатък ще направи пазаруването още по-удобно за потребителите. Биометричната интелигентна карта ще намали броя на картите в портфейла на всеки от нас, като ще ни улесни и ще направи по-бързо и безопасно осъществяването на различни транзакции и идентификации от една единствена карта.

Тази технология също ще помогне на банките да станат по-конкурентноспособни, привлекателни за по-младия пазар и да се превърнат в основни доставчици на технологиите за нашите портфейли – дори когато говорим за дигитални, а не за физически такива. С напредването на технологията за биометрично удостоверяване, въпросът е не дали, а кога биометричните смарт карти ще заменят нашите обемисти портфейли, без които все още смятаме, че не можем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

31 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини