Как постовете на Мъск в Twitter движат курса на биткойна?

0
925

Стойността на биткойна падна до малко над 52 000 щатски долара в понеделник тази седмица от върха от 58 000 долара по-рано миналата седмица – спад, който до голяма степен се дължи на публикация на изпълнителния директор на Tesla Илън Мъск в социалната мрежа на Twitter и коментар на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелен.

Припомняме, че не преди много време Tesla направи сериозна инвестиция в биткойна, като оттогава доведе до огромно покачване на цената на криптовалутата и достигането ѝ до нов исторически връх. Въпреки това, ситуацията напомня, че криптовалутите все още са силно податливи на драстични промени в пазарната оценка. Всичко, от което се нуждаете, за да съборите небостъргача от карти, е просто една публикация от най-богатия човек в света в момента.

Мъск също твърди, че криптовалутите „като всички цифрови данни“ са „обект на латенция и грешки“, като според него и двете трябва да бъдат сведени до минимум, за да продължи системата да се развива.

Мъск написа в Twitter: „Имейл, в който се казва, че притежавате злато, не е същото като да притежавате злато“, аргументира се милиардерът в съботна публикация. „Може и да имате крипто.“

„Това показва, че BTC и ETH изглеждат високи хаха“, добави Мъск в характерните за него последващи туитове, като сравнява ситуацията с пазарната цена на Ethereum – втората най-популярна и оценявана криптовалута след биткойна.

Допълнително ситуацията беше разтърсена и от Йелън, която предупреди, че биткойнът е „изключително неефективен“ в интервю за CNBC по-рано тази седмица. „Не мисля, че биткойн може да бъде използван широко като механизъм за транзакции“, каза тя.

„Опасявам се, че в повечето случаи, в които се използва за разплащания, става въпрос за незаконни дейности. Това е изключително неефективен начин за провеждане на транзакции и количеството енергия, което се консумира при обработката на тези транзакции е потресаващо“, добави тя.

И тя може би наистина има право. Установено е, че добивът на биткойни, изключително неефективен и хищен за енергия процес, който изисква огромно количество компютърна обработка, консумира повече електроенергия за една година, отколкото цяла Аржентина, както Би Би Си съобщи по-рано този месец.

Скорошната волатилност на курса на биткойна не би трябвало да бъде изненада за никого. Предвид, че компанията на Илън Мъск купи огромни количества криптовалута на стойност 1,5 милиарда долара само преди седмици, криптовалутата стана по-актуална от всякога, но това от друга страна означава, че Мъск вече е един от хората, които могат да дърпат конците на борсовата цена на криптовалутата.

Идеите за широко приемане на криптовалутите не се занимават със същността на проблема: нестабилност, причинена от необезпечената децентрализирана валута. За някои, включително Мъск, това е златна възможност – да контролират стойността на пазарен инструмент, който зависи много силно от техните решения и публични изяви. И вероятно ситуацията с криптовалутите няма да стане по-стабилна през следващите месеци и години.

3.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари