fbpx
-3.8 C
София

Как придошлите крипто майнъри претоварват електрическата мрежа на Казахстан?

Най-четени

Майнърите на криптовалути в Казахстан са изправени пред широко разпространен недостиг на електроенергия на фона на скока в добива, както съобщават от Financial Times. Казахстан се бори с претоварена енергийна мрежа, тъй като множество майнъри се стичат от Китай, чието правителство порази криптовалутите по-рано тази година, като забрани транзакциите и добива.

Според данните на Financial Times търсенето на електроенергия в Казахстан се е увеличило с около осем процента от началото на 2021 г., което е доста рязко увеличение спрямо темпа от един или два процента годишен растеж, който страната обикновено отбелязваше досега. Изследването на Finanical Times също така изчислява, че над 87 849 „енергийно интензивни“ съоръжения за добив на криптовалута са си пробили път от Китай до Казахстан. Страната сега е на второ място – точно зад САЩ – като едно от най-горещите места за добив на криптовалута, според данни от университета в Кеймбридж.

Само миналия месец три от най-важните въглищни електроцентрали в Казахстан бяха изправени пред аварийно спиране. На фона на прекъсванията и смущенията в електрическата мрежа, от Coindesk съобщиха, че Министерството на енергетиката на страната ще започне да ограничава новите ферми за добив, като те ще могат да използват до 100 мегавата енергия в продължение на две години, но по-късно Министерството на страната изглежда е решило да промени намеренията си и към момента няма сведения все още да се планира такова ограничение.

За да помогне за смекчаване на прекъсванията в електрозахранването, Kazahstan Electricity Grid Operating Company (KEGOC) също предупреди, че ще започне да разпределя мощността на 50 правителствено регистрирани крипто копачи, както отбелязва Financial Times. Съобщава се, че казахстанските държавни служители смятат, че има увеличаване на т.нар. „сиви миньори“ в страната, копаещи незаконно криптовалута, което според тях се дължи на факта, че страната не може да се справи с тях. Експертите изчисляват, че тези майнъри са отговорни за консумацията на 1200 мегавата електроенергия от силно натоварената преносна мрежа на страната, както става ясно от данните на Financial Times.

От 2022 г. Казахстан ще започне да кара регистрираните крипто майнъри да заплащат такси, за да бъдат надлежно регистрирани като такива, като събираните такси ще бъдат използвани за разширяване на мощностите на електрическата мрежа, за да може тя да се справи с увеличеното потребление на енергия, като в същото време ще работи и активно за разкриване и санкциониране на „сиви“ майнъри. Страната планира да таксува законно регистрираните крипто майнъри с 1 казахстанско тенге, което се равнява на около 0,0023 щатски долара за всеки kWh енергия, който бъде използван за добив на криптовалута. Но тъй като ситуацията с електричеството в страната е повече от спешна, то правителството на Казахстан ще разчита на руската енергийна компания Inter RAO, с която постигна споразумение по-рано този месец, за да осигури допълнително увеличение на мощността през студените зимни месеци.

Южната част на Казахстан е засегната особено силно от недостига, тъй като Coindesk отбелязва, че тази част на страната е с малко електроцентрали и главната мрежа понякога се бори да достави електроенергия в региона. Базираната в Казахстан крипто компания Xive, която осигурява пространство и мощност за майнинг съоръженията на клиентите, наскоро беше принудена да изключи над 2500 машини за копаене поради енергийната криза. Дидар Бекбау, съосновател на компанията, публикува в Twitter видео, в което се виждат съоръжения за добив на криптовалута, които са изключени и прибрани. „Много е тъжно, че трябва да затворим нашата мини ферма в Южен Казахстан“, пише Бекбау. „Толкова много работа бяхме вложили в нея, хора, нашите надежди са съсипани.“

Енергийните проблеми, свързани с криптовалутата, не се ограничават само до Казахстан. Иран, който също има система за лицензирани и нелицензирани крипто майнъри, забрани добива на криптовалута за четири месеца през май като опит да предотврати прекъсването на електроснабдяването. Междувременно крипто майнърите масово мигрират към Тексас, благодарение на евтините разходи за електроенергия и облекчените регулации. Експертите очакват търсенето на електроенергия да достигне доста над 5000 MW, което звучи особено тревожно, тъй като Тексас претърпя голям срив в електрическата си мрежа, а изобщо не е ясно дали тя сега ще бъде готова да поеме толкова сериозно натоварване.

Защо добива на криптовалута се концентрира на едно място?

Това е основен въпрос, който стои на дневен ред от години. Доскоро беше пословично известно, че Китай е страната с най-голям добив на криптовалута в света, но след като започна да регулира строго процесите по добив и операциите с криптовалути, както и да криминализира притежаването им, майнърите започнаха експедитивно да изнасят техниката и дейността си в други региони, където ще могат спокойно да продължат. Интересното обаче е, че те нямат тенденцията да се разпръскват по света, а търсят нови идеални места, където да пренесат цялата си дейност и отново да се наблюдава силната им концентрация. Защо това се случва? Отчасти можем да кажем, че в Китай това се наблюдаваше заради ниските цени на електрическата енергия, високия достъп до евтини компютърни компоненти и всякакъв необходим хардуер, възможностите за лесни и спокойни транзакции с криптовалута, като всички тези фактори допринасяха за това, когато се претегли чертата, крайната сметка да показва високи печалби за майнърите. Сега, когато обаче ситуацията в Китай се промени, крипто копачите търсят сходни условия, където да извършват дейността си. Но тук трябва да се отбележи един важен факт – макар и да има много места по света, които на пръв поглед изглеждат гостоприемни към криптовалутите, то далеч не се знае какви мерки ще предприемат, когато в тях се струпат стотици и дори хиляди майнъри, които работят с големи мощности и консумират огромни количества енергия.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини